(PISMO BRALCA) Kdo ima posluh za starejše?

DR
10.10.2024 05:00

Odziv na govor Metke Roksandič, 1. 10. 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Večerova novinarka Barbara Bradač je Mariborčane seznanila o dogodku, ki se je zgodil dne 1. oktobra 2022 ob mednarodnem dnevu starejših v viteški dvorani v Pokrajinskem muzeju Maribor. Slavnostna govornica je bila gospa Metka Roksandič, predsednica sveta za starejše. Po napisanem lahko zgolj ugotovim, da je častna govornica navedla kar nekaj nasprotujočih si trditev.

Najprej to, da ima župan posluh za starejše. Svojo trditev podkrepila s tem, da je župan že pred štirimi leti ustanovil Svet za starejše, in še s tem da ima ta svet Akcijski načrt za izboljšanje položaja starejših. Nato pa je navedenih cel kup problemov s katerimi se spopadamo starejši vsak dan. Rešitev vidi gospa Roksandič v še enem podžupanu ali podžupanji, ki bi bil/a pristojen/a, a za starejše. Tako bi bil po njenem župan razbremenjen skrbi, da bi postavili kakšno klop, ki jo potrebujemo, da bi podaljšali interval prehajanja čez cesto in tako dalje. Po njenem je največji problem povezava med svetom in tistim, ki je na najvišji politični poziciji v občini. Res genialna rešitev! In potem bo starejšim življenje teklo kot po maslu.

Kakšna zabloda! Da je temu tako, naj navedem samo primer Sveta predsednikov svetov mestnih četrti in krajevnih skupnosti. V statutu Mestne občine Maribor je v 73. členu zapisano, da župan oblikuje Svet predsednikov svetov MČ in KS kot svoj posvetovalni organ. Županu teče že drugi mandat, pa tega posvetovalnega organa še vedno ni imenoval.

 

Rajko Kotnik, Maribor

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta