Predice kljubujejo zatonu ljudskega petja

Anita Kirbiš
24.03.2019 04:59

Svojo zakladnico pevskega izročila bi Ljudske pevke Predice rade predale mlajšim generacijam pevk. Kar štiri od petih so namreč stare že 76 let, ki še vztrajajo in skrbijo, da je skupina aktivna že petnajst let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anita Kirbiš

S silnim razvojem glasbene industrije je bila ljudska pesem nekoliko utišana, a k sreči nekateri tega še vendarle niso opustili oziroma so začeli ponovno obujati ljudsko petje. Tisto, ki se je prenašalo iz roda v rod z ustnim izročilom in je bilo v teh krajih značilno ob različnih kmečkih opravilih (kop v goricah, žetev, ličkanje, trgatev …). Slavica Fras je bila v Jakobskem Dolu tista, ki je pri Društvu kmečkih žena Jakob, takrat ga je vodila prizadevna Jožica Šerbinek, leta 2004 zbrala nekaj pevk. Poimenovale so se Ljudske pevke Predice. Slavica je namreč ena redkih, ki še ima kolovrat in zna presti, tako je njihova himna Le predi, dekle, predi. Skorajda ni bilo nastopa, da jih ne bi spremljal tudi kolovrat, ki je bil nekako njihov zaščitni znak.
Vodenje ljudskih pevk je nato prevzela Nada Svetina, ko so se leta 2007 priključile Kulturno-umetniškemu društvu Petra Goloba. Na vajah so se dobivale tedensko, kmalu pa se jim je priključil tudi harmonikar Vinko Ornik. Veliko so nastopale, brez njih ni minila krajevna prireditev, kjer so zelo rade zapele domačo Prelepa je šentjakobska fara. Organizirale so tudi samostojne koncerte, izdale so tudi svoj CD z ljudskimi pesmimi. Nastopale in gostovale so v številnih drugih krajih, tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani, bile gostje na Radiu Maribor.
Za svoje predano delo so dobile številne zahvale in priznanja, ob desetletnici delovanja pa sta jim JSKD in Zveza kulturnih društev občin Kungota, Pesnica in Šentilj podelila srebrno Maroltovo značko, na kar so še posebno ponosne. V vseh letih delovanja se je sestav ljudskih pevk nekoliko spreminjal, bili so tudi časi, ko jih je daljše obdobje prepevalo osem. Pred štirimi leti je odšla vodja, dve leti nazaj zaradi zdravstvenih težav tudi pobudnica 80-letna Slavica Fras, ki jo nekajkrat na leto obiščejo na domu in skupaj zapojejo.
Najbolj vztrajne pevke so tako Frida Hameršak, ki je prevzela tudi vodenje skupine, Julčka Vogrin, Jožica Kocbek in Zinka Grobelnik. Vse so že častitljive starosti - po naključju vse štejejo 76 let, so pa po srcu še mlade, polne idej in željne prepevanja. Že nekaj časa so snubile nove pevke, vendar neuspešno. Zato so vesele, da se jim je v tem mesecu pridružila nova pevka, 45-letna Irena Križan, ki je zadnjih nekaj let tudi predsednica Društva kmečkih žena Jakob. Želijo si, da bi se še bolj pomladile, zato vabijo medse še kako pevko. Nestrpno pričakujejo letošnje poletje, ko bodo praznovale petnajst let delovanja, z veseljem pa se bodo odzvale vsakemu povabilu na nastop. Ob tem njihovem trmastem vztrajanju zagotovo ne gre prezreti, da prihajajo s kmetij, so gospodinje, mame in babice, pa vendar ob vsem težkem delu najdejo še čas in voljo za druženje ob slovenski ljudski pesmi. Svojo zakladnico pa bodo rade prepustile tudi naslednjim generacijam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta