In ves čas ni nihče opazil? Hrvaški nogometaši so imeli na dresih grb z barvnim zaporedjem ustaškega

29.06.2021 15:34
Prvo polje v grbu na zastavici je bilo bele barve, toda moralo bi biti rdeče, tako kot je v uradnem grbu Republike Hrvaške, podedovanem iz SFRJ.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovo hrvaških nogometašev na stadionu v Köbenhavnu na Danskem.
Reuters

Kako da ni nihče opazil prej? Dan potem ko je Hrvaška izpadla z evropskega nogometnega prvenstva, so glavna tema dresi hrvaških reprezentantov. Državni grb na zastavici, prišiti na majice, v katerih so nogometaši odigrali vse tekme na Euru 2020, ima neverjetno napako! Prvo polje v grbu je bele barve, toda moralo bi biti rdeče, tako kot je v uradnem grbu Republike Hrvaške, podedovanem iz SFRJ. Belo je pa bilo prvo polje v grbu Pavelićeve profašistične paradržave NDH leta 1941, so opazili na portalu Index.hr.

grb, Hrvaška, euro (foto: Reuters/večer)
Reuters/večer

Hrvaška nogometna zveza (HNS) krivdo za škandalozen spodrsljaj naslavlja na firmo Sitotisak Decolor. Pravijo, da se je na žalost zgodila nenamerna napaka pri ročnem vektorskem risanju in nato tiskanju, ki je ni nihče pravočasno opazil. HNS bo zahtevala odgovornost in disciplinsko kaznovanje, so odgovorili Indexu ter se opravičili javnosti in navijačem. Nikakor da ni šlo za namerno dejanje: "Na dresih HNS je od leta 2014 hrvaški državni grb," in hrvaške nogometne reprezentance ga ponosno predstavljajo povsod po svetu.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta