Aktualno

(VEČEROVA OSEBNOST ŠTAJERSKE PO IZBORU BRALCEV 2022) Saša Krajnc: Počaščen ob utrditvi vezi z Mariborom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Krajnc ob protestnem shodu pred RTV Slovenija 
Robert Balen

Kot sem odraščal ob programih RTV Slovenija, sem odraščal tudi ob Večeru, pravi Saša Krajnc, Večerova osebnost Štajerske 2022, presenečen in počaščen, da ste ga bralci in bralke v močni konkurenci v naboru kandidatov prepoznali kot zaupanja vrednega in vrednega naziva osebnosti leta. "Starša imata Večer naročen, vsak dan pri nas se je načeloma začel s prebiranjem člankov v Večeru. To je moja res lepa vez z Mariborom. Doma je pri nas od nekdaj na mizi Večer, običajno ga tudi skupaj prelistamo in se pogovarjamo o temah. Tudi v Ljubljani, odkar sem se preselil, ga zelo rad odprem," pravi o prepletenosti našega časnika, Maribora, javnega servisa in prestolnice. Tako nominacijo kot izkazano podporo bralcev novinar in voditelj na TV Slovenija, ki je na dan referenduma o RTV Slovenija dopolnil 45 let, ne jemlje le kot podporo sebi, ampak kot izraz podpore kolegom na RTV Slovenija, kolektivu, ekipi ter širši novinarski skupnosti, zavezani cehu in profesionalnim standardom.

Kako voditelj (z)gradi svojo integriteto

Verodostojnost voditelja se po njegovem gradi v neločljivi navezi z občinstvom. "To pomeni, da se te ljudje navadijo, ti začnejo zaupati. Voditelja ne moreš kar postaviti v studio, misleč, zdaj ga bodo sprejeli. Zato je potrebna tudi dolga pot izobraževanja, treba je skozi delovni proces, od vodenja manjših do zahtevnejših oddaj. Kot bralci in poslušalci potrebujejo čas, da se na osebo in oddajo navadijo, da voditelja 'kupijo', to velja še posebno za televizijo: da se gledalci recimo ne ukvarjajo z njegovimi hibami, s tem, ali ima v oddaji črtasto, preveč vidno kravato, preveč modro obleko, temveč ga sprejmejo, ker vedo, da podaja preverjene informacije, in se lahko ob njem na nek način počutijo varni," razmišlja Krajnc. Kar so zdaj naredili z mladimi kadri v informativnem programu nacionalke, ki so jih kar "vrgli v program", je po njegovem mnenju avdicija v živo, ki se lahko konča sprejemljivo ali porazno. "Ti, ki lomastijo po programu, ne delajo le škode programu, ampak predvsem mladim," je prepričan. Sam sicer rad predaja znanje in veščine mladim, ki jih poučuje v sklopu izobraževalnega središča na RTV, da bi se v studiu in pri delu čim bolje znašli in ga obvladali.

Po 17. avgustu, ko je v TV Dnevniku ob soodločitvi urednice prebral, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice, je stavka na RTV dobila nov zagon. "Pomembno je bilo sporočilo 17. avgusta, da ni vse pod našo kontrolo, ko prejemamo ukaze, a da se bomo vedno postavili za standarde in gledalce," poudarja. Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija Marica Uršič Zupan je presodila, da je bila objava posebne napovedi "neutemeljena in neprimerna". A ta ocena je bila, odgovarja Krajnc, narejena zelo pavšalno, ker varuhinja vseh razmer in razmerij ne pozna oziroma ker jih pozna. "Mi je pa mnenje prejšnje varuhinje Ilinke Todorovski več pomenilo, je strokovno razčlenjeno in daje prave poudarke, ugotavlja, da sva ravnala prav in da nisva kršila etičnih in programskih standardov," dodaja in poudarja, da bi in bo vedno ravnal enako ne glede na posledice. Ko so se zanj solidarno postavili še kolegi v studiu, je dobil dodatno potrditev. "Kar se je zgodilo v dnevniškem studiu, ko so kolegi mirno in tiho stali in rekli, tukaj smo zate, za vse gledalce, nikamor ne bomo šli, temveč se bomo borili, je res pomembno. Ko občutiš v nevarnosti varnost, ko veš, da nisi sam in da delaš dobro - to se je zdaj zgodilo tudi ob glasovanju na Večeru," meni.

Nič več z broško 38

Broške z oznako 38, ki ponazarja število opozoril vodstva novinarjem pred odpovedjo delovnega razmerja, si je zdaj moral odstraniti, saj mu je tako nedavno naročila odgovorna urednica Jadranka Rebernik. Dnevnik z dopolnitvijo dveh voditeljev poslej vodi manjkrat na mesec kot prej. Vztrajal bo na RTV, četudi se je že nameraval posloviti, a zdaj se mu zdi vredno. "Še ne vemo, kak bo novi zakon o RTV v praksi. Nastavlja pa temelje stroki. Pomembno je, da je toliko odprt, da gre v smeri strokovnosti, neodvisnosti, ne pa da bi še naprej odpiral vrata politiki." Priložnosti za spremembe so ob nujni povrnitvi zaupanja, ki je ga je ob izgubi težko pridobiti nazaj, po njegovem v strokovnem poglabljanju v tematike, treba je pridobivati mlajše občinstvo.

 

Krajnc je sicer svojo novinarsko pot začel na radijski postaji City v Mariboru kot novinar in bralec novic, nato presedlal na Radio Center, od tam na TV Maribor, na kratko še na Infonet, od koder se je vrnil na RTV in začel voditi poročila, nato pa na TV Dnevnik. V Maribor se rad vrača tudi kot umetniški vodja akademske folklorne skupine Študent iz Maribora.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?