Pokrajinski muzej Maribor praznuje 120-letnico delovanja: Katere dogodke boste lahko obiskali in kaj bo izstopalo?

Nina Ambrož Nina Ambrož
24.01.2023 04:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oskar Habjanič, Nives Cvikl, Maja Hren Brvar in Vesna Koprivnik so predstavili dogodke Pokrajinskega muzeja Maribor v letu 2023, ko ta praznuje visoko obletnico. 
Andrej Petelinšek

Pokrajinski muzej Maribor, ki ima dom v dominantni grajski stavbi iz 15. stoletja v središču mesta, letos praznuje 120 let. Obletnico bodo slavili vse leto s številnimi dogodki in prireditvami za širšo in strokovno javnost. Beležijo tudi deset let programa Mesec mode v muzeju. Ta priljubljeni projekt so domiselno orientirali na aktualni veledogodek. Ker bo Maribor julija glavno mesto športa, saj bo gostil Olimpijski festival evropske mladine, bodo Meseci mode in pedagoški programi letos posvečeni športu. Muzealci pravijo, da bo zavladal slogan zdrav duh v Mariboru.

Vpliv mode na šport in obratno ter pogovor s športniki

"Z instalacijo Grajski vas gledajo, umeščeno ob okna baročnega stopnišča, kamor so postavljeni najbolj prezentni kosi iz zbirke oblačilne kulture, želimo v mimoidočih vzbuditi pozornost in zanimanje, kaj se dogaja za našimi okni in med zidovi in kaj vse se je v teh letih že zgodilo," je na današnji tiskovni konferenci dejala Nives Cvikl in obiskovalce vabila v grad. Zbirka oblačil mariborskega muzeja je ena njegovih najbolj prepoznavnih in z 10.000 predmeti sodi med najpomembnejše tovrstne fonde v Sloveniji.

Andrej Petelinsek

Oblačila ostajajo v ospredju. Maja Hren Brvar je napovedala, da bodo že maja dihali v športnem duhu olimpijskega dogodka. Na modni reviji se bodo predstavile slovenske športne znamke in oblikovalci športnih oblačil. V načrtu je razstava, ki bo osvetlila športne panoge (tudi sokolstvo) in oblačila s historičnega in sodobnega konteksta, ko "so oblačila za prosti čas postala zasnovana za vadbo in hkrati splošno uporabo". Možno si bo ogledati nekaj osebnih stvari olimpionika Leona Štuklja. Meseci mode se bodo vrteli okoli "evolucije športnih oblačil, ki jo poganja izjemna želja po občutku estetike in udobja. Obravnavali bomo vpliv športa na modo in vpliv mode na različne športne panoge." Med zanimivostmi je predviden tudi modni pogovor s slovenskimi športniki.

Andrej Petelinšek

Vrhunec decembra in Osvetljenih 120

Osmega februarja bodo na prostem postavili panojsko razstavo predmetov iz 23 podravskih občin, ki jih pokriva Pokrajinski muzej Maribor. Projekt Gremo mi na svoje, v katerem bo povezanih šest mariborskih javnih zavodov s področja kulture, se bo odvijal marca. Aprila bo sledila nova glasbena sezona Variacij - Hommage Franzu Lisztu. Oktobra bodo organizirali deveti mednarodni simpozij Museoeurope, ki bo zajel 44 referatov več kot 130 avtorjev, je dejala Vesna Koprivnik. Strokovno srečanje bo dopolnjevala razstava modne kolekcije, ki bo inspiracijo iskala v prazgodovini.

Vrhunec praznovanja bo decembra z razstavo Osvetljenih 120, ki bo popularizirala premično kulturno dediščino. Hkrati bo izšla poljudnoznanstvena monografija, v kateri bo izpostavljenih in analiziranih 120 predmetov Podravja, Pohorja, Kozjaka in Slovenskih goric od prazgodovine naprej. Oskar Habjanič je omenil, da bodo vključena denimo nedavna arheološka najdenja na Piramidi, mesto bodo dobili tudi posamezniki iz gospodarstva in politike. V sodelovanju s strojno fakulteto bodo ti predmeti predstavljeni tudi v digitalni obliki.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta