(KOMENTAR) Prva dama namesto reform

Luka Mlakar Luka Mlakar
29.03.2023 07:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Še preden so v koaliciji dobro zavihali rokave, premier Robert Golob že dviguje roke od napovedane davčne reforme. Če ljudi ne znamo prepričati v spremembe, jih ne bomo izvajali, razlaga predsednik vlade, ki je še pred nekaj meseci v slogu velikega reformatorja napovedoval premike na vseh področjih: od zdravstva, javnega sektorja, pokojnin in davkov do šolstva, pravosodja, dolgotrajne oskrbe in stanovanj. Zdaj je dobesedno čez noč na stranski tir postavil davčno reformo, ki pa je ključna tudi za financiranje vseh preostalih sprememb, ki jih načrtuje vlada. Zakaj? Uradno zaradi zmede, ki je nastala po zadnjem vladnem vrhu, kjer je koalicija milo rečeno delovala kot povsem razglašen orkester.

Golob je takrat napovedoval razbremenitev dela in plač, finančni minister Klemen Boštjančič neto obdavčitev dohodka, predsednica SD Tanja Fajon bi progresivno obdavčila kapitalske dobičke, piko na i pa je dodal Boštjančičev državni sekretar Tilen Božič, ki je na neformalnem srečanju z novinarji govoril o novem nepremičninskem davku in obdavčitvi malice, regresa in prevoza na delo. Ne samo, da so bile te ideje kontradiktorne, podprte niso bile s prav nobenimi izračuni, da ne govorimo o neuresničljivih časovnicah, ki so si jih zadali za uveljavitev sprememb. Odgovornost za nastalo situacijo je s svojim odstopom prevzel Božič, ki je sicer veljal za enega od bolj sposobnih kadrov v vladi, Boštjančič pa kljub nezaupnici Goloba, ki zdaj prevzema nadzor nad davčno reformo, ne vidi razlogov za svoj odhod.

Slab mesec pred prvo obletnico zmage na volitvah se nad vlado zgrinjajo temni oblaki. Javnomnenjska podpora pada, krepi se nezadovoljstvo. Roki za sklenitev dogovorov s sindikati se zamikajo, zdravniki še naprej grozijo s stavko, visokošolski sindikat pa zahteva odstop resornega ministra Igorja Papiča. Stanje v zdravstvu se ne izboljšuje, zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pa zaradi nesoglasij pri izhodiščih novega zakona o ZZZS grozi z odstopom. Kje se je torej zalomilo? Nekateri krivdo za razmere valijo na Goloba, drugi na nesposobne ministre, tretji pa na centralo Svobode na Bleiweisovi. Vzdušje v vladnih vrstah naj bi spominjalo na ekonom lonec, ki mu grozi, da bo pod vedno večjim pritiskom eksplodiral. Da stvari ne gredo v smeri, ki so jo pričakovali po volitvah, priznavajo tudi koalicijski partnerji iz SD, njihov podmladek pa premierju javno sporoča, da jih zanimajo reforme, ne pa njegovo zasebno življenje.

Golob, ki še pred nekaj tedni ni hotel govoriti o svoji zasebnosti, je zdaj prekinil svoj molk in pred televizijskimi kamerami oznanil svoje razmerje s Tino Gaber. A to je storil šele, ko je javnost začela postavljati vprašanja o pojavljanju Tine Gaber na sestankih v njegovem kabinetu. Drži, da premierju načeloma ni treba razlagati, kje in s kom spi, transparentno in higienično pa bi bilo, če bi status svoje izbranke pojasnil, še preden ta zakoraka v vladne prostore. In ja, ob spremljanju zadnjega premierjevega intervjuja je marsikoga spreletelo, da bomo namesto reform dobili novo prvo damo Slovenije.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta