MOJ USPEH

(FOTO) Priznanja Združenja Manager: Ivu Boscarolu priznanje za življenjsko delo

Tina Recek Tina Recek
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci od leve proti desni: Babett Stapel, Ivo Boscarol, Tanja Blatnik in Primož Zelenšek
Andraž Kobe

Združenje Manager je danes na rednem mesečnem srečanju v Hotelu Union predalo Ivu Boscarolu priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2022. Združenje je podelilo še priznanje artemida 2022 Tanji Blatnik, generalni direktorici romunske zavarovalnice Euroins Asigurare, in dr. Babett Stapel, poslovodni direktorici podjetja Fraport Slovenija. Če so bili nagrajenci znani že vnaprej, pa so na prireditvi izbrali mladega managerja leta, saj so pri izboru šteli tudi glasovi udeležencev srečanja. Laskavo priznanje si je prislužil Primož Zelenšek, soustanovitelj in direktor podjetja Chipolo. Med finalisti so bili še Sabina Gros, direktorica skupine BPT, ter Melvis Haskić in Vasja Hramec, ustanovitelja in direktorja podjetja Avantpack.

Nekdanji lastnik in direktor podjetja Pipistrel Boscarol je dejal, da je počaščen, a tudi malo presenečen. Kot razlog je omenil dejstvo, da nikdar ni bil član Združenja Manager, še bolj pa zato, ker je tip klasičnega managerja, ki vodi podjetje po drugačnih kriterijih od tistih, ki so danes nekako standard v krutem poslovnem svetu. Ob tem je poudaril, da v Pipistrelu niso nikdar imeli ekstremnih plač, imeli pa so poštene in redne. V 33 letih niso zamujale nikdar niti za en dan. "Pipistrel je eno redkih podjetij, ki v 33 letih nikdar ni poslovalo z izgubo. Iz najhujših svetovnih kriz smo vedno izšli kot največji zmagovalci, ker smo z vizijo gledali v prihodnost, razpršili tveganja in predvidevali trende," je še dejal nagrajenec.

Ivo Boscarol je bil nad prejeto nagrado presenečen.
Arhiv Združenja Manager

"Gospod Ivo Boscarol je v življenju gospodarstvenika verjetno doživel prav vse. Vzpone, padce, očitke o prejetih subvencijah, napade zaradi naložb v tujini, javno izganjanje … In uspeh, ki so mu sledila takšna dejanja, ki kažejo na iskreno družbeno odgovornost. In uspeh, ki so mu sledila takšna dejanja, ki kažejo na iskreno družbeno odgovornost. Poskrbel je za svoje zaposlene, namenil znatna sredstva lokalni skupnosti, in kar mi je osebno posebej pri srcu - kot nekdanji letalki in stevardesi - namenil sredstva za muzej letalstva, ki si ga v Sloveniji že dolgo želimo," je dejala osrednja govornica na dogodku, predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je med drugim izrazila zadovoljstvo, da Združenje Manager spodbuja in aktivno zastopa raznolikost in uravnoteženost, s čimer se je navezala tudi na podeljeni nagradi artemida, ki ju sekcija managerk pri Združenju Manager podeljuje posameznicam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo.

"Leto 2022 je bilo leto, ko je bilo v politiki prebitih veliko steklenih stropov. Imamo prvo zunanjo ministrico, največji delež poslank v zgodovini, prav tako pa dva najvišja položaja v državi zasedata ženski," je dejala predsednica.

Selitev v Romunijo je bila prava odločitev

"Nagrada mi veliko pomeni. Je potrditev mojega dela in tega, da je bila selitev v Romunijo prava odločitev, čeprav se je na začetku zdela še tako nora," je dejala Tanja Blatnik, direktorica Euroins Asigurare, ki danes dosega največji tržni delež v Romuniji in zaposluje 570 ljudi.

Tanja Blatnik, generalna direktorica romunske družbe Euroins Asigurare
Arhiv Združenja Manager

Blatnikova je marca 2021 prevzela mesto generalne direktorice romunske zavarovalnice Euroins Asigurare; od novega poslovnega izziva je niso odvrnili niti novo poslovno okolje, novi ljudje niti pandemija v polnem razmahu. Euroins Asigurare je bila ob njenem prevzemu vodenja po velikosti tržnega deleža na četrtem mestu v Romuniji, leto 2021 pa so zaključili z ustvarjenimi 452 milijoni evrov prometa ter 43 milijoni evrov dobička. V letu 2022 so do novembra zabeležili 22-odstotno rast prihodkov. Danes Euroins Asigurare - del največje mednarodne zavarovalniško-energetske skupine v regiji srednje in vzhodne Evrope (CEE), Eurohold - dosega največji tržni delež v Romuniji.

Pred tem se je posvečala svetovanju upravam ter vodenju strateških projektov. Kalila se je v slovenskem zavarovalništvu, kjer je pot začela leta 2006 kot direktorica zalednih služb v Adriaticu. To vlogo je opravljala do leta 2013, ko je postala izvršna direktorica Adriatic Slovenica, tam pa ostala vse do leta 2019, ko je prevzela mesto direktorice v Generali zavarovalnici.

Nagrada kot motivacija

Dr. Babett Stapel pa je o priznanju povedala, da je hvaležna in ponosna na to nagrado, ki jo razume kot priznanje celotni ekipi sodelavcev. Po njenih besedah vsak direktor potrebuje pametne, zagnane in strastne strokovnjake, da je uspešen. Podjetje Fraport Slovenija je preseglo zastavljene cilje, čeprav so bila pandemična leta za letalsko industrijo zelo zahtevna.

Dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica podjetja Fraport Slovenija
Arhiv Združenja Manager

Ta nagrada spodbuja in priznava ženske kariere. Posledično upa, da navdihuje ženske, da postanejo direktorice. "Ta nagrada me motivira, da ponovno potrdim svojo zavezo, da si ljubljansko letališče opomore, se razvije in postane v regiji letališče prve izbire. Upravičili bomo tudi svojo vlogo ponudnika infrastrukture in storitev."

Nagrajenka je julija 2021 prevzela mesto poslovodne direktorice Fraport Slovenija. Največjemu slovenskemu letališču se je sicer kot direktorica za finance, komercialo in administrativne zadeve ter prokuristka pridružila že leta 2016. Ima 22-letne izkušnje iz upravljanja in vodenja letališč, od tega 10 let na izvršnih vodstvenih položaj – poleg matične družbe v Frankfurtu je službovala še na letališčih v bolgarski Varni ter v perujski Limi. Danes pa vodi več kot 400 zaposlenih v Fraportu Slovenija, za katerega so bili pretekla tri leta izjemno zahtevna. Družba se je konec leta 2019 soočila z bankrotom slovenskega letalskega prevoznika, ki je zanje predstavljal 51 odstotkov letalskega prometa. Obenem je bilo to leto še zadnje 'običajno' v letalski industriji, preden je svet ohromila pandemija. A negativnim dejavnikom navkljub se je pod njenim vodstvom promet na letališču leta 2022 v primerjavi z letom poprej podvojil, družba pa je tudi brez upoštevanja državnih pomoči dosegla pozitivni rezultat.

Prireditev je potekala v ljubljanski Unionski dvorani.
Andraž Kobe
Primož Zelenšek
Lovro Rozina

Nagrade se je razveselil tudi mladi manager Primož Zelenšek. Ob tem je priznal, da je dvajset let trdnega dela za njim in verjame, da bo še naprej uspešen. Njegovo podjetje Chipolo je na trg vstopilo s pametnimi obeski za ključe, ki se povežejo z aplikacijo na telefonu, uporabnik pa lahko na preprost način poišče založene ključe, preveri kje jih je pozabil, hkrati pa lahko s pritiskom na obesek pozvoni tudi svoj telefon in ga hitro poišče.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?