Elon Musk dal ponudbo za nakup Twitterja! Toliko je pripravljen plačati za delnico

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
14.04.2022 14:39

Musk bi plačal v gotovini in za delnico družbe odštel 54,2 dolarja. Špekulacija se pojavalja po tem, ko nekdanji delničarji Twitterja tožijo zaradi zamude pri razkritju nakupa svojega deleža Twitterja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vizionarski in tuzdi kontroverzni Elon Musk je oddal ponudbo, zdaj pa čaka, kakšen bo odziv Twitterja.
EPA

Kakšna dva tedna za Twitter in Elona Muska! Musk, vizionarski šef Tesle in SpaceXa, ki je nedavno postal 9,2-odstotni lastnik družbe Twitter, kar je povzročilo skoraj 27-odstotno rast vrednosti delnice, je danes prav na Twitterju sporočil, da je dal - sicer nezavezujočo - ponudbo za nakup preostalega deleža družbe, s čimer bi postal njen 100-odstotni lastnik. S tem je Musk očitno odgovoril tudi na potezo zdaj že nekdanjih delničarjev Twitterja, ki so zoper njega v torek vložili tožbo, v kateri trdijo, da so zamudili nedavni dvig cene delnic, ker je Musk predolgo čakal, da bi razkril svoj 9,2-odstotni delež v družbi, ki upravlja z družabnim omrežjem.

Musk, po navedbah revije Forbes "vreden" 265,1 milijarde dolarjev, je za delnico ponudil 54,2 ameriškega dolarja, in to v gotovini, takšna cena pa bi vrednost podjetja dvignila na 43,4 milijarde dolarjev. "V Twitter sem vložil, saj verjamem v njegov potencial, da postane platforma za svobodo govora po vsem svetu, in verjamem, da je svoboda govora družbeni imperativ za delujočo demokracijo. V času od svoje investicije sem se zdaj zavedel, da podjetje v trenutni obliki ne bo niti uspevalo niti služilo temu družbenemu imperativu. Twitter je treba preoblikovati v zasebno podjetje," je zapisal Musk v pismu Bretu Taylorju, predsedniku upravnega odbora Twitterja. Pismo je namreč del dokaznega gradiva k ponudbi.

Musk: Najbolje, kar lahko ponudim

Ponujena cena za delnico je kar 54 odstotkov višja od cene na dan, preden je Musk začel kupovati delnice Twitterja in 38 odstotkov višja kot dan, preden je bila njegova naložba javno objavljena. "Moja ponudba je najbolje, kar lahko ponudim, je tudi dokončna ponudba, in če ne bo sprejeta, bom moral razmisliti o svojem položaju delničarja v podjetju. Twitter ima izjemen potencial. odklenil ga bom," je še zapisal Musk, izjavo pa podkrepil predvsem z dejstvom, da nima zaupanja v sedanje vodstvo družbe, sam pa, kot poudarja, tudi nima ustreznega recepta za uspeh, če podjetje ne bo v zasebni lasti. Iz zvočnega transkripta iz njegovega pogovora z Bretom Taylorjem izhaja, da je Musk prepričan, da bodo delničarji nad njegovo ponudbo izjemno zadovoljni.

Ponujena cena za delnico je kar 54 odstotkov višja od cene na dan, preden je Musk začel kupovati delnice Twitterja in 38 odstotkov višja kot dan, preden je bila njegova naložba javno objavljena.
Reuters

Pred današnjim začetkom trgovanja je bila vrednost Twitterjevih delnic 50,97 ameriškega dolarja, kar je 11,98 odstotka nad včerajšnjo vrednostjo ob zaprtju trgovanja. Vrednost Twitterjeve delnice je sicer nižja od 54,2 dolarja vse od 4. novembra 2021, medtem ko se je z njo še oktobra lani trgovalo po več kot 60 dolarjev. "Upravni odbor Twitterja bo pozorno pregledal ponudbo in določil nadaljnje aktivnosti v skladu s tem, kar je najboljše za podjetje in njegove delničarje," so zapisali v izjavi za javnost.

Če bi sedel v upravni odbor, ta nakup ne bi bil mogoč

Dogajanje sicer sledi - ni pa jasno, ali je tudi njegova posledica - predlagani skupinski tožbi, vloženi na zveznem sodišču v Manhattnu, v kateri zdaj že nekdanji delničarji Twiterja Musku očitajo, da je prepozno razkril svoja vlaganja v podjetje, kar bi moral v skladu z zakonodajo razkriti že do 24. marca, pa je to storil šele 4. aprila. Nekdanji delničarji, ki jih je vodil Marc Rasella, so povedali, da je odloženo razkritje Musku omogočilo, da kupi več delnic Twitterja po nižjih cenah, hkrati pa jih je ogoljufalo v prodajo po "umetno znižanih" cenah. Ameriška zakonodaja o vrednostnih papirjih zahteva, da vlagatelji v desetih dneh razkrijejo, kdaj so pridobili pet odstotkov družbe, kar bi bilo v Muskovem primeru 24. marca.

Musk bi sicer moral sesti v upravni odbor Twitterja, a je na dan, ko bi moral priti, sporočil, da ga ne bo.
Reuters

Po razkritju o pridobljenem Muskovem lastniškem deležu je sledila še informacija, da bo največji posamični delničar Twitterja sedel tudi v upravni odbor družbe, kar naj bi začelo veljati 9. aprila, a je Musk isto jutro sporočil, da se odboru ne bo pridružil. Kot je ob tej informaciji dodal izvršni direktor Parag Agrawal, "je tako najbolje". Če se namreč ne pridruži upravnemu odboru, lahko Musk, sicer izjemno aktiven uporabnik Twitterja, še naprej kupuje delnice, ne da bi ga zavezoval njegov dogovor s podjetjem, da omeji svoj delež na 14,9 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta