Dalićevo sporočilo kritikom po hrvaškem preboju v osmino finala: Napadite, ko izpademo

Marko Kovačevič
23.06.2021 19:02
S prepričljivo predstavo v zadnjem krogu skupinskega dela se je Hrvaška iz razočaranja spremenila v reprezentanco, ki se že spogleduje z najvišjimi mesti na Euru
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po slavju v Glasgowu so hrvaški apetiti narasli.
Reuters

Devetdeset minut v Glasgowu je bilo dovolj, da se je depresija spremenila v evforijo. Če so po uvodnih tekmah evropskega prvenstva, na katerih so aktualni svetovni podprvaki osvojili le eno točko, proti članom hrvaške nogometne reprezentance že letele ostre bodice - celo tako ostre, da je moral selektor Zlatko Dalić udariti po mizi s pozivom, da si njegovi fantje zaslužijo podporo -, se je, ko je torek počasi postajal sreda, vse spremenilo. Naši južni sosedi spet verjamejo v nogometaše. S skalpom Škotske s 3:1 v zadnjem krogu skupine D je Hrvaška potrdila uvrstitev v osmino finala.

Kritike so zamenjale hvalnice. "Zmagala so pogumnejša srca," so prepričani pri časniku 24 sata, kjer, podobno kot v drugih hrvaških medijih, slavijo kapetana Luko Modrića. "Vlašić, Modrić in Perišić nokavtirali Škotsko," so se strelcem poklonili pri Sportskih novostih. "Bravo, igralci, bravo, Dalić. Ubranili ste svoj ugled, naj se zdaj ponovi Rusija!" pa so ognjenim sporočili pri Večernjem listu. Ena dobra predstava je bila dovolj, da se je Dalićeva četa, vsaj v domovini, iz razočaranja preobrazila v reprezentanco, ki je sposobna panevropsko popotovanje potegniti kar do finala.

S projektilom z roba kazenskega prostora je Luka Modrić razblinil škotske sanje o osmini finala. Foto: EPA
EPA

Škotska je bila v podobnem položaju kot njena zadnja tekmica na Euru. Zmaga bi jo odpeljala v osmino finala. Če štiri točke ne bi bile dovolj za drugo mesto v skupini D, bi pa bile za mesto med štirimi najboljšimi tretjeuvrščenimi, ki se bodo v osmini finala pridružile dvanajsterici najboljših. No, teoretični izračun je v prakso precej bolje prenesla Hrvaška. Škotska je v prvem polčasu še odgovorila na gol Nikole Vlašića, izenačila z zadetkom Calluma McGregorja, vezista Celtica, ki so ga spoznali tudi navijači Maribora, ko je v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov leta 2014 zadel v Ljudskem vrtu. Podobno kot pred sedmimi leti v dvoboju z vijoličastimi tudi tokrat McGregor z golom, prvim in edinim za Škotsko na tem evropskem prvenstvu, ni uspel zagotoviti napredovanja. V drugem polčasu so Hrvati suvereno zagrabili zmago. "Veseli smo, ker smo odigrali veliko tekmo in se prebili v naslednji krog. Nismo bili zadovoljni s predstavami v prvih dveh krogih, vedeli smo, da zmoremo več. Ko igramo tako, kot smo proti Škotski, smo nevarni za vsakogar," je prepričan kapetan Luka Modrić, ki je z mojstrovino, projektilom z roba kazenskega prostora, Hrvaško odpeljal v vodstvo, potem pa še natančno podal Ivanu Perišiću, ki je potrdil rajanje kockic.

Ko se je z reprezentanti danes vrnil v pripravljalno bazo v Rovinju, je selektor še enkrat rojake zaprosil za pomoč. "Želim si samo, da se Hrvaško podpira, ne moremo samo govoriti, kaj ne velja, ko pa smo še vedno živi na turnirju. Napadite, ko izpademo. Moti me, ko nimamo podpore, ki si jo, še posebej po Rusiji, zaslužimo. Tu ni razkola, tovrstne govorice so neresnične. Je pa nekaj nezadovoljnih igralcev. Nihče ni srečen, ko ne igra, kar popolnoma podpiram. Ne potrebujem igralcev, ki so srečni, ko ne igrajo," je Zlatko Dalić zavrnil namigovanja, da so se znotraj reprezentance ustvarili klani. Podporo rojakov zdaj ima. Vsaj do ponedeljka, ko bo z Modrićem in druščino v Köbenhavnu lovil preboj v četrtfinale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta