Marko Šuler: "Čas je za drugo zgodbo, igralce je treba opomniti, kaj je Maribor"

Marko Kovačevič
21.01.2021 06:01
Na prihod nove okrepitve še čakajo, je pa z nogometaši Maribora v Turčijo odletel tudi novi pomočnik športnega direktorja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Šuler je že zagrabil novo vlogo v NK Maribor.
Andrej Petelinšek

Eno letalo, tri ekipe. Maribor, Mura in Celje so združili moči, skupaj odleteli na osrednji del zimskih priprav. Lokacijo dobro poznajo, tudi letos se je območje okoli turške Antalye spremenilo v malo slovensko nogometno kolonijo. Bo pa bivanje ob Sredozemskem morju zaradi vseh omejitev, ki jih je s seboj prinesla pandemija covida-19, precej drugačno. "Biti moramo previdni in odgovorni," je pred letom poudaril trener Maribora Mauro Camoranesi.

Covid je posegel v njegovo moštvo. Poškodovanemu Denisu Klinarju in Martinu Milcu, ki še ni odslužil dopinške kazni, so se na seznamu odsotnih pridružili še trije. Na testu za koronavirus so bili pozitivni Nemanja Mitrović, ki okreva po poškodbi kolena, kondicijski trener Milan Vulović in trener vratarjev Mitja Pirih. Vlogo slednjega bo v Turčiji opravljal kar Jasmin Handanović. "Lepa priložnost za Jasmina," se je o novi vlogi vratarja, ki bo prihodnji teden praznoval 43. rojstni dan, nasmejal trener vijoličastih Mauro Camoranesi.

Oliver Bogatinov in Mauro Camoranesi
Andrej Petelinšek

Se bo pa vijoličasta posadka kmalu okrepila. Že na začetku zimskih priprav je športni direktor Oliver Bogatinov napovedal, da se bo moštvu v Turčiji pridružil novi levi bočni branilec. Na seznamu potnikov ga včeraj sicer ni bilo, je pa argentinski klub Atletico Villa San Carlos objavil, da se bo v Maribor preselil njegov igralec Ignacio Guerrico. Dvaindvajsetletnemu bočnemu branilcu bi z argentinskim tretjeligašem konec januarja potekla pogodba, zato se bo v Slovenijo preselil kot prosti igralec.

Bogatinov je napovedal, da bo iskal tudi nadomestilo za poškodovanega Mitrovića. Morda bi jo lahko našel kar v svoji pisarni. Z vijoličastimi je na priprave odletel tudi Marko Šuler, novi pomočnik športnega direktorja. "Za rekreacijo lahko vskočim. Nazadnje, ko sem igral proti Hrvatom za nogometno zvezo, je bilo zanimivo, še bolj zanimivo pa je bilo naslednje tri dni, ko sem bil skoraj na vozičku," je 37-letni Korošec, ki je predlani zaključil igralsko kariero, hitro zavrnil možnost reaktivacije. "Pravi čas sem se umaknil. Nogomet gre danes v dinamiko. Ni poanta, da odigraš, poanta je, da ponavljaš."

Za 13 dni so se vijoličasti poslovili od Slovenije.
Andrej Petelinšek

Ob igrišču bo zdaj "pisarna" dolgoletnega slovenskega reprezentanta, ki je z Mariborom dvakrat igral v skupinskem delu lige prvakov. "Nikoli nisem delal stvari na pol. V Mariboru so se že naredile velike stvari, a marsikaj se še lahko. Izzivov je več kot dovolj. Ob največjih izzivih se lahko zgodijo največje zgodbe. Rad jih imam," pravi Šuler. Ko je končal igralsko kariero, je sicer dejal, da se v nogometu več ne vidi, a kmalu si je premislil. Lani je postal predsednik Dravograda, zdaj pa je to vlogo združil z mariborsko misijo. S čim so ga prepričali v Ljudskem vrtu? "Vztrajali so. Iskreno, jaz nisem niti malo razmišljal v tej smeri, a ko nekdo toliko časa vztraja - podobno je bilo v Dravogradu -, te pritegne. Ko te nekdo res želi, še posebej v takšni zgodbi, kot je Maribor, je res težko reči ne. Razumem klub in Oliverja, so takšni časi, da ekipa potrebuje pomoč. Neodgovorno bi bilo, da bi rekel ne," je odgovoril Šuler.

Andrej Petelinšek

Kje ekipa potrebuje pomoč? "Novi časi so, obdobje je čudno, nenormalno. Igralci bodo morali razumeti zgodbo kluba. Dogaja se tudi sprememba generacij. Maribor v velike spremembe še ni šel, a prihaja čas za drugo zgodbo. Včasih je treba igralce opomniti, kaj pomeni Maribor, kaj je teža dresa in kako se z njo spopasti. Z zmagovalno mentaliteto se eni rodijo, drugim se jo vcepi, a če je ne poznaš, boš težko uspešen. Verjamem, da lahko tu ponudim dodatno vrednost igralcem. Na koncu oni odločajo. Oliver, Mauro in jaz jim lahko pomagamo, na igrišču pa ne moremo stati namesto njih," je zaključil pomočnik športnega direktorja, vez med pisarno in igriščem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta