Euro 2020: V London letijo Španci in Italijani, loterija tokrat usodna za Švicarje

Marko Kovačevič
02.07.2021 21:22
Španija je prva polfinalistka, eno največjih presenečenj turnirja je zlomila šele po enajstmetrovkah, v drugem četrtfinalu so obtičali Belgijci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Španci so bili na koncu spretnejši in srečnejši. 
Reuters

Švica ni bila daleč, prvo vstopnico za druženje štirih najboljših reprezentanc na Euru 2020 pa je zagrabila Španija. Čeprav so se Švicarji že v osmini finala navadili na loterijo, so bili tokrat boljši trikratni evropski prvaki.

Osem minut je bilo dovolj, da je Španija, do četrtfinala z enajstimi goli najučinkovitejša reprezentanca turnirja, zagrabila vodstvo. Bočni branilec Jordi Alba je po kotu pričakal žogo na robu kazenskega prostora, sprožil in s pomočjo Denisa Zakarie, ki je preusmeril žogo, zadel za 1:0. V uradnem zapisniku so gol pripisali vezistu, ki je v švicarski enajsterici zamenjal zaradi rumenih kartonov kaznovanega kapetana Granita Xhako. To je bil že deseti avtogol na letošnjem prvenstvu, četrti na tekmah Španije - dva so si proti furiji v skupinskem delu zabili Slovaki, pod enega pa se je v osmini finala proti Hrvaški podpisal Pedri.

Švica, ki je v osmini finala presenetila prve favorite, Francoze, je dolgo sestavljala odgovor, prvi strel proti okviru gola sprožila šele po dobri uri igre. Se ji je pa splačala vztrajnost. Remo Freuler je v 68. minuti izkoristil nerodnost branilcev Aymerica Laporteja in Paua Torresa, ki se nista znala dogovoriti, kdo bo izbijal, se dokopal do žoge in jo nastavil Xherdanu Shaqiriju. Član Liverpoola, ki so ga nekoč predstavljali kot alpskega Messija, je z bližine suvereno zaključil, poskrbel za izenačenje. Shaqiri je dosegel svoj tretji gol na letošnjem turnirju, skupno pa četrtega, s čimer je postal najboljši švicarski strelec na evropskih prvenstvih.

Arhitekt izenačenja je tekmo končal devet minut kasneje. Zaradi ostrega starta je bil Freuler kaznovan z rdečim kartonom. A Španija prednosti igralca več ni unovčila, 65-odstotne posesti žoge ni znala pretopiti v konkretne priložnosti in dvoboj v Sankt Peterburgu se je zavlekel. Bolj domiselna je bila v podaljških, si pripravila nekaj priložnosti. Gerard Moreno in Sergio Busquets sta bila blizu, a zaključila preveč medlo, da bi švicarski vratar Yann Sommer kapituliral.

Reuters

Po 120 minutah so o polfinalistu odločili streli z bele pike. Precej manj natančna je bila Švica včeraj kot v osmini finala, ko je proti Franciji zadela vseh pet enajstmetrovk. Le Mario Gavranović je bil natančen, vratar Unai Simon je odbil poskusa Fabiana Schära in Manuela Akanjija, Ruben Vargas pa je zgrešil. Španije slaba poskusa Busquetsa in Rodrija nista zlomila, z natančnimi streli Olma, Morena in Oyarzabala si je zagotovila torkov polfinalni zmenek v Londonu proti Italiji, ki je nocoj premagala Belgijo v obračunu, ki ga je sodil Mariborčan Slavko Vinčič. Italijanska nogometna reprezentanca je druga polfinalistka evropskega prvenstva. V Münchnu je bil rezultat proti Belgijcem 2:1. Vsi zadetki so padli v prvem polčasu, ko sta za Italijane zadela Nicolo Barella in Lorenzo Insigne, za Belgijce pa je bil z bele pike natančen Romelu Lukaku.

Italijani slavijo, so v polfinalu.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta