(INTERVJU) Šimundža: Če bomo uspešni, se podobna zgodba kot Mariboru obeta Muri

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.04.2020 21:59

S trenerjem prekumskega prvoligaša o treningih na daljavo, varčevalnih ukrepih, scenarijih za konec sezone in drugačni podobi slovenskega nogometa po odhodu Zlatka Zahoviča in Darka Milaniča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Več kot mesec je minil, odkar je ekipo zadnjič vodil na igrišču, a na svoje delo med epidemijo novega koronavirusa ni pozabil. Pa čeprav so vladni ukrepi krepko upočasnili ritem vsakdana. "Na to, kar nas je doletelo, nismo imeli vpliva, zdaj pa lahko vplivamo tako, da smo disciplinirani, ostajamo doma, spoštujemo navodila in skušamo epidemijo čim prej premostiti, premagati. Treba se je navaditi. Ne spomnim se, da bi kdaj bil v tako dolgi karanteni. Poskušam iskati pluse in mi kar uspeva. Več sem z družino, več se pogovarjamo o stvareh, ki prej morda niso bile tako pomembne, prihajamo do spoznanj. Skupaj delamo tudi za šolo, pomagam, kolikor lahko," je pogovor začel Ante Šimundža, trener nogometašev Mure, ki so pred prekinitvijo držali peto mesto na prvoligaški lestvici.
Koliko v teh dneh razmišljate o nogometu?
"Za nogomet je vedno dovolj prostora. Zelo težko bi preklopil na kaj drugega. Z igralci sem v stikih preko videoklicev in podobnih zadev. Kolikor lahko, vzdržujemo proces treningov. Ne dvomim v igralce, prepričan sem, da se zavedajo situacije, hkrati pa so nam zaradi tehnologije omogočeni vsi vpogledi v njihove treninge. Z nogometa ne morem preklopiti, lahko pa zdaj v veliki meri analiziram naše tekme, preučujem nasprotnike, se posvečam stvarem, za katere prej ni bilo toliko časa. Iščem ideje, kaj izboljšati in popraviti."
Kako sodelujete z nogometaši? Kako so videti treningi?
"Vadba je namenjena vzdrževanju kondicije. Ne bi imelo smisla nadgrajevati ali dvigovati nekih stvari, ker nihče ne ve, kdaj se bo začelo prvenstvo. Ko bomo dobili signal, da bi se v roku dveh ali treh tednov lahko začelo nekaj dogajati, bomo fizično obremenitev dvignili na višjo raven. Pomembno je, da fantje kljub suhoparnim treningom iščejo svoj motiv in način, da se dela ne naveličajo. Zato nismo preveč vsiljivi z nalaganjem vaj. Izmenjujemo si videoizseke, fantje tako dobijo informacije, kaj je dobro in kaj ne. Tudi s šolskega stališča je internet dobrodošel, da lahko obnovijo teorijo."

Cilje prehitevajo za več kot leto in pol, ocenjuje trener na Fazaneriji.
Andrej Petelinsek
"Milanič je najuspešnejši slovenski trener, zato je brezpredmetno govoriti, da se njegov odhod ne bo poznal," o nekdanjem mentorju razmišlja Šimundža.
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta