Angleške sanje ali danska pravljica na Euru? Ne na tribunah, na igrišču je pot do finala

Marko Kovačevič
07.07.2021 08:01
Anglija pred skoraj polnim Wembleyjem po zgodovinski podvig, Danska po ponovitev čudeža iz leta 1992
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z razigranim napadalnim dvojcem Sterling-Kane se je Anglija približala svojemu prvemu finalu evropskih prvenstev.
Reuters

Angleške sanje ali danska pravljica? Nocoj bo podeljena še druga vstopnica za veliki finale nogometnega Eura, v Londonu se bosta ob 21. uri udarili reprezentanci, ki sta po težavah v skupinskem delu najboljše prihranili za izločilne boje.

Danska se je pobrala po šoku v prvem krogu, nesreči kapetana Christiana Eriksena, ki se je zaradi srčnega zastoja zgrudil na igrišču. Visoka zmaga proti Rusiji v tretjem krogu je bila dovolj, da so se z Danci z Eriksenom v vlogi najzvestejšega navijača prebili v izločilne boje. Njihovo romanje po panevropskem turnirju še ni končano.

​Od rezerve do prvega orožja

Četrtič bo Danska igrala v polfinalu Eura, prvič po čarobnem letu 1992, ko se je na turnir na Švedskem uvrstila kot rezerva za (razpadlo) Jugoslavijo, nato pa senzacionalno zagrabila kar evropsko krono. Sanje o novem čudežu so skoraj tri desetletja kasneje spet oživele. "Vsi imajo vero v to ekipo. Izjemno je, kar smo naredili v zadnjih tednih, to moramo odnesti s sabo v polfinale - to prepričanje, da zmoremo. Seveda bomo morali biti pozorni na Anglijo in se tudi nekoliko prilagoditi, a predvsem moramo igrati tako, da bomo izkoristili naše prednosti," napoveduje Kasper Dolberg, ki je v osmini finala odlično zamenjal sicer prvega napadalca Yussufa Poulsena, formo pa obdržal tudi v četrtfinalu. S tremi goli je 23-letni član francoske Nice že najboljši strelec Danske na letošnjem turnirju.

Kasper Dolberg je s tremi goli prvi strelec Danske.
Reuters
Christian Eriksen si bo v živo ogledal veliki finale.
Reuters

​Morda pa se res vrne domov

Čeprav lovi šele svoj prvi finale evropskih prvenstev, je v vlogi favorita vendarle Anglija. Da se vrača domov z znamenitim napevom, rednim spremljevalcem velikih turnirjev, vse glasneje sporočajo navijači z Otoka. Upravičeno. Če je tisti "It's coming home" v preteklosti običajno izzvenel, še preden so se začele deliti medalje, so trije levi letos precej bolj vroči. Trdni obrambi - Anglija je edina ekipa, ki na Euru 2020 ni prejela niti enega zadetka - se je pridružil še razigran napad, ki mu odlično poveljuje razigrani Raheem Sterling, po medlem skupinskem delu pa se je zbudil še prvi napadalec Harry Kane.

Dobro so bili razpoloženi Angleži na zadnjem treningu pred polfinalom.
Reuters

"Take nagrade nismo še nikoli izkusili. Danska je že osvojila Euro in ima v tem pogledu boljši izkupiček kot mi, kar ljudje pogosto pozabijo. Res je, da še nismo bili v finalu, a to je izjemna priložnost za naše igralce, da se zapišejo v zgodovino," je optimističen selektor Gareth Southgate, ki je že po visoki zmagi proti Ukrajini (4:0) v četrtfinalu zatrdil, da Angleži lov na evropsko krono zdaj dojemajo predvsem kot izziv, ne kot breme. Da z Danci ni šale, se je naučil že lani v ligi narodov, ko so gostje z Wembleyja odnesli zmago z 1:0. Vsaj nekaj bo tokrat drugače. Na tribunah bo 60 tisoč navijačev, 20 tisoč več, kot jih je bilo na tekmah skupinskega dela in v osmini finala proti Nemčiji. "Briljantno je, da imamo toliko podpore in energije, še posebno če bodo navijači našli še dodatnih 50 odstotkov. No, na koncu bo vse odločeno na igrišču, pomembni bodo sprejemanje pravih odločitev, dobra igra, dobra obramba, dober napad," pa se je Southgate raje preselil s tribun na zelenico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta