Slovenija za Avstrijce ostaja privlačna poslovna lokacija

Darja Kocbek Darja Kocbek
19.01.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se bodo gospodarske razmere izboljšale in bodo rešili probleme na področju dobavnih verig, naj bi se lakirnica v Hočah znova odprla, obljubljajo avstrijski delodajalci.
Igor Napast

Slovenija kljub pomanjkljivostim, ki niso nove, ostaja privlačna za naložbe avstrijskih podjetij. "Zavezanost Sloveniji kot poslovni lokaciji ostaja visoka. Podjetja so zelo zadovoljna s kakovostjo in razpoložljivostjo lokalnih dobaviteljev, pozitivno izstopajo tudi infrastruktura, digitalizacija, zavedanje o kakovosti in plačilna disciplina," je na včerajšnji konferenci za novinarje pojasnil Wilhelm Nest, direktor Advantage Austria Ljubljana.

Večina trdi, da se bo stanje poslabšalo

Anketa, na katero je odgovorilo 55 od več kot 1000 podjetij z večinskim avstrijskim kapitalom v Sloveniji, je pokazala, da za 78 odstotkov vprašanih Slovenija tudi v tem letu ostaja zelo privlačna poslovna lokacija. Ob tem je 64 odstotkov vprašanih v anketi odgovorilo, da se bo gospodarsko okolje v Sloveniji zanje v letošnjem letu poslabšalo, da se bo izboljšalo, je optimističnih le pet odstotkov. Za leto 2022 je 35 odstotkov vprašanih sporočilo, da se jim je gospodarsko okolje poslabšalo, da se je izboljšalo, je odgovorilo 18 odstotkov vprašanih.

Medtem ko jih je 74 odstotkov lani zabeležilo povečanje prihodkov, letos to pričakuje le 29 odstotkov. Več naročil je lani zabeležilo 45 odstotkov vprašanih, letos to pričakuje le 18 odstotkov. Število zaposlenih je lani povečalo 32 odstotkov vprašanih, letos jih to načrtuje slabih enajst odstotkov. Lani je število zaposlenih zmanjšalo sedem odstotkov vprašanih, letos jih to pričakuje 27 odstotkov. Lani je naložbe povečalo 27 odstotkov vprašanih, letos naložbeno povečanje načrtuje slabih 13 odstotkov vprašanih.

Problemi, ki bi jih bilo treba čim prej rešiti, so po oceni avstrijskih podjetij birokracija, pomanjkanje usposobljenih delavcev, visoki stroški za surovine, previsoki davki in dajatve. Pomanjkanje usposobljene delovne sile je kot problem izpostavilo slabih 62 odstotkov vprašanih. Ta problem jih 87 odstotkov rešuje z internim izobraževanjem in usposabljanjem zaposlenih, slabih 73 z dvigom plač nad raven panoge, 83 odstotkov pa z avtomatizacijo in digitalizacijo. V preselitvi iz Slovenije vidi rešitev le sedem odstotkov vprašanih, saj se z enakimi težavami soočajo podjetja po vsej Evropi.

Še vedno načrti za širjenje Magne v Hočah

Florian Walchhofer, prokurist avstrijskega družinskega podjetja Technocare Electronic Systems, ki se v Postojni ukvarja s proizvodnjo elektronskih komponent, je povedal, da imajo z iskanjem delavcev v Sloveniji dobre izkušnje, res pa je, da ne iščejo kvalificiranih ljudi, ampak delavce za proizvodnjo. Letos bodo zaposlili do pet novih. Kot problem je Walchhofer izpostavil birokracijo, saj brez pomoči, ker je težko priti v sistem, ne gre pri odpiranju bančnega računa, najemu stavbe, nakupu zemljišča. Technocare Electronic Systems zdaj išče zemljišče za gradnjo tovarne, saj zdaj delajo v najeti stavbi, prav tako proizvodnjo nameravajo razširiti.

Marjan Trobiš, direktor družbe Boxmark Leather in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, je dodal, da vse pove to, da so prav vsi, ki so sodelovali v anketi, opozorili na administrativna bremena. Glede gospodarskih razmer nasploh pa je dejal, da je rešitev razpršitev dejavnosti v več panog. V Boxmarku Leather so svojo dejavnost pred dvema letoma razširili v letalsko industrijo, ki je v času pandemije sicer močno upadla, zdaj pa beleži izrazito rast. Obeti za avtomobilsko industrijo v tem letu so negotovi.

Glede Magne je Wilhelm Nest dejal, da ima še vedno v načrtu širitev v Hočah. Načrta ji do zdaj ni uspelo uresničiti zaradi pandemije. Ko se bodo gospodarske razmere izboljšale in bodo rešili probleme na področju dobavnih verig, bodo lakirnico spet odprli in spet bodo dober delodajalec, obljublja Nest. Nasploh sta po njegovih besedah gospodarstvi Avstrije in Slovenije tesno povezani. Blagovna menjava je v prvih desetih mesecih 2022 znašala sedem milijard evrov. Poraba avstrijskih izdelkov in storitev na prebivalca v Sloveniji znaša 2265 evrov, kar je največ med vsemi državami. Avstrija je z deležem 24,9 odstotka največji tuji vlagatelj v Sloveniji. V več kot tisoč podjetjih z večinskim avstrijskim kapitalom je več kot 20 tisoč zaposlenih.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?