Letalska obramba pred točo: Običajno javno naročilo prepozno, letos na LCM presenečeni, da je bilo prej

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.03.2023 02:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi res želeli učinkovito obrambo pred točo, bi potrebovali dvomotorno letalo za višje letenje, je že pred časom dejal Darko Kralj.
Andrej Bedek

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je neuspešno iskalo izvajalca letalske protitične obrambe s posipavanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju SV Slovenije, ki naj bi trajalo pet mesecev. Letalski center Maribor se tokrat za ponudbo ni odločil, ker so lani protitično obrambo na območju severovzhodne Slovenije izvajali z izgubo.

Za projekt, na katerega ni prispela nobena ponudba, so letos kmetijskem ministrstvu predvideli 282.733,79 evra finančnih sredstev, lani je bil znesek nekoliko nižji, 267.959,71 evra. A tudi slabih 15 tisoč evrov več denarja, ki bi ga letos imel na voljo izvajalec, ni dovolj, nam je povedal Darko Kralj, vodja obrambe pred točo pri Letalskem centru Maribor (LCM).

"Lani smo pristali na to, da smo delali z izgubo, letos ne moremo," je dejal in ocenil, da bi zaradi podražitev goriva, reagentov, višjih stroškov vzdrževanja potrebovali vsaj 340- do 350-tisoč evrov. To bi zadoščalo za pokritje materialnih stroškov.

Običajno prepozno, letos presenečeni, da prej

V LCM pozdravljajo, da je bilo javno naročilo letos objavljeno zgodaj. Bilo je objavljeno v začetku februarja. Na letošnji razpis se niso prijavili, saj da o njem niso bili pravočasno obveščeni, v kratkem obdobju, ko so izvedeli za javno naročilo, pa ne bi mogli oddati celovite ponudbe, razlaga Kralj.

"Glede tega so obljubo izpolnili," je zadovoljen sogovornik, nekoliko manj je zadovoljen z ostalimi stvarmi, o katerih so se pogovarjali z ministrstvom. "Morajo razumeti, da obrambe ne moremo delati zastonj, predvsem pa, da so finančna sredstva iz strani države in občin, namenjena obrambi pred točo, zanemarljivo majhna proti višini ene same škode, ki jo lahko naredi nevihtni oblak in se lahko povzpne tudi do nekaj deset milijonov evrov."

Na drugi razpis se nameravajo prijaviti, a ne za vrednost, kakršna je bila navedena sedaj. Upajo, da bodo na ministrstvu vsaj za 20 do 25 odstotkov povišali postavke. V tem primeru bi lahko obrambo pred točo tudi letos izvajali na enak način, kot doslej, z letalom Cessna 206. V letu 2022 so z aktivnim izvajanjem obrambe pred točo začeli 15. junija, do 15. septembra pa so bile posadke v pripravljenosti vsak dan od devetih zjutraj do sončnega zahoda, oziroma odprtosti letališča Edvarda Rusjana.

Sistemske rešitve še ni

Manj finančnih sredstev pa bi lahko pomenilo krajši čas obrambe, ki jo že tako omejuje tudi odprtost mariborskega letališča. V kolikor pa bi se obramba razširila in izvajala z dvema letaloma, Kralj ocenjuje, da bi po ekonomskem izračunu obramba pred pred točo za regijo znašala okoli milijona evrov. V vsakem primeru si želi sistemske rešitve in ne dodatnih omejitev pri njihovem delu. "To je tako, kot če bi gasilcem rekli, pet požarov lahko pogasite, ostalo pa naj gori." V lanski sezoni je bilo sedemnajst dni s pogoji za pojav toče, opravili pa so štiriindvajset poletov in v akcijah naleteli nekaj več kot 32 ur.

Proti toči v LCM branijo vseh 27 občin v Pomurju, vseh 41 občin v Podravju ter dodatno občini Slovenske Konjice in Zreče, kakor tudi občino Podvelka na Koroškem. Ker na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do roka za oddajo ponudb, ki je bil 15. marec 2023 torej, niso prejeli nobene ponudbe, so teden dni kasneje ponovno pozvali občine k izvajanju aktivnosti letalske protitočne obrambe na SV Slovenije v letu 2023 z optimalnejšim financiranjem, ki bi zagotovil izvajalca.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta