(FOTO) Mariborsko županstvo na obisku mestnih četrti: Projektiranje brvi čez Dravo na Pobrežju se lahko začne

Igor Selan Igor Selan
02.06.2021 19:00
Vodstvo mariborske občine končalo obiske mestnih četrti in krajevnih skupnosti. Nazadnje sta se župan Arsenovič in podžupan Medved ustavila v Malečniku in v MČ Ivana Cankarja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik KS Malečnik Jožef Škof je županu Arsenoviču predstavil še težave z regulacijo reke Drave in odlagališčem nevarnih odpadkov v Metavi. 
Andrej Petelinšek

Z današnjim obiskom KS Malečnik - Ruperče in MČ Ivana Cankarja sta župan Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved zaključila ciklus obiskov mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ki sta ga začela sredi marca. Kot je ugotovil župan, se je izkazalo, da imajo praktično v vseh delih mesta enake ali podobne želje, vezane predvsem na infrastrukturo.

V Malečniku celo "preveč" denarja

A so težave, kot so jih izrazili v Malečniku, vendarle precej unikatne. "Z obiskom sem zadovoljen, ne le zaradi dogovora o sodelovanju, ampak tudi zaradi rekordnega proračuna za našo KS v tem letu. Znašli smo se celo v situaciji, ko imamo preveč denarja, za asfaltiranje makadamskih cest imamo namreč na voljo 38 tisoč evrov, a vseh cest letos ne bomo mogli asfaltirati. Danes smo se okvirno dogovorili, kako bi lahko ta denar vseeno ostal pri nas," je povedal predsednik KS Malečnik Jožef Škof.

Brv, ki naj bi jo občina kmalu začela graditi čez Dravo, bo povezovala Pobrežje z Malečnikom. 
Andrej Petelinšek

V KS so ob tem izpostavili še težave z regulacijo reke Drave in odlagališčem nevarnih odpadkov v Metavi, pri čemer pa morajo, tako Arsenovič, s pravniki sprva sploh ugotoviti, za katere zadeve je pristojna občina, za katere pa država. "Imamo pa tudi nekaj razvojnih izzivov, povezanih z identifikacijo potenciala vinogradniških družin, ki jim želimo pomagati pri prihodnjih razpisih za ohranjanje prebivalstva na tem območju. Naloga KS zdaj je, da predlaga, kam umestiti mobilne centre za izposojo električnih koles, ki so še posebno primerna za obisk teh krajev. Ti centri naj bi pripomogli k dodatnim obiskom kraja in s tem pospešili njegov gospodarski razvoj. Takoj bomo pristopili tudi k projektiranju brvi od nekdanje Svile preko meljskega jezu na drugo stran, ki bo predstavljala končno ali, če hočete, začetno stran Dravske promenade, ki se bo končala na Mariborskem otoku," je še povedal Arsenovič.

Tomšičev drevored zaradi župana na čakanju

S sodelovanjem z občino so zadovoljni tudi v MČ Ivana Cankarja. "​Stvari za zdaj potekajo dobro. Odprli smo vprašanje plinifikacije, turizma, prometa, preplastitve cest, vsega po malem. Ena od stvari, ki smo ji dali poudarek, so tudi otroška igrala," je povedal predsednik MČ Saša Kovačev.

S preplastitvijo vozišča v Tomšičevem drevoredu ne bodo hiteli. 
Andrej Petelinšek

Da bodo, če bo to le mogoče, plin do Počehove pripeljali že prihodnje leto, je odgovoril župan: "Je pa to vprašanje povezano tudi s kanalizacijo, ki pa, kar se tega dela mesta tiče, ni povezana z aglomeracijami, ki jih z evropskimi sredstvi urejamo zdaj, zato bo treba za to zagotoviti lastne vire. Glede igral smo že oblikovali delovno skupino, ki bo nova igrala umestila tudi v to MČ, ne nazadnje v Košakih ni prav nobenega igrala."

Župan Saša Arsenovič in predsednik MČ Ivana Cankarja Saša Kovačev 
Andrej Petelinšek

Mestna uprava je MČ ob tem zaprosila tudi za identifikacijo lokacij, kjer bi bilo treba zamenjati ali na novo umestiti javno razsvetljavo. "Občina namreč prav zdaj načrtuje zamenjavo obstoječe javne razsvetljave z led svetili, zato je pomembno, da projekte čim bolj uskladimo. Izpostavili pa smo tudi problematiko Piramide in Tomšičevega drevoreda, ki je zelo slabo vzdrževan. V MČ so nas dobronamerno opozorili, naj ne hitimo s preplastitvijo ceste, ker bo treba prej tam urediti še kanalizacijo. Treba bo pristopiti k resnejšemu projektiranju, ko bo to končano, se bomo urejanja lotili prihodnje leto ali bolj verjetno leta 2023. Tam blizu doma sem tudi sam, prihodnje leto pa so volitve. Da ne bo torej spet kakih očitkov," je še povedal Arsenovič.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta