Srečanje pediatrov: Ni vsako tresenje epilepsija

Andreja Kutin Lednik
12.04.2019 17:31

V Habakuku največje srečanje pediatrov v Sloveniji in največje strokovno medicinsko srečanje v mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Monika Pevec, Jernej Dolinšek in Nataša Marčun Varda
Igor Napast

Vsako leto privabi okoli 500 ljudi iz več držav, zdravnikom pa se pridružijo medicinske sestre. Letos je ena od vodilnih tem Ni vse epilepsija, kar se trese. "Ko majhen otrok zboli s krči, je to za starše zelo dramatično, na videz gre za življenje ogrožujoč dogodek in strah nas je, ker je lahko v ozadju res kaj hudega. Danes osvetljujemo napade, ki so podobni epilepsiji, a niso dolgoročno tako hudi," pove dr. Jernej Dolinšek, predsednik organizacijskega odbora srečanja. Na kongresu so obravnavali tudi problem tranzicijske medicine, torej, kako predati kronično bolnega adolescenta od pediatra v sistem "odraslega" zdravstva, in o odvisnosti pri mladih.
Seveda ni šlo brez aktualnega problema pomanjkanja zdravnikov, tudi pediatrov, ki jih je v naši regiji premalo. "Kot stroka se zelo trudimo, ampak če nam politika ne bo pomagala, se bomo ustavili. Pediatrov je premalo tako na primarnem kot na sekundarnem in terciarnem nivoju," pravi Dolinšek, ki upa na vzdržnejšo zdravstveno mrežo.
Ko zboli otrok, na neki način zboli še starš, pa pravi Monika Pevec, vodja zdravstvene nege klinike za pediatrijo: "Ko pediater staršu razlaga, kaj se z otrokom dogaja, velikokrat sliši samo z enim ušesom ali slabo razume, kar mu je zdravnik povedal. Tukaj nastopi medicinska sestra, ki razume otroka in starše."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta