MNENJA

Hvala za rože

Rozmari Petek Rozmari Petek
05.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Mislili so si, saj bo spet Šrot, in niso prišli. Tako je med drugim nizko volilno udeležbo v prvem krogu komentiral Bojan Šrot, ki se ga je po letih izvolilne neuničljivosti prijel vzdevek večni. Nato je krivdo za neizvolitev v prvem krogu pripisal Matiji Kovaču, češ, da ljudem prikriva, da je Levica.

Njegova nervoza pred prvim, še bolj pa pred drugim krogom je bila presenetljivo velika. Morda zato, ker je prvič imel protikandidata, ki je mislil povsem resno (večinoma so Šrotu na volitvah nasproti stali prvi možje, redko žene, tistih strank, ki so mu bile v mestnem svetu po volji) in je obenem veljal za poštenega, nekonfliktnega človeka, ki mu praktično nimaš kaj "obesiti", razen članstva v Levici. Morda zato, ker se je spomnil, da je pred 24 leti tudi sam v spopadu z obstoječim županom prepričal s svojo neobremenjenostjo in mladostjo. Ne vemo. A tokrat je šel oziroma so šli v njegovem štabu z volilno mrzlico predaleč. Veliko predaleč.

Takšnega Šrota namreč doslej volivke in volivci niso poznali. Da bi podarjal rože, prosim vas. Še za osmi marec ne, čemu potem kot podporo minulemu mednarodnemu dnevu nasilja nad ženskami. Poznali so samozavestnega, včasih ciničnega (sploh ne vedno v negativni smeri), stoičnega župana, ki je ne glede na javno mnenje vztrajal pri svojem, ne pa da bi z rožami in drugim fintami "počepal" pred volivci. Zakaj tokrat?

Ko je bil še član SLS, se mu je dalo kaj reči, je bilo slišati tedaj. Sprejemal je pripombe drugih članov stranke, ko ti niso bili enakega mišljenja kot on. Odkar je imel svojo stranko, pa drugih mnenj ni več bilo. Niti slučajno to ne pomeni, da člani njegove stranke niso imeli predlogov ali da jih Šrot ni upošteval - kar nekaj stvari se je namreč v preteklem mandatu premaknilo na … vsaj bolj ljubko, zanimivo. Rože na vsakem mostu so gotovo ideja njegovih članic. Ideja, koga podpreti na državnozborskih volitvah, pa najbrž ne.

Če bi Šrot, ki mu nihče ne more oporekati znanja in spretnosti, volivce tokrat vendarle prepričal s takšnimi cenenimi triki, kot so jih bili zadnje dni volilne kampanje deležni Celjani, gotovo čez štiri leta ne bi bilo nikogar, ki bi si drznil resno izzvati večnega župana ali celjski volilni stroj. In še čez štiri in štiri leta ... Saj bi videli, da so v tej bitki vsi argumenti zaman. Zato so te volitve prelomne! Dobesedno. Novoizvoljeni župan nima ambicij, da bi mestu vladal večno, kar pomeni, da bo čez en, dva ali tri mandate na vrhu občine gotovo spet nastala zamenjava. Spremembe so dobre. Nujne, sicer se niti, ne bomo rekli korupcije, ki mu jo nekateri očitajo, pač pa vsaj trdnih zavezništev, spletejo tako močno, da postanejo že debela vrv, ki ne popusti. Pa ne glede na to, kdo je župan.

A mu je bilo tega treba, je te dni še slišati po Celju. Dostojanstveno bi se umaknil, ko je bil na višku moči, modrujejo. Vendar je najbrž težko oditi, ko se toliko ljudi zanaša na to, da boš prav ti spet župan. In ko to res postane tvoj način življenja. Tvoja samozavest in tvoje breme.

Mladi volivci in tisti, ki jim že desetletja ni všeč vodenje mesta, so morda res mislili, da bo spet Šrot. Če ne bodo prišli. In zato so prišli.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?