Konec razpisa: Za mariborsko letališče je prispela ena ponudba

S. Kl.
28.03.2023 08:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V soboto, 25. marca, se je zaključil dvakrat podaljšan razpis za izbiro koncesionarja za upravljanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor (LERM). Z ministrstva za infrastrukturo so nam odgovorili, da so "v skladu z razpisnimi pogoji preko spletnega portala javnih naročil prejeli eno ponudbo. Trenutno je ta v fazi pregledovanja, zato imena ponudnika še ne moremo razkriti".

Če bo po pregledu komisije kandidatu priznana sposobnost prijave na razpis, bo ta povabljen k dialogu. "Po zaključenem dialogu, ki se bo lahko izvedel v enem ali več krogih, bo koncedent oblikoval povabilo k oddaji končne ponudbe," so še povedali na infrastrukturnem ministrstvu in dodali, da bo koncesijsko razmerje vzpostavljeno s podpisom koncesijske pogodbe in izpolnitvijo morebitnih odložnih pogojev. Ob tem razpis dopušča, da če v izvedenem postopku ne bodo pridobili nobene finančno sprejemljive ali vsebinsko ustrezne končne ponudbe, lahko prejeto končno ponudbo zavrnejo in postopek javnega razpisa zaključijo brez izbora.

Andrej Petelinšek

Pisali smo že, da je realnost na letališču v Slivnici ta hip nezavidljiva: ni rednega potniškega ali tovornega letalskega prometa oziroma rednih prihodkov iz te dejavnosti. Letališče ima omejen delovni čas. Neurejena so lastniška razmerja na nekaterih objektih na letališču in ključnih zemljiščih neposredno ob njem, vključno z dostopno cesto in parkirišči. Večina je obremenjena s hipoteko, medtem ko je dogovorjena služnostna pot predmet sodnega spora. Kakšna pričakovanja ima ministrstvo od bodočega koncesionarja glede na obstoječe razmere? Pri Alenki Bratušek so za Večer predhodno že pojasnili: "Ministrstvo v okviru razpisa pričakuje, da bo koncesionar izvajal storitve obratovanja javnega letališča, vključno z uporabo in rednim vzdrževanjem letališke infrastrukture, kot je podrobneje navedeno v razpisni dokumentaciji. Izvajanje storitve obratovanja je omogočeno v okviru pravic, ki jih ima Republika Slovenija pridobljene na zemljiščih na območju letališke infrastrukture."

Od leta 2019 mariborsko letališče upravlja DRI upravljanje investicij. Že takrat je bilo poudarjeno, da je to le začasna rešitev, dokler se ne najde dolgoročni upravitelj letališča.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta