Sežiganje oblačil, potnih listov ... Hrvaška znova tarča očitkov o policijskem nasilju nad migranti

STA, A.L.
10.10.2024 13:36

Hrvaška mejna policija zažiga osebne stvari migrantov, ki poskušajo vstopiti v EU, ter jih nasilno vrača v BiH, danes piše britanski Guardian, ki pri tem navaja poročilo humanitarne organizacije No Name Kitchen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Hrvaško notranje ministrstvo očitke zavrača in poudarja, da imajo ničelno toleranco do nezakonitega ravnanja policije.

Organizacija No Name Kitchen (NNK) je v poročilu, ki ga je posredovala Guardianu, navedla, da hrvaška mejna policija sežiga oblačila, prenosne telefone in potne liste migrantov, ki poskušajo vstopiti iz Bosne in Hercegovine v Evropsko unijo. Nekatere od njih naj bi oropali, pretepli in spolno napadli, nato pa jih nasilno vrnili v BiH.

Poročilu so priložili tudi fotografije sežganih predmetov in pričevanja migrantov o spolnem in fizičnem nasilju mejne policije. Med njimi je tudi pričevanje noseče 23-letne Maročanke iz decembra lani, da so jo hrvaški policisti spolno napadli ter sežgali njene osebne stvari. Kot je še dejala, jo je mejni policist preiskal tudi znotraj njenih genitalij in ji grozil, da jo bo posilil.

Hrvaško notranje ministrstvo zavrnilo vse obtožbe

NNK je v poročilu še navedla, da je konec lanskega in v začetku letošnjega leta odpotovala na mejo med Hrvaško in BiH, da bi našla dokaze o sežigališčih, ki so jih omenili ljudje v svojih pričevanjih in jih pred tem ni preverila.

Sežigališča so našli na območjih, ki naj bi bila znana po odvračanju, ter dokumentirali osebne dokumente, napol zgorele torbe, več sto telefonov, čevljev, očal, uradnih vladnih dokumentov in drugih vsakdanjih predmetov, ki potrjujejo pričevanja, še piše Guardian.

NNK je v poročilu opozorila, da gre pri ravnanju hrvaške policije za očitno kršitev mednarodnega prava. Dodali so, da so dokaze posredovali tudi posebnemu poročevalcu Združenih narodov za mučenje.

Hrvaško notranje ministrstvo je v današnjem odzivu na zapise v Guardianu zavrnilo vse obtožbe. "Trditev, da je varovanje državne meje v bistvu odvračanje, je spretna manipulacija, ki nima podlage v nacionalnih ali evropskih predpisih," so zapisali. Zatrdili so, da hrvaška policija nikoli ni izvajala odvračanja.

Dodali so, da dogodki, ki jih navaja časnik, niso potrjeni. Nobene prijave ni po njihovih navedbah prejel dobil niti neodvisni mehanizem nadzora, ki ga je kot prva in doslej edina članica EU uvedla Hrvaška.

Hrvaška že dolgo tranzitna država za migrante

Glede obtožb o spolnem napadu so na ministrstvu navedli, da je popolnoma nerazumljivo, da bi se ta zgodil, ne da bi dogodek takoj prijavili policiji. Glede obtožb o sežiganju osebnih stvari migrantov pa so zapisali, da migranti ob poskusu prehoda meje osebne stvari včasih zavržejo ali uničijo sami, da bi otežili identifikacijo.

Na ministrstvu so še spomnili, da se hrvaška policija že od leta 2026 sooča z obtožbami glede ravnanja z migranti, "ker dosledno izvaja ukrepe zaščite zunanje meje EU in preprečuje nezakonite vstope". Zagotovili so tudi, da imajo ničelno stopnjo tolerance do morebitnih nezakonitih ravnanj policistov in da to močno obsojajo.

Hrvaška je že dolgo tranzitna država za migrante, ki potujejo po t. i. balkanski poti, pri čemer jih večine prečka tudi sosednjo BiH. Mejna agencija Frontex je lani na tej poti naštela skoraj 100.000 migrantov na poti v države EU.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta