Onkologija v Mariboru: Vse manj poti v Ljubljano

Barbara Bradač Barbara Bradač
30.09.2019 18:54

V UKC Maribor, kjer z obsevanjem že zdravijo rak dojke, širijo zdravljenje z obsevanji še na rak prostate, maternice, materničnega vratu in vulve. Do konca leta bodo obsevali v dveh izmenah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa enote za radioterapijo je med seboj zelo povezana.
Barbara Bradač

Čeprav je onkološka dejavnost v UKC Maribor prisotna že vrsto let, bodo novembra minila tri leta, odkar so na novo ustanovljenem Oddelku za onkologijo obsevali prvo bolnico. To je bila takrat novost, saj se je radioterapevtska dejavnost opravljala zgolj na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Od novembra 2016 so v Mariboru obsevali 1736 bolnikov.
V UKC Maribor na onkološkem oddelku zdravijo ginekološke rake, rak dojke, rak prebavil, urološke rake in rak pljuč, ki ga deloma zdravijo še na pljučnem oddelku, a si želijo tudi tega postaviti pod streho tega oddelka. Te rake, pogosto po operacijah, zdravijo ali s kemoterapijo ali biološkim zdravljenjem ali imunoterapijo ali pa s hormonskim zdravljenjem. Zaradi zahtevnosti še niso uvedli obsevanja z namenom zdravljenja vseh teh rakov, a premiki že nastajajo.

V eni izmeni obsevali 40 bolnikov dnevno

"V Mariboru potekajo paliativna obsevanja, katerih namen je zmanjšati bolečino vseh lokacij raka, torej ne glede na to, kje se je primarni tumor začel. Trenutno radikalno, z namenom ozdravitve, obsevamo rak dojke, ne glede na to, ali je leva ali desna dojka, začnemo pa z radikalno obsevanje raka prostate, maternice, materničnega vratu in vulve, ki jih doslej nismo obsevali. Tako se ti raki po operaciji obsevajo po novem v Mariboru," pove vodja enote za radioterapijo Tamara Petrun. Le majhno število specifičnih bolnic, ki zbolijo na levi dojki, se na obsevanja vozi v Ljubljano, a tudi te ne več dolgo, saj so že v pridobivanju potrebnega dodatka za obsevalni aparat.

Maja Ravnik in Tamara Petrun
Barbara Bradač

Postopno povečevanje zaradi varnosti za bolnike​

​Ravnikova pojasni, zakaj je višanje števila obsevanj dalj časa trajajoč postopek. "Smo strogo regulirani z dnevnimi, tedenskimi in mesečnimi meritvami, ki jih pregleda in nadzoruje uprava za varstvo pred sevanjem in za povečevanje števila obsevanj moramo dobiti dovoljenja. Sprva smo imeli dovoljenje za obsevanje za le pet bolnikov na dan, potem smo število postopoma povečevali, in uprava pričakuje, da bomo to število še varno postopoma povečevali, da bo predvsem varno za bolnike."

Kadrovsko so na polovici

Pogoj, da lahko delajo še v popoldanski izmeni in s tem povečajo število obsevanj in obsevajo več vrst raka, je dodaten kader. Tako so letos na radioterapiji pridobili štiri nove specialiste radioterapije, pri internistični onkologiji, kjer zagotavljajo sistemsko zdravljenje s kemoterapijo, pa štiri nove specialiste internistične onkologije. Tudi v tej enoti si želijo, da bi se sistemska terapija lahko izvajala tudi v popoldanski izmeni.

Čeprav je onkološka dejavnost v UKC Maribor prisotna že vrsto let, bodo novembra minila tri leta, odkar so na novo ustanovljenem Oddelku za onkologijo obsevali prvo bolnico.
Sašo Bizjak

Kako naprej

Čeprav je to nov oddelek, ustanovljen leta 2016, je že v prostorski stiski. "Pokamo po šivih," pravi predstojnica. Narašča namreč tudi število ambulantno pregledanih tako na radioterapiji kot v ambulantah internistične onkologije. Lani so na radioterapiji pregledali 1700 bolnikov, letos že 1200. V ambulantah internistične onkologije pa so letos do sredine septembra opravili nekaj več kot 10 tisoč obravnav, lani pa so vsega štirje specialisti internistične onkologije opravili okoli 13 tisoč ambulantnih obravnav. "Onkologija se mora razvijati. To pričakujejo bolniki, vodstvo, vsi mi, ampak ne moremo naprej, če bodo ljudje izgoreli. Velik korak je začetek druge izmene, da lahko obsevamo bolnike z rakom prostate in postopoma dodajamo še druge. Košček po koščku sestavljamo ta naš mozaik," zaključi Ravnikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta