Pozor, datumi za davčne zavezance: Pri Fursu izpostavljajo 5. in 28. februar

Darja Kocbek Darja Kocbek
27.01.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobro preverite, kdaj morate davkarjem kaj prijaviti. 
Igor Napast

Za fizične osebe kot davčne zavezance sta ključna datuma, ko je treba finančni upravi (Furs) oddati vloge, 5. in 28. februar, pojasnjujejo pri Fursu. Pomembne datume in obvestila so objavili na svoji spletni strani. Koledarček za fizične osebe je objavljen na spletni strani https://www.fu.gov.si/prebivalci/#dates in koledarček za podjetja na spletni strani https://www.fu.gov.si/podjetja/#dates. Na teh spletnih straneh so tudi povezave do obrazcev in vlog z informacijami o možnostih za oddajo, ki so elektronsko, osebno na finančnih uradih in po pošti.

V koledarčku za fizične osebe je 31. januar rok za zavezance, ki vino iz lastnega grozdja pridelujejo zunaj Slovenije. Do 31. januarja so dolžni davčnemu organu prijaviti količino vina, ki so ga pridelali zunaj Slovenije. Kmetje, ki davčno osnovo iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ugotavljajo na podlagi pavšalne obdavčitve in iz te dejavnosti niso identificirani za namene DDV, morajo do 31. januarja Fursu predložiti obračun pavšalnega nadomestila za preteklo koledarsko leto.

Prek e-Davkov do 20. februarja

Peti februar je zadnji dan, ko zavezanci za dohodnino lahko oddajo vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. Zavezanci, ki bodo to vlogo oddali elektronsko prek sistema e-Davki, imajo še čas do 20. februarja, so nam pojasnili pri Fursu. Vlogo morajo oddati tisti zavezanci za dohodnino, ki te olajšave niso uveljavljali med letom (pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka).

Sašo Bizjak

Peti februar je rok tudi za zavezance, ki so olajšavo med letom uveljavljali, pa želijo te podatke spremeniti. Pri Fursu opozarjajo, da vlog, ki bodo oddane pozneje, pri sestavi informativnega izračuna dohodnine ne bodo mogli upoštevati. Peti februar je zadnji dan za zavezance, ki imajo dohodke iz drugega pogodbenega razmerja in želijo, da jim Furs pri sestavi informativnega izračuna dohodnine upošteva dejanske stroške prevoza in prenočitve.

Peti februar si kot zadnji dan morajo zapomniti tudi fizične osebe, ki so delnice ali deleže družbe odsvojile v okviru pridobivanja lastnih delnic ali deležev družbe v letih 2020 in 2021, izplačilo pa so prejele v letu 2022. Poseben obrazec vloge ni predpisan, lahko pa v ta namen uporabijo zahtevek za uveljavljanje zmanjšanja izplačane vrednosti delnic ali deležev v primeru odsvojitve, ki je objavljen na spletni strani https://edavki.durs.si.

Kmetijska in gozdarska dejavnost

Peti februar je zadnji dan za zavezance, ki davčno osnovo od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ugotavljajo na podlagi katastrskega dohodka kmetijskih in gozdnih zemljišč ter pavšalne ocene dohodka na panj. Do tega datuma morajo oddati vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost. Zavezanci, ki bodo rok 5. februar zamudili, bodo morali to olajšavo uveljavljati v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine (če ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine). Ugovoru oziroma napovedi bodo morali v tem primeru priložiti tudi vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost, navajajo pri Fursu.

 

Dohodki iz premoženja

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja morajo do 15. februarja oddati rezidenti, ki jim je ta dohodek izplačala oseba, ki ni plačnik davka (tuja pravna oseba, fizična oseba z dejavnostjo v tujini, …). Najkasneje do 28. februarja pri Fursu pričakujejo napovedi za odmero dohodnine od dohodka za oddajanje premoženja v najem (najemnin), napoved obresti na denarne depozite, napoved dobička iz kapitala, napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, napoved obresti in napoved za odmero dohodnine od dividend.

Andrej Petelinšek

 

Do 28. februarja je treba Fursu poslati še zahtevek za zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja v najem zaradi uveljavljanja dejanskih stroškov vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja. Ta zahtevek lahko vložijo zavezanci, kadar stroški vzdrževanja premoženja presegajo normirane stroške v višini 10 odstotkov za odmerno leto 2022 in v višini 15 odstotkov v odmernih letih 2021 in pred tem, ki jih je plačnik davka upošteval pri izračunu davčnega odtegljaja od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Davčna osnova od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se zmanjša za stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih med oddajanjem premoženja v najem plačuje najemodajalec. Davčna osnova se ne zmanjša za stroške vzdrževanja, ki ohranja uporabno vrednost kmetijskega ali gozdnega zemljišča, navajajo pri Fursu. Za podjetja in podjetnike je ključni datum 31. marec. Podjetniki morajo do tega datuma Fursu poslati obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD), podjetja pa obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO).

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?