zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Aktualno

(VIDEO IN FOTO) Soočenje v pohorski gondoli, Arsenovič Kanglerju: "Še Makedonci so vam bili 'favš' za lubenice"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
25.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dogovor je bil naslednji: na poti navzgor vprašanja postavlja Saša Arsenovič, na poti navzdol pa Franc Kangler.
Andrej Petelinšek

Kaj se zgodi, če v majhen prostor zapreš nekdanjega in sedanjega župana Maribora, tekmeca za nov štiriletni mandat? Z nalogo, da soočenje izpeljeta brez novinarskih vprašanj in posredovanj, povsem prepuščena samima sebi. To nas je zanimalo, ko smo za Sašo Arsenoviča in Franca Kanglerja v končnici županske tekme pripravili drugačno soočenje - posedli smo ju v gondolo Pohorske vzpenjače z edinim navodilom, da na poti navzgor vprašanja postavlja prvi kandidat, na poti navzdol pa drugi. Zanimalo nas je, kdo bo retorično bolj spretno krmaril, se bolje znašel v nepredvidljivih okoliščinah in, ne nazadnje, ali znata sodelovati, saj bosta ne glede na volilni rezultat oba morala v dobro Maribora delati v mestnem svetu.

Pravi pohorski čaj brez ruma?

Prvo presenečenje smo doživeli že na zbirnem mestu pod Pohorsko vzpenjačo, kamor je kronični zamudnik Arsenovič z vodjo svojega volilnega štaba Jelko Vrečko prišel prvi, in to 15 minut prej. Kljub temu ni mogel iz svoje kože, saj je direktorja Marproma Ranka Šmigoca, ki nas je pozdravil, hitro okrcal zaradi nekega avtomobila, ki je bil parkiran v tamkajšnji peš coni. Kanglerja ni bilo na spregled do zadnje minute. Po polžje je prišel v spremstvu Željka Vogrina in Milana Mikla, precej kislega obraza, kar smo pripisovali porazu na volitvah v državni svet večer prej. Šmigoc je sicer skušal sprostiti zelo napeto ozračje in nas povabil na "pravi pohorski čaj, a brez ruma", pri čemer mu je Kangler zabrusil, da to potem že ni pravi pohorski čaj.

Franc Kangler, Ranko Šmigoc in Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek

Začelo se ni ravno prešerno, zato smo presenečenje številka dve doživeli, ko sta politična nasprotnika na Bellevueju iz gondole izstopila povsem spremenjena, z nasmehi do ušes. Le kaj sta se pogovarjala, sta sklenila mirovni pakt, rešila energetsko krizo, je srce (za)žarelo zaradi sončnega Bellevueja? Z Vrečkovo, Miklom in Vogrinom, s katerimi sem avtorica teh vrstic na poti navzgor delila kabino, nismo imeli pojma. A je bilo kaj hitro jasno, da je bilo v gondoli pestro, saj sta takoj začela zbadati v slogu starih zakoncev. "Ciciban proga ne dela. Škoda, sneg je že dva dni," je komentiral Kangler. "V soboto bo," je odvrnil župan. "Ni videti," je vztrajal prvi. "Bo, bo" sta se pregovarjala med nasmeški za fotografa.

"Ciciban proga ne dela. Škoda, sneg je že dva dni," je na vrhu komentiral Kangler. "V soboto bo," je odvrnil Arsenovič.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Arsenovič pogrešal ljudskega Kanglerja

In res sta v kabini vzpenjače neprestano zbadala drug drugega, kot je bilo nato videti in slišati na videoposnetku. Po začetnem neprijetnem molku je Arsenovič kakopak začel z vzpenjačo in Kanglerja zbodel, kaj je počel, da jo je morala občina odkupiti za šest milijonov evrov. Še nekaj časa je ostal na Pohorju - povedal mu je, da ga je kot ljudskega človeka pogrešal na Trikotni jasi, ko je bila tam občinska prireditev Dan Maribora. "Z enega hriba se je videlo do Dupleka, tako da bi se domače počutili," je dražil svojega nasprotnika.

Andrej Petelinšek

Kangler, ki je poudaril, da "vsi vedo, da sem doma na Pohorski 31, v neposredni bližini gondole", in zabrusil, da "je treba v življenju še kaj drugega početi kot hoditi na zabave". Iskre so letele tudi med debato o volilni udeležbi, referendumih (Arsenovič je glasoval trikrat za, Kangler je trikrat proti), o dogajanju na RTV in sodelovanju z novo vlado. Ko je Arsenovič odgovoril, da se je s premierjem Golobom doslej srečal enkrat, je Kangler ocenil, da je to "žalostno za župana drugega največjega mesta. Ko sem bil župan, sem Pahorja (Boruta, tedanjega premierja, op. p.) srečal ne vem kolikokrat." Ko ga je Arsenovič povprašal, kaj sta naredila, je Kangler zabrusil: "Dosti."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Oster duel o osebnem premoženju

Na poti navzdol je bilo še bolj vroče. Na vrsti je bil Kangler. Arsenoviču je očital, da dela le za center, in mu pri tem izročil darilo - daljnogled. "Da boste lahko pogledali tudi malo dlje kot do centra," se je znašel. "Mogoče vas bom iz svojega gumijastega čolna videl, ko se boste s svojo jahto vozili po morju," je Arsenovič pogovor speljal na Kanglerjevo premoženje. Zanimalo ga je, kako lahko ima ob uradniški plači poleg "jahte" še dve stanovanji na Pohorju in eno na morju.

Andrej Petelinšek

Razvil se je oster duel. Kangler je protestiral, da ima poleg kmetije v Zimici le čoln, vreden 45.000 evrov, katerega tretjinski lastnik je. "Smešno in zanimivo, da mi najbogatejši človek očita moje premoženje, ki sem ga do zadnje vejice dokazal na sodišču," je nekoliko popustila Kanglerjeva mirnost.

"Da boste lahko pogledali tudi malo dlje kot do centra," je Franc Kangler podaril daljnogled Saši Arsenoviču.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Orient, lubenice in Makedonci

Čeprav bi moral pogovor na povratni vožnji voditi bivši župan, mu to nikakor ni uspelo, saj je Arsenovič nadvladal in vedno znova prevzel pobudo, pri tem tudi ni imel nobenih zadržkov. "Ali lahko jaz zdaj kaj vprašam, dol se voziva, niti tega ne spoštujete," je na neki točki že drugič zarobantil Kangler in ustrelil z vprašanjem, ali je Arsenovič oziroma "kolegica iz svetniške skupine" (Melita Petelin, op. p.) res kupila restavracijo Orient, ker da to govorijo na ulici. "Čista laž," je odvrnil župan in povedal, da mora v Mariboru že tako dokončati še tri nepremičnine. Koliko so vredne, je vztrajno zanimalo Kanglerja, Arsenovič pa se je izmotaval, da nič, ker trenutno nimajo nobenega donosa, pozornost pa spet preusmeril na protikandidatovo premoženje.

Andrej Petelinšek

Ko je ta protestiral, da župan laže, ker da sam nima nobenih stanovanj niti hčerka, je Arsenovič vprašal: "Ne več? Prodala je? Kje pa je ona zaslužila, na srednji šoli, prek študenta?," se je posmehnil župan. Niti slavnih lubenic ni izpustil. "Kakšni donosi so bili, še Makedonci, ki imajo več sončnih dni, so vam bili 'favš'." In tako je šlo vse do doline, kjer se je postavilo vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi dobila še en krog.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?