zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Velikanska naložba

Damijan Toplak Damijan Toplak
10.03.2023 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lek

Prejšnji teden je kanadsko-avstrijska Magna Steyr sporočila, da (vsaj za zdaj) ustavlja proizvodnjo in zapira lakirnico v Hočah, zato je včerajšnja napoved švicarskega Novartisa in njegove generične divizije Sandoz z Lekom na čelu o 379-milijonski investiciji v njihovem lendavskem obratu dobrodošla novica. Približno 700 zaposlenim v lendavski enoti Sandoza oziroma Leka naj bi se v štirih letih, ko naj bi dokončali gradnjo nove tovarne za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil, pridružilo še 300 novih zaposlitev. S tem bo Sandoz eden največjih zaposlovalcev v Pomurju, ki je razvojno, pa tudi po številu zaposlenih, med slovenskimi regijami bolj pri dnu. Gre za kvalitetna in dokaj zanesljiva delovna mesta, četudi so pred časom po medijih krožila pisma, da so proizvodni delavci v Lendavi slabo plačani, in če ne bi imeli raznih dodatkov, bi marsikdo med njimi dobil le minimalno plačo, a v Leku odgovarjajo, da so osnovne plače zaposlenih nad minimalno, ob tem pa prejemajo številne dodatke, tudi nadpovprečen regres, božičnico in za poslovno uspešnost.

Na štirih (proizvodnih) lokacijah - v Ljubljani, Mengšu, na Prevaljah in v Lendavi - Lek zaposluje več kot 5000 ljudi. Toda v zadnjih dveh desetletjih, odkar je podjetje prešlo v roke švicarskega Novartisa, vse njihove investicije niso bile uspešne. Recimo na Prevaljah bi morali širiti proizvodnjo antibiotika Amoksiklava, pa so po že dokončani investiciji širitev proizvodnje leta 2019 preklicali in jo (delno) preselili v Avstrijo, na Prevaljah pa z globalno-operativnim centrom zadržali nekaj več kot 200 zaposlenih. Medtem je novo proizvodno halo kupil mežiški Tab in tam že zagnal tovarno litij-ionskih baterij in del (nekdanjih) Lekovih zaposlenih tudi prezaposluje k sebi. Prevaljska investicija je bila težka nekaj nad sto milijonov evrov, Lek je državno pomoč zanjo že tudi vrnil, prihodnja lendavska investicija bo še precej višja, tudi pomoč države s 50 milijoni evrov. Na Gimnaziji Ravne so uvedli celo srednješolski program farmacevtski tehnik, ki ga izvajajo še danes, je pa res, da gre za zaželen poklic in je z njim mogoče zaposlitev dobiti tudi zunaj Prevalj.

Istočasno velja opozoriti, da je švicarski farmacevtski gigant Novartis v postopku oddelitve generične divizije Sandoz, pod katero spada tudi Lek. Tako še ni povsem jasno, kakšen bo prihodnji razvoj drugega največjega slovenskega farmacevtskega podjetja. Tudi del svoje razvojne enote v Mengšu so dali v najem kitajskemu podjetju Porton Pharma, sami pa tam vzpostavili tako imenovani Life Science Park. Eden od paradnih konjev slovenskega gospodarstva je še novomeški farmacevt Krka, ki v svoji skupini zaposluje blizu 13 tisoč ljudi. Vse močnejši igralec postaja tudi farmacevtski veletrgovec Salus, ki bo po skorajšnjih prevzemih Farmadenta in ljubljanskega Meditrada zaposloval okrog 600 ljudi. Farmacevtska panoga je praviloma visoko donosna in ustvarja delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, zato ni presenečenje, da je tudi tokratno Lekovo naložbo podprla vlada Roberta Goloba, upati pa je, da bo investicija, v nasprotju s Prevaljami, tudi uspešno zaživela.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?