Vključevanje invalidov na trg dela z vedno več izzivi

STA, barb
23.10.2024 00:00

V Območni službi Zavoda RS za zaposlovanje Maribor opažajo, da je vključevanje oseb z invalidnostmi
na trg dela vedno težje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposlitveni centri, kot je Ozara, omogočajo delovna mesta invalidom.
Sašo Bizjak

V evidencah je po besedah direktorja mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje Bernarda Memona 12,4 odstotka invalidov. "Veliko težavo predstavlja starostna struktura invalidov, v povprečju so danes stari od 45 do 55 let. Na drugi strani imamo na našem koncu Slovenije višji delež izdanih odločb o nezaposljivosti in ta še narašča, medtem ko v slovenskem povprečju ostaja na približno isti ravni," je pojasnil.

Zaposlitveni centri, kot je Ozara, omogočajo delovna mesta invalidom, ki dosegajo od 30 do 70 odstotkov delovne učinkovitosti in jim je bila s strani zavoda izdana odločba, da so zaposljivi le na zaščitenih delovnih mestih. Ti centri se soočajo z izzivi, kot so avtomatizacija, robotizacija in selitev proizvodnje v tujino, kar zmanjšuje število razpoložljivih delovnih mest. Igor Pavletič iz centra Ozara je poudaril, da bodo morali v prihodnosti razvijati lastne produkte in blagovne znamke, če želijo ohraniti delovna mesta.

Memon je izpostavil, da bi morala država v okviru javnih naročil imeti posluh za zaposlitvene centre, saj zaradi zaščitene kategorije oseb ne morejo konkurirati s ceno delovne sile. "Veliko možnosti je tudi na strani lokalnih skupnosti. Te so na eni strani tiste, ki omogočijo pogoje za ustanavljanje zaposlitvenih centrov v lokalnem okolju, na drugi strani pa so nelojalna konkurenca pri javnih delih, ki so manj normirana kot pa delo invalida v zaposlitvenem centru," je dodal. "Naše okolje je specifično tudi v tem, da je blizu Avstrije, kamor številni odhajajo na delo. Tako tudi ugotavljamo primere, ko ima oseba pri nas odločbo o nezaposljivosti, pa dela na področju sive ekonomije v Avstriji," je dejal in pozval k vzpostavitvi čezmejnih evidenc, s katerimi bi lahko preprečili zlorabe.

Po besedah Bernarda Memona je ključno tudi ozaveščanje delodajalcev v Sloveniji o možnostih zaposlovanja invalidov. "Čeprav pri nas že vrsto let deluje pisarna za delodajalce, opažamo, da marsikateri majhni delodajalci ne poznajo našega delovanja in možnosti pomoči, ki jim jo lahko nudimo," je dejala njegova namestnica Mirjana Zgaga.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta