Kako postanem nepremičninski posrednik? Dober vsekakor ne čez noč

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
13.07.2021 06:00
Po pridobljeni licenci se je treba izpiliti še v praksi, najbolje z izkušenimi kolegi. Zaslužki so zelo različni, odvisni tudi od tega, ali se odločite za redno zaposlitev ali samostojno pot
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V registru nepremičninskih posrednikov je vpisanih skoraj 2500 nepremičninskih posrednikov, a vsi ne živijo od tega dela.
Shutterstock

Iščete novo službo ali nov karierni izziv? Vas zanima prodaja nepremičnin in razmišljate o tem, da bi postali nepremičninski posrednik? Kakšne možnosti imate, da dobite zaposlitev? Koliko lahko zaslužite in katere lastnosti, poleg pogojev (glej grafiko), ki jih morate izpolnjevati, so dobrodošle, da boste uspešni v tem poslu?

Mojce Žižek Mesarec, Galea nepremičnine: "Trenutno nepremičninskih posrednikov ne primanjkuje in vsako leto jih je na trgu več, a tistih dobrih oziroma najboljših je vedno premalo."
Osebni Arhiv Mojce Žižek Mesarec

"Za opravljanje dela nepremičninskega posrednika je najprej treba imeti licenco. V registru nepremičninskih posrednikov je trenutno vpisanih skoraj 2500 nepremičninskih posrednikov, a vsi ne živijo od tega dela. Nepremičninskih posrednikov ne primanjkuje in vsako leto jih je na trgu več, a tistih dobrih oziroma najboljših je vedno premalo," pravi Mojca Žižek Mesarec iz Galea nepremičnin.

Žižek Mesarčeva dodaja: "Po pridobljeni licenci, ki obsega le teoretični del, se je treba izpiliti tudi v praksi. Da novinca uvedemo, je potrebno vsaj dobro leto, da lahko delo opravlja vsaj delno samostojno. Za popolnoma samostojno delo je potrebnega kar veliko časa, odvisno tudi od posameznika, njegovega interesa in zagona. Pri enostavnejših poslih so lahko posredniki razmeroma hitro samostojni, kadar pa so primeri bolj kompleksni, je dobro, da imajo pomoč, podporo in vodstvo dobrega mentorja ali kar cele ekipe."

Primanjkuje dobrih posrednikov

Branko Potočnik, INSA nepremičnine: "Kandidati, ki se v praksi še niso srečali s prodajo nepremičnin, teoretična znanja težko povežejo in implementirajo na praktične primere."
Igor Napast

Sogovornica ugotavlja, da sedaj na trgu ni dovolj dobrih posrednikov. Tisti, ki pa so, imajo svoje nepremičninske agencije in teh je vedno več. Da je osebo z licenco za opravljanje poslov nepremičninskega posrednika zelo lahko najti, dobrega nepremičninskega posrednika, takšnega z izkušnjami in širokim znanjem, pa izredno težko, pravi tudi Branko Potočnik, direktor nepremičninske agencije Insa, ki je tudi član izpitne komisije za pridobitev licence.

"Žal ugotavljamo, da se kandidati za nepremičninske posrednike premalo zavedajo odgovornosti, ki jo naš poklic prinaša. Znanje kandidatov je velikokrat zelo površinsko, redki znajo preveriti pravno in dejansko stanje nepremičnin. Težava je tudi v tem, da se pri poslih posredovanja z nepremičninami prepletajo različna področja, od komerciale, pravnega znanja, poznavanje davčne in gradbene zakonodaje ... Kandidati, ki se v praksi še niso srečali s prodajo nepremičnin, teoretična znanja težko povežejo in implementirajo na praktične primere. Za posrednike bi bilo zelo dobro, če bi vsaj leto ali dve delali z izkušenimi sodelavci, preden se odločijo posle opravljati samostojno in za svoje delo prevzamejo odgovornost," opozarja Potočnik.

Od nič do 5000 evrov in več na mesec

Tanja Tučič, RE/MAX: "Nepremičninski posrednik mora biti samoiniciativen, odgovoren, skrben, komunikativen, znati mora dobro poslušati stranke."
Janko Rath

Seveda niso vsi, ki jim uspe pridobiti licenco nepremičninskega posrednika, pravi za ta poklic. "Ko iščemo nove sodelavce, ne vzamemo vsakega z licenco, ampak se najprej pogovorimo o ciljih, pričakovanjih in možnostih nadaljnjega sodelovanja. Če si nekdo to res želi, mu seveda z veseljem damo priložnost, saj motivirane in zagnane pravzaprav iščemo. Nato ga vključimo v praktično naravnan izobraževalni program, kjer se usposobi v vseh ključnih veščinah, ki so za uspešno delo posrednika nujno potrebne," pojasni Tanja Tučič iz nepremičninske družbe RE/MAX.

In koliko lahko zasluži nepremičninski posrednik? Odvisno od tega, ali je redno zaposlen v nepremičninski agenciji in dobiva plačo ali se je odločil za s.p. "Zagnan posrednik, ki ima s.p., lahko zasluži 5000 evrov ali več mesečno, lahko pa se zgodi, da kakšen mesec čisto nič. Sicer pa je malo posrednikov, ki imajo minimalno plačo, še manj je tistih, ki imajo izredno visoko plačo. Višina je odvisna od angažiranosti in opravljenih poslov. Pri nas posrednik, ki je ravnokar pridobil licenco, prejema mesečno osnovno plačo 1000 evrov, temu pa je treba dodati stimulacijo, odvisno od prometa, ki ga ustvari," razloži Žižek Mesarčeva.

Plačilo za posredovanje je po zakonu omejeno na štiri odstotke od prodajne cene nepremičnine, seveda pa lahko posrednik da stranki kakšen popust. Če delate samostojno, je to vaš zaslužek, če pa ste zaposleni v nepremičninski agenciji ali družbi, dobite le del tega zneska. Odvisno od dogovora, ki je običajno poslovna skrivnost.

Katere lastnosti in znanja še pričakujejo od vas?

"Nepremičninski posrednik mora biti samoiniciativen, odgovoren, skrben, komunikativen, znati mora dobro poslušati stranke. Nujne so tudi prodajne veščine in pogajalske spretnosti. To vse so tudi lastnosti, na katere smo najbolj pozorni, ko sprejemamo nove kandidate. Zaželena so še znanja s področja prava, geodezije, gradbeništva, poznavanje davkov in podobno," odgovori Tučičeva.

Plačilo za posredovanje je po zakonu omejeno na štiri odstotke od prodajne cene nepremičnine, seveda pa lahko posrednik da stranki kakšen popust.
Highwaystarz

"Prijaznost in vljudnost sta nepogrešljivi lastnosti, nepremičninski posrednik pa mora biti tudi hiter, odziven, dinamičen. Pomembno je, da ne stremi zgolj k sklenitvi posla, s čimer je upravičen do plačila, temveč razmišlja dolgoročno in kakšen posel tudi zavrne. Predvsem pa mora stranke seznaniti z vsemi dejstvi, ničesar ne sme prikrivati in ne olepševati, temveč nepremičnino in pravni posel predstaviti čim bolj realno in transparentno," meni Potočnik.

"Ker nepremičninski posredniki delamo z ljudmi in za ljudi, je pri nas, poleg znanja, treba ali zaželeno imeti smisel za ljudi. Saj le, če se stranki popolnoma posvetiš, lahko izpolniš ali presežeš njena pričakovanja. Nepremičnine so samo orodje, s katerim izpolnjujemo potrebe strank," zaključi Žižek Mesarčeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.