(TEST) Sprememba osebnosti: Renault Captur Iconic Esprit Alpine TCe 160

Marko Hanželič
20.10.2024 05:00

Renaultov uspešni križanec se po prenovi vrača z radikalno novim obrazom in svežimi tehničnimi rešitvami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenovljeni captur ima zdaj precej spremenjen obraz in deluje bolj agresivno, pa tudi bolj zrelo. 
Marko Hanželič

Na eni strani se je captur zelo spremenil, na drugi pa ostaja zvest svojemu poslanstvu križanca za množice, saj je takoj za cliom najbolj priljubljen model "karirastih" iz Boulogne-Billancourta. Pri tej prenovi se, kar se sprememb tiče, vse vrti okoli sprednjega dela. Namesto ogromnega znaka izpred prenove, ki ga je zaokroževala trapezoidna maska hladilnika v črni barvi, je novinec dobil manjši logotip, ki ga dopolnjuje ostro zasnovan pregib, ki poteka med žarometoma. Captur je s tem dobil povsem svež videz, ki bolj kot na prenovo spominja na popolnoma novo generacijo, še posebej v izvedbi Esprit Alpine, ki z dodatki v črni barvi in 19-palčnimi platišči vsemu skupaj doda še ščepec ekskluzivnosti.

Na zadku se ni veliko spremenilo, a je Renault vseeno prefinjeno preoblikoval luči, tako da je tudi tukaj postavil ločnico med modeli pred faceliftom in po njem. Ker gre še vedno za prenovo, se zunanje mere Capturja niso spremenile, je pa zato dobil nove blažilnike, izboljšano geometrijo vzmetenja in bolj neposreden krmilni mehanizem, s čimer so se pri Renaultu odzvali na kritike o voznih lastnostih modela pred faceliftom.

Dejstvo je, da jim je omenjena terapija dobro uspela, saj je krmiljenje natančnejše, vzmetenje pa razen kratkih neravnin, kjer je vseeno čutiti precej tresenja (tudi na rovaš 19-palčnih koles), vse ostalo uredi brez bravur, a dovolj dobro, da je vožnja z njim prijetna tako v mestu kot tudi zunaj njega.

Notranjost je dobila večji zaslon in fizične gumbe za klimatsko napravo, kakovostna je tudi izdelava. 
Marko Hanželič

Turbobencinski pogonski agregat prostornine 1,33 litra, ki je poganjal testno vozilo, se zelo lepo poda prenovljenemu capturju, saj vleče zvezno, je poskočen in primerna izbira za tiste, ki si od Renaultovega priljubljenega križanca želijo nekaj več vozne dinamike. Motor, ki lahko postreže z največjo močjo 116 kW (158 KM) in 270 Nm navora v območju med 1800 in 3750 vrtljaji v minuti, je povezan s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki dobro opravlja svoje poslanstvo, le v športnem načinu vožnje se zdi speljevanje preveč sunkovito. Povsem spodobna je tudi ekonomičnost pri vožnji, s 6,7 litra na testu poraba ni ravno na mejah rekordov, a je povsem zadovoljiva vrednost, če upoštevamo naravo motorja in način vožnje.

Če izvzamemo nos vozila, je srčika sprememb prenovljenega capturja na notranji strani. Križanec je dobil 10,4-palčni zaslon info-zabavnega sistema, povsem podobnega tistemu, ki ga ima tudi prenovljeni clio in temelji na vsem dobro znanih Googlovih Zemljevidih, hkrati pa so se zgodile tudi spremembe na bolje. Pohvaliti velja fizične gumbe za upravljanje klimatske naprave, ki so nameščeni pod zaslonom, in pa splošno kakovost izdelave v notranjosti.

Osnovni captur se začne že pri 22 tisočakih, lahko pa z opremo tudi preseže številko 30. 
Marko Hanželič

Na armaturni plošči je tudi gumb my safety, s katerim lahko nastavite varnostne sisteme vozila po svojih željah. Privzeto se vsi asistenčni sistemi v vozilu - opozorilo na omejitev hitrosti, opozorilo na zapustitev voznega pasu, opozorilo na nevarnost naleta - aktivirajo ob vsakem zagonu vozila. Z enim pritiskom na gumb my safety pa lahko pred odhodom nastavite osebne varnostne nastavitve.

Trde plastike je bistveno manj, pa tudi položaj za volanom so pri Renaultu »naravnali« na novo, kar v prvi vrsti pomeni boljšo ergonomijo za voznika, ki jo poudarjajo tudi izboljšani sedeži. V drugi sedežni vrsti je prostora dovolj za maksimalno 180 centimetrov visoka potnika, prostor za kolena pa je seveda odvisen predvsem od položaja vzdolžno premičnih sedežev, ki so serijska zvezda stalnica v capturjevi ponudbi. Od položaja slednjih je odvisna tudi prostornina prtljažnega prostora, ki v tej različici doseže 536 litrov.

Renault captur ni zaman eden najbolj priljubljenih kompaktnih križancev na sončni strani Alp in prenova, ki je videti skoraj, kot da gre za novo generacijo, bo njegovo mesto med ljubljenci slovenskih src, kot se zdi, samo še utrdila, pa čeprav gre za segment, v katerem imajo svoje lovke iztegnjene praktično vsi, od Germanov pa do samurajev. Osnovni avto Captur 90 TCe Evolution je lahko vaš za slabih 22 tisočakov, tale testni pa z nekaj dodatne opreme, kamor sta prišteta tudi avdio paket Harman&Kardon in paket asistenčnih sistemov vožnja in varnost, pa preseže vrednost tridesetih tisočakov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta