Euro 2020: Ognjeni le preložili slavje furije, Španija po 120 minutah spektakla v Köbenhavnu do četrtfinala

Marko Kovačevič
28.06.2021 21:22
Mariborski znanci zadevali, Španci pa na tekmi preobratov po podaljšku s 5:3 le zlomili Hrvate
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je v podaljšku udaril Morata, so se razblinili hrvaški upi o četrtfinalu.
Reuters

Ko se je že vse zdelo odločeno, se je zavleklo. Kar 120 minut igre so potrebovali nogometaši Španije, da so v osmini finala evropskega prvenstva ugnali Hrvaško. Z njihovo zmago s 5:3 se je končal spektakel v Köbenhavnu.

Španci so kar sami poskrbeli za vodstvo Hrvatov. Pedri je v 20. minuti prekršil zlato (nepisano) pravilo, s podajo vratarju usmeril žogo proti svojemu golu. Unai Simon je ni (z)mogel ukrotiti, le oplazil jo je, ko se je kotalila proti mreži. To je bil že deveti avtogol na Euru 2020, na letošnjem turnirju jih je padlo prav toliko kot na vseh prejšnjih skupaj.

Je pa bil Pedri zraven tudi, ko je Španija izenačila. V 38. minuti je kombiniral s Kokejem in Pablom Sarabio, slednji, član PSG-ja, ki je pred štirimi leti, ko je še nosil dres Seville, v ligi prvakov gostoval tudi v Ljudskem vrtu, pa je z bližine natančno zaključil.

V drugem polčasu se je zazdelo, da bo trikratna evropska prvakinja zlahka odjurišala do četrtfinala. Cesar Azpilicueta jo je v 57. minuti odpeljal v vodstvo, dvajset minut kasneje se je pred hrvaškim vratarjem Dominikom Livakovićem dobro znašel še Ferran Torres, zadel za 3:1. Pa se svetovni podprvaki, ki so igrali brez na covid testu pozitivnega Ivana Perišića, niso vdali v usodo.

V življenje jih je vrnil Mislav Oršić. Krilni napadalec zagrebškega Dinama se je najbolje znašel v gneči pred španskim golom. Nekdanji član Celja sicer ni zatresel mreže, je pa sodnik Cüneyt Cakir (pravilno) opazil, da je žoga prečkala golovo črto. V sodniškem podaljšku je zablestel še en znanec Maribora iz najmočnejše evropske lige. Vezist italijanske Atalante, ki je pod Kalvarijo leta 2017 igral kot član moskovskega Spartaka, je z glavo zadel za 3:3.

Mario Pašalić je v sodniškem podaljšku izenačil na 3:3.
Reuters

Ni dosti manjkalo, da bi 26-letnik zablestel še v podaljšku. Udaril je z bližine, vratar Simon pa je s pomočjo branilca Pauja Torresa strel preživel. Na kazen za zapravljeno priložnost ni bilo treba čakati dolgo. Alvaro Morata je v stoti minuti izkoristil podajo Daniela Olma z desne strani in z levico matiral Livakovića. Še pred začetkom drugega podaljška je furija potrdila uvrstitev med najboljših osem na panevropskem turnirju. V vlogi asistenta se je še enkrat znašel Olmo, Mikel Oyarzabal se je ob Josipu Brekalu in Domagoju Vidi dokopal do strela. Član Real Sociedada je bil natančen, v 103. minuti je Španija, ki je na tekmi v okvir gola usmerila deset strelov in imela kar 64-odstotno posest žoge, že imela četrtfinale v svojih rokah. Hrvaška nove vrnitve ni zmogla. Španci bodo v četrtfinalu igrali z boljšim iz današnjega obračuna med Francijo in Švico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta