Švedski Gunnebo prevzel mariborski Primat: Ali bodo podjetje in zaposleni ostali v Sloveniji?

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.10.2024 11:47

Podjetje Primat je 8. oktobra postalo del švedske družbe Gunnebo Safe Storage, vodilnega globalnega ponudnika certificiranih varnostnih izdelkov in storitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stefan Syren, predsednik uprave skupine Gunnebo, Tanja Djokić, direktorica družbe Primat sistemi d.o.o., Elisabeth Whitefield, direktorica Safes & Cabinets and EverydaySafe pri Gunnebo in Matjaž Andric, predsednik urave družbe Primat d.d. (od leve proti desni)
Andrej Petelinšek

Mariborska družba Primat, ki posluje že več kot 120 let in njena proizvodnja sefov sega v leto 1901, je postala del švedske družbe Gunnebo Safe Storage. Kot je na današnji novinarski konferenci povedalo vodstvo, prinaša sprememba lastništva večje možnosti za nadaljnji razvoj in lažji prodor na mednarodne trge. Novi stoodstotni lastnik jim bo omogočil tudi večje investicije v proizvodne obrate v Mariboru in Srbiji, napovedujejo tudi ohranitev, celo povečanje števila zaposlenih, pri čemer bodo iskali nove kadre predvsem na področju mehanskih inženirjev, inženirjev in elektro-tehnikov. 

Združeni še močnejši

Tanja Djokić, direktorica družbe Primat Sistemi d.o.o., je povedala, da partnerstvo z mednarodno skupino Gunnebo pomeni izjemno priložnost, da nadgradijo njihovo dolgoletno tradicijo kakovosti in inoviranja. "Zelo smo ponosni, da je Gunnebo prepoznal velik potencial Primata in da bomo postali ključni del proizvodne strategije družbe Gunnebo SAfe Storage v Evropi. Z združevanjem naših kompetenc bomo lažje zadovoljevali rastoče potrebe naših strank in širili pristojnost na mednarodnih trgih ter še naprej zagotavljali sodobne visokokakovostne varnostne rešitve." 

Tudi Matjaž Andric, predsednik uprave družbe Primat d.d., je prepričan, da bodo združeni še močnejši in bodo lažje ustvarjali produkte z najvišjo stopnjo zaščite, zanesljivosti in dodane vrednosti. "Tako bomo lažje zadovoljevali potrebe tudi najbolj zahtevnih strank," je dodal.

Investirali bodo v Mariboru in Srbiji

Predsednik uprave skupine Gunnebo Stefan Syren je pojasnil, da so zadnjih pet let iskali primernega partnerja, ki so ga sedaj našli v Primatu: "Načrtujemo, da bomo nadaljevali odlično delo Primata ter podpirali in nadalje razvijali že obstoječe prodajne poti. Obenem si bomo prizadevali iskati nove priložnosti za varno hrambo. To pridobitev bomo z veseljem predstavili tako obstoječim kot novim strankam." 

Andrej Petelinšek

Na vprašanje, ali bodo podjetje in zaposleni ostali v Sloveniji, Syren odgovarja: "Da, zagotovo. Nismo kupili podjetja, da bi ga zaprli. To je za nas pomembna pridobitev." Kot osrednjo nalogo menedžmenta pojasni pregled in določitev pogojev, kako poslovanje dramatično povečati. "Imamo velike ambicije, ampak priti do cilja pomeni veliko dela. Investirali bomo v Maribor in Srbijo. To moramo storiti, če želimo rasti." Pri Gunnebo opažajo, da se bo rast prodaje izdelkov njihove branže nadaljevala, saj to narekuje trenutna situacija po svetu. Da bi lahko sledili rasti povpraševanja, pa morajo investirati tako v strojno opremo kot v kompetentne zaposlene, je dodal sogovornik. "Pogledati moramo, kako jih dobiti v to regijo ter poskrbeti, da tukaj tudi ostanejo. Dobiti moramo dobre inženirje, to je naša največja skrb."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta