(PISMO BRALCA) Neumnosti mestnih načrtovalcev in predvsem odločevalcev

DR
21.10.2024 18:00

Večer, 10. in 12. oktober 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Martinova ulica - Družba - Afere - Načrtovanje izgradnje stolpnice in blokov med Martinovo in Puhovo ulico - prebivalci Martinove načrtom nasprotujejo - projekti - gradnje - Gradnje - Projekti -
Andrej Petelinšek

Novinar Igor Selan sporoča javnosti, da je Glavni most znova odprt za avtomobile. Eksperiment Glavni most je za enkrat propadel. A župan Arsenovič se ne da. Glavni most bodo za avtomobile najverjetneje ponovno zaprli že prihodnje poletje je dejal. Pri tem pa pozabil, da so čez dve leti volitve. Prav tako je neprimerno sklicevati se na upravljavca garažne hiše za ves prometni kaos, ki se je potenciral z zaprtjem Glavnega mostu. V kolikor bi bila volja in pripravljenost bi lahko občina, župan in podžupan, stopila do upravljavca in skupaj z njim poiskala rešitev. Za ukrepanje so dovolj že obstoječi predpisi, samo od sebe se ne bo rešilo nič.

 

Večer, 12.10.2024. Novinar Igor Selan v članku "Stanovalci v Brezju na nogah" seznanja bralce o neverjetnih posegih v prostor, ki jih načrtujejo v podjetju Novogradnje Maribor na slabem hektarju veliki parceli v smeri vzhodne mariborske obvoznice. Najprej so, tako direktor Novogradenj Maribor Andrej Jeričević, načrtovali gradnjo petih hotelov, si nato premislili, sedaj pa naj bi gradili hotel, štiri večstanovanjske objekte s šestimi etažami in en objekt na severnem delu zemljišča s kar enajstimi etažami.

Stanovalci Martinove ulice so prepričani, da je gradnja tako visokih objektov na tem zemljišču, ob upoštevanju določil urbanistične zasnove mesta, nezakonita. K zapisanemu naj dodam, da se Maribor prav zaradi zavlačevanja sprejemanja temeljnega prostorskega akta, to je Občinski prostorski načrt (OPN) iz katerega bi morali izhajati vsi Občinski podrobni prostorski načrti (OPPN) nahaja v takšnem kaotičnem stanju. Za zaključek moram samo še omeniti dokument "Strategija razvoja mestnih četrti in krajevnih skupnosti", ki je od meseca marca 2024 še vedno v osnutku. Če in ko bo ta strategija v mestnem svetu sprejeta, bomo imeli dokument, na katerega se bomo v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih lahko oprli in borili proti neumnostim občinskih prostorskih načrtovalcev.

Rajko Kotnik, Maribor

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta