Slovenski nogometni klubi na pripravah: V turškem mehurčku bolj varno kot doma

Marko Kovačevič
20.01.2021 09:00
Nogometaši Maribora, Celja in Mure bodo danes odleteli v Antalyo. Tudi ob Sredozemskem morju se bodo morali navaditi na stroge ukrepe za preprečevanje širitve novega koronavirusa
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S treningi in tekmami v tradicionalni zimski bazi bodo vijoličasti imeli praktično edini stik z življenjem izven hotelskega mehurčka. Foto: Grega WERNIG
Grega Wernig

Da se turška obmorska letovišča v začetku leta spremenijo v malo slovensko kolonijo, ni več novost. Številni nogometni klubi so ob Sredozemskem morju prepoznali bazo za osrednji del priprav na spomladanski del sezone. Prvoligaši bodo v tistem delu sveta zalet za spomladanske (in poletne) podvige jemali tudi letos. Zasedba bo nekoliko manjša - Olimpija, ki se je v preteklih letih pripravljala v Beleku, je letos raje izbrala hrvaški Umag -, se pa v Turčijo vračajo Maribor, Mura in Celje. Trojica je združila moči, skupaj najela letalo, ki bo danes dopoldne z mariborskega letališča poletelo v Antalyo.

​Lokacija je znana, pravila pa so se nekoliko spremenila. Kot vse dejavnosti v obdobju, ki ga kroji koronavirusna pandemija, je bilo treba tudi ob načrtovanju priprav nogometašev upoštevati številne dodatne varnostne ukrepe. "Protokolu in vsem ukrepom za zajezitev novega koronavirusa v Turčiji sledijo na visokem nivoju. Že pred koronačasi je veljal v tamkajšnjih hotelih izjemno strog režim vstopa, ki je bil nehotelskim gostom omogočen le z redkimi izjemami. Tokrat v hotelu ne bo zunanjih gostov, tako da bo bivanje potekalo v strogem mehurčku in v skladu s posebnimi pogoji, ki jih narekuje epidemija covida-19," so nam pred letom v Belek, ki ga bodo obiskali že desetič, sporočili iz NK Maribor.

V Ljudskem vrtu so prepričani, da bo gostovanje v tradicionalni pripravljalni bazi varno: "Glede na to, kako strog bo mehurček, lahko z epidemiološkega stališča ocenimo, da bodo priprave v Turčiji varnejše, kot bi bilo v tem času bivanje doma, kjer bi bilo socialnih stikov neprimerno več (igralci bi se srečevali z družinskimi člani, svojci, sosedi, ki bi bili v stiku z različnimi osebami na delovnih mestih, v trgovinah ali na preostalih lokacijah) in ne le z osebami s potrjenimi negativni testi."

​​Na letalo le z negativnim testom

Na letalo bodo lahko sedli le člani moštva z negativnim PCR-testom. Vstop v Turčijo brez tega ni mogoč. Pa to ni edina novost. "Pozna se, da je mogoče malo manj ekip. Letos ni avstrijskih in nemških klubov, tudi skandinavskih ni. Je pa samo delo mogoče celo lažje, ker je vse dobro organizirano. Turki so naredili mehurčke. Ob vsakem vstopu v hotel ti izmerijo temperaturo, v veliki večini hotelov je obvezno nošenje mask. Zavedajo se, da je predel okoli Antalye turistično zelo prepoznaven, in zaradi tega še toliko bolj pazijo, da le ne bi prišlo do kakšnega izbruha. Že poletno sezono so dobro oddelali, zavarovali območje," se nam je iz Beleka oglasila Damjana Kirm, agentka za organizacijo športnih priprav iz agencije Respekt plus, ki v sodelovanju s turško agencijo Cooltour skrbi za priprave slovenskih in številnih tujih klubov.

​Da bi se izognili okužbam, na jugu Turčije skrbijo za redne dezinfekcije prostorov v luksuznih hotelih, obmorskih palačah, ki spominjajo na mesta v malem, saj ob sobah in kuhinji premorejo tudi številne trgovine, butike, frizerske salone … Odlikujejo se tudi s tehnološkimi inovacijami, kot so senzorji za odpiranje vrat brez prijema kljuke. Tako gostom omogočajo varno bivanje. Če so si hotelski gostje v bolj normalnih časih lahko hrano postregli sami, jo letos v jedilnici delijo kuharji. "Ekipe se zaradi tega počutijo bolj varne," pravi agentka, ki ob Sredozemskem morju trenutno skrbi za nogometaše Šahtarja iz Donjecka, Lecha iz Poznanja, Vojvodine, Crvene zvezde …

​Nogometaši bodo hotelske mehurčke zapustili le za treninge in pripravljalne tekme. Prav urejena igrišča so ob ugodni klimi in dobri izbiri nasprotnikov glavni razlog, da se naši klubi vračajo v okrožje Serik. Maribor v Beleku letos načrtuje štiri pripravljalne dvoboje, Mura in Celje, ki bosta nastanjena v Lari, pa po tri. Med pripravami na tekme jih čaka še en opravek. "Igralci in člani strokovnega štaba se testirajo tudi pred vsako tekmo. Zaradi tega se počutimo bolj varne," pravi naša sogovornica.

​Kaj pa lahko športniki počnejo, ko niso na treningih? "Letos je res drugače. Zaradi covida so zaprti spa centri. Nogometaši se zadržujejo v hotelu, igrajo namizni tenis, se sprehajajo … Sledijo svojemu urniku. Že prejšnja leta ni bilo veliko motečih dejavnikov, zdaj jih je še manj. V hotelih z izjemo toplic še vedno vse funkcionira kot prej," opisuje Kirmova, a dodaja, da je prilagajanje na covid razmere lažje za športnike, ki so bili že v običajnejših časih navajeni na karantensko življenje.

"Ja, zdaj tudi mi bolje razumemo, kaj pomeni, ko je športnik v karanteni, to doživljamo na lastni koži. Ker so že navajeni takega življenja, ga nogometaši lažje sprejmejo. Res je, da so tu dlje časa ločeni od najbližjih, a se zamotijo, se povežejo z ostalimi igralci. V vsakem hotelu so trije ali štirje klubi, vedno se najdejo kakšni nekdanji soigralci."

​​Policijska ura med vikendi

Tudi v Turčiji je na javnih mestih obvezna uporaba zaščitnih mask, restavracije in bari, z izjemo hotelskih, so trenutno zaprti. "Podobno je kot pri nas, Turki se kar držijo ukrepov, seveda pa pogrešajo način življenja, ki so ga bili vajeni. A so sprejeli pravila in z njimi normalno živijo," z območja, kjer se temperature trenutno gibljejo med desetimi in petnajstimi stopinjami Celzija, poroča Kirmova.

​Turčija ni zaprla države za turiste, a zimski termin že v prejšnjih letih v obmorska letovišča ni privabil ravno množic. "Prihajajo golfisti, ravno pred nekaj dnevi je priletel čarter s 190 golfisti iz Slovaške. Ker med vikendi velja policijska ura - od petka zvečer do ponedeljka zjutraj ne smejo hoditi iz stanovanj -, prihajajo v hotele tudi Turki, da imajo nekoliko več prostora za gibanje," nam je še povedala organizatorka s Fifino licenco.

​Čeprav je letos marsikaj drugače, po njenem mnenju ni vse nujno slabše. Slovenska ekspedicija ni edina, ki je pred letom v Turčijo združila moči. "Letos se je več klubov odločilo za čarterski let. Šahtar je prišel z A-ekipo, mladinci in kadeti. Srbski klubi, Rad, Radnički in Bačka Topola, so se združili, prišli z istim letalom. Klubi so se na tak način povezali. Z varnostnega vidika je tako zagotovo lažje. Covid na določenih področjih res povezuje," se je nasmejala Damjana Kirm.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta