V Rogozi želijo e-referendum o prenosu poštne številke z Miklavža na Hoče, a jim ministrstvo tega ne dovoli

Damijan Toplak Damijan Toplak
14.11.2020 04:00

V naselju Rogoza v občini Hoče - Slivnica so kot prvi v Sloveniji želeli izvesti referendum o prenosu poštne številke z Miklavža na Hoče z e-glasovnico, a jim ministrstvo za javno upravo tega ne dovoli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naselje Rogoza se nahaja v občini Hoče - Slivnica, njegova poštna številka za zdaj ostaja v sosednji občini Miklavž na Dravskem polju.
Damijan Toplak

Na Občini Hoče - Slivnica so se pospešeno pripravljali, da bi kot prvi v državi izvedli elektronski referendum (e-referendum), na katerem bi krajani Rogoze 29. novembra odločali o tem, ali želijo, da njihova poštna številka ostane 2204 Miklavž na Dravskem polju, ki je v sosednji občini, ali preidejo na poštno številko 2311 Hoče. Toda na ministrstvu za javno upravo takšnemu e-referendumu nasprotujejo, saj menijo, da bi bil nezakonit, ker ne občina in ne njen občinski svet nimata pristojnosti, da bi krajane povpraševala o njihovi poštni številki - to je namreč zadeva, ki je v pristojnosti Pošte Slovenije, in drugič, slovenska zakonodaja ne dovoljuje referenduma z elektronskim glasovanjem. Predlagajo pa na ministrstvu, da se v Rogozi izvede zbor krajanov ali anketa med krajani, kar je tudi stroškovno ceneje in organizacijsko manj zahtevno.

Delajo to, kar bi morala država

Hoško-slivniški župan Marko Soršak s stališčem ministrstva za javno upravo ni zadovoljen. Pove, da so želeli izvesti e-referendum tudi zaradi trenutne epidemije koronavirusa, so pa na tem področju orali ledino, kar bi po njegovem morala storiti država. Čudi ga, ker v javni upravi že več let na splošno zagovarjajo stališče o čim več elektronskem poslovanju, na tem področju pa tega ne dovolijo. Ministrstvu za javno upravo bodo poslali dopis in jih prosili, naj si premislijo.

Na Občini Hoče - Slivnica bi radi krajane Rogoze na e-referendumu vprašali kje želijo pošto.
Andrej Firm

So pa na Občini Hoče - Slivnica pridobili pravno mnenje dr. Jurija Toplaka, v katerem je zapisano, da z izvedbo lokalnega posvetovalnega e-referenduma ne bi bila kršena slovenska ustava, saj da je v času epidemije dopustno izvesti referendum na takšen način. To stališče Toplak opira tudi na to, da gre za posvetovalni referendum in ne obvezujoči ter da na Pošti Slovenije pričakujejo, da bo večinska volja oziroma določeno soglasje za morebitno spremembo poštne številke podeljeno s strani krajanov Rogoze. Toplak še doda, da e-referendum že 15 let zakonodajno ali kot pilotni projekt poznajo na lokalni ali državni ravni v Švici, Estoniji, na Norveškem pa v ZDA, Avstraliji, Kanadi, tudi v Armeniji, Indiji, Pakistanu, Panami in drugje.

Bo na koncu odločalo ustavno sodišče?

Občinski svetniki pozivajo ministrstvo za javno upravo, naj znova preuči argumente in dejstva ter prekliče ukrep o nezakonitosti posvetovalnega referenduma s posebno e-glasovnico. "Na občini smo ves čas iskali rešitve in dialog z državo. Najlažje je reči, to ne gre. Sami smo s strokovnjaki razvili, kar bi morala razviti država. Klasična izvedba referenduma bi ogrozila zdravje ljudi. Namesto da bi država delo občin, ki rešujemo konkretne probleme ljudi, spodbujala, nam meče polena pod noge. Verjamem, da bo uslišana volja ljudi, ki si želijo imeti poštno številko občine, v kateri živijo," je zadeve komentiral hoško-slivniški župan Marko Soršak. Dodal je, da občina in občinski svet ne spreminjata poštne številke in ne posegata v pristojnost Pošte Slovenije, temveč želita z referendumom preveriti voljo prebivalcev Rogoze, ki živijo v njihovi občini, vso pošto pa prejmejo v Miklavžu.

Na Pošti Slovenije pravijo, da je miklavška pošta za krajane Rogoze logistično in geografsko precej bolj ustrezna od tiste v Hočah.
Janko Rath

Spremembo poštne številke bodo naredili na Pošti Slovenije, pravi župan Soršak in pripomni, da če na ministrstvu za javno upravo menijo, da je referendum nezakonit, bi moralo o tem presoditi ustavno sodišče. Sam pa se veseli odgovorov, ki bodo pomembni tudi za druge občine. "Posvetovalni referendum je glede na prakso najučinkovitejši način, da se doseže sprememba," pa Soršak odgovori na vprašanje, zakaj v Rogozi ne izvedejo zbora krajanov ali ankete.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta