Z dializo živi že 30 let

Jana Juvan Jana Juvan
06.11.2018 17:41

V UKC Maribor so počastili gospo Viktorijo Bombek, ki se že 30 let uspešno zdravi z dializo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktorija Bombek
Andrej Petelinšek

Gospa Viktorija Bombek iz Svete Trojice je pri 35 letih pričela hoditi na dializo v mariborsko bolnišnico. Zaradi kronične odpovedi ledvic je tedaj po 17 letih prenehala hoditi v službo. Od takrat trikrat tedensko vstane ob pol petih zjutraj in počaka na prevoz do UKC Maribor. Tam ji pet ur z dializo čistijo kri, nato jo odpeljejo domov. To je njena rutina že 30 let. "Težave so se začele že dve leti prej. Eno ledvico so mi najprej vzeli, a je bilo še slabše in začela sem z dializo," pripoveduje slepa gospa, ki ima tudi sladkorno bolezen. Prav ta je eden najpogostejših vzrokov za odpoved ledvic.

Največje zlo sta sol in sladkor

Kot je povedal predstojnik dializnega oddelka dr. Robert Ekart, so drugi pogosti vzroki še povišan krvni tlak pa tudi nekatere genske in avtoimune bolezni. Ključno za preventivo pred odpovedjo ledvic je zato, da ima človek urejen krvni tlak oziroma kronično bolezen, če jo ima. Pomembna je tudi prehrana, največje zlo sta sol in sladkor, potreben pa je tudi zadosten vnos tekočine.

Ponoči priključen na aparat

A gospa Bombek se ni odločila za presaditev ledvice, ker takrat, ko je izvedela za bolezen, to še ni bila zelo pogosta operacija in se je bala posega. "Moraš se vdati in spoštovati, kar ti rečejo. Najtežje je pri omejitvah pri hrani in pijači, ki je ne smeš zaužiti preveč," pove danes 65-letnica, ki je v 30 letih postala skoraj del kolektiva na mariborski dializi. Izjemno redko je, da nekdo tako dolgo živi s hemodializo, je povedal Ekart. "Večina bolnikov žal ne dočaka takšne dobe zdravljenja. Povprečna starost, ko pričnejo dializno zdravljenje, je namreč 65 let."

Viktoriji Bombek so kuharji v UKC Maribor ob 30-letnici uspešnega zdravljenja z dializo spekli torto.
Andrej Petelinšek

Čakalne dobe ni

Prevalenca kronične ledvične bolezni v Sloveniji je okoli deset odstotkov. Vendar niso vsi na dializi, teh je trenutno okoli 2300. Z dializo namreč zdravijo tiste, ki dosežejo peto stopnjo bolezni. V UKC Maribor trenutno z dializo zdravijo 151 bolnikov, od tega jih 24 hodi na trebušno dializo, preostali na hemodializo, ki jo v UKC Maribor izvajajo že od leta 1974. Večinoma bolniki prihajajo v bolnišnico trikrat tedensko, dializa pa traja okoli štiri ure. Čakalne dobe za dializo ni, ker gre za nujno zdravljenje.
​Za presaditev ledvic, 40 do 60 jih letno izvedejo v UKC Ljubljana, pa bolniki čakajo v povprečju od enega leta do dve leti. Nekateri imajo srečo, da zanje najdejo donorja že po petih dneh, drugi žal čakajo tudi osem let, sklene Ekart.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta