Evropska komisija predlaga uvedbo digitalnih orodij za lažje čezmejno poslovanje podjetij

STA
30.03.2023 08:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropska komisija predlaga uvedbo različnih digitalnih orodij, s katerimi bi malim in srednje velikim podjetjem olajšali čezmejno poslovanje v EU, je povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.
EPA

Evropska komisija predlaga uvedbo različnih digitalnih orodij, s katerimi bi malim in srednje velikim podjetjem olajšali čezmejno poslovanje v EU. Med temi je enoten obrazec s ključnimi podatki, predlaga pa tudi ukrepe za večjo preglednost poslovanja in zagotavljanje zaupanja pri tem, je povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Predlog direktive ima po Reyndersovih besedah tri glavne cilje, med katerimi je tudi zmanjšanje administrativnega bremena za podjetja. Z ukrepi bi evropska podjetja na leto lahko skupaj prihranila okoli 437 milijonov evrov, ocenjuje komisija.

Lahko bodo uporabljala enoten večjezični certifikat, v katerem bodo zajete ključne informacije o podjetju, predvideva predlog. Certifikat bodo lahko uporabila, ko bodo želela sodelovati v javnih razpisih, pri davčnih postopkih ali pri kandidiranju za sredstva v drugi državi članici. Predlog predvideva tudi uvedbo pravila, da podjetjem ne bi bilo treba znova podati informacije, ki je že dostopna v nacionalnem poslovnem registru. Izmenjava informacij bi potekala prek sistema evropskih poslovnih registrov. V tem sistemu bi v skladu z novimi pravili morali objaviti ključne informacije o podjetju. Te bi bile tako javno dostopne na ravni EU, s čimer bi se povečala preglednost čezmejnega poslovanja, je pojasnil komisar.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta