Umetniško klop, ki so jo med obnovo Lenta na silo odstranili, so začasno spravili v Sodni stolp. Kaj bo potem z njo?

BEB
02.10.2023 16:25

V Facebook skupini Moj Maribor je Branimir Ritonja opozoril, da so klop, akademske kiparke Metke Kavčič, dobesedno iztrgali iz tal. Ob Sodni stolp je bila postavljena leta 2015 v sklopu projekta Zgodbe o ljudeh in klopeh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klop avtorice Metke Kavčič je bila ob robu nabrežja. 
Branimir Ritonja

"Moje delo je bilo že tretjič na udaru. Prizadeta sem, žalostna, da je naše delo pohojeno, da ni nič vredno. Ta odnos se kaže na vseh področjih kulture in moj razum tega enostavno več ne dosega," je komentirala avtorica klopi Metka Kavčič. Tako ne občuti le zaradi tega dogodka, ampak na sploh zaradi odnosa predstavnikov Mestne občine Maribor do kulture, kulturnikov. "Glede na vse obljube pred volitvami, prijazne, visokoleteče besede, smo si nadejali, da bo komunikacija drugačna, a je očitno še slabše. Doprinos, nas umetnikov, ustvarjalcev v kulturi je v mestu res ogromen, a smo prezrti ali pa deležni arogance, podcenjujočega odnosa, lahko rečem tudi posmeha," je še dodala.  

Njeno delo, poimenovano Ženska klop, je nezaščiteno stalo na gradbišču na Lentu, tik ob nabrežju Drave. Lahko bi jo kdo tudi potisnil v Dravo ali ukradel, kakor so znamenito skulpturo s promenade Mestnega parka, ki so jo prav tako med obnovo pustili nezavarovano na gradbišču. K sreči se s klopjo nič od tega ni zgodilo. Po objavi fotografa Branimirja Ritonje je ekipa projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh skupaj z avtorico odreagirala ter klop s pomočjo delavcev, ki prenavljajo Lent, prenesla v Sodni stolp.

Na klop so odložili že kocki, na katerih je napis, za kakšno klop gre. 
Branimir Ritonja

"Od delavcev, ki niso krivi, če niso dobili navodil, kaj naj s tem, smo izvedeli, da so klop odstranili kar z delovnim strojem. O čemer je pričalo tudi to, da se je klopi še držal beton, ki smo ga nato odstranili z njihovo pomočjo ter klop položili na deski v notranjost Sodnega stolpa," je še pojasnila Liljana Jarh, pobudnica projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh. V okviru te akcije je bila nedavno v mestu postavljena že devetnajsta klop in sicer pri III. gimnaziji Maribor. "V vse to je vloženega veliko dela, truda, za vsako klop pridobimo vsa potrebna dovoljenja. A ne gre za nas, za projekt, gre predvsem za odnos do avtorice, do njenega dela, do umetnikov nasploh, ki svoje delo darujejo mestu," je še izpostavila Jarhova. 

Klop, fotografirana leta 2016, leto po postavitvi.
Igor Napast

Že tretjič je torej klop Metke Kavčič na udaru. Prvič so bili na delu nepridipravi, ki želeli kar z brusilko odstraniti bronasti del, ki ponazarja žensko ogrinjalo. Drugič je bila napoti med obnovo Sodnega stolpa, ko niso sporočili, kje je klop, nakar se je po tednu dni izvedelo, da so jo odpeljali v skladišče v Ljubljano.    

"Sedaj so jo torej kar z bagerjem izruvali. Poškodovana sta železni in leseni del klopi. Ne vem, kako bomo naprej. Že od začetka projekta sem namreč opozarjala, da je enak problem tudi z drugimi postavitvami. Da je treba določiti, kdo bo skrbel zanje," je še dejala Kavčičeva. Liljana Jarh je povedala, da se že dlje časa na Mestni občini Maribor skušajo dogovoriti, da bi občina prevzela skrb za tiste, ki stojijo na javnih površinah. Imeli so nekaj sestankov, a dogovora (še) ni. "Zelo enostavno bi se bilo dogovoriti, če bi bil interes. A ga ni, občina se dela, kakor da to ni njena stvar, najbrž zato, ker so to dobili podarjeno," pa je še komentirala Metka Kavčič.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta