Kje je torkovo neurje najbolj prizadelo občane Maribora? Župan Arsenovič: "V primeru nesreč znamo stopiti skupaj"

Jon Knez Jon Knez
24.05.2023 06:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Škodo, ki je nastala zaradi obilnega dežja si je v Kamniški Grabi ogledal župan Saša Arsenovič. 
Sašo Bizjak

Po včerajšnji hudi uri v Mariboru in okolici si je danes zaradi hudournika prizadeto območje v Kamniški Grabi skupaj s predstavniki gasilcev in civilne zaščite ogledal župan Saša Arsenovič. Meteorne vode in narasli potoki so poškodovali več cest, ponekod je odneslo dele asfaltiranih površin. Klestila je tudi toča.

Direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer je pojasnil, da je bila v torek popoldan ob neurju aktivirana celotna gasilska služba, predvsem interventne ekipe, ki so takoj priskočile na pomoč. "V eni uri je bilo vsaj 60 klicev na številko 112 z različnih lokacij. Predvsem je šlo za meteorno vodo, ki je zalivala stanovanjske objekte in kleti. Črpali smo vodo in odstranjevali podrta drevesa, ki so padla na cesto. Sprožilo se je tudi enajst novih plazov. Na delu je bilo vsaj 150 gasilcev in vse ekipe, ki so vključene v sistem civilne zaščite in so s tehniko in stroji pomagale pri odpravi posledic neurja," je predstavil posledice neurja. Povedal je še, da pričakujejo dodatne pozive občanov na pomoč, saj vremenska napoved ni obetavna. "Previdnost ne bo odveč. Ljudje naj na številko 112 sporočajo vse morebitne spremembe."

Nevarnost plazov še ni mimo

Samo Robič, vodja mariborske izpostave civilne zaščite, pravi, da je torkovo neurje postreglo predvsem z zamašenimi prepusti in večjo količino vode, ki je ponovno povzročala plazove. "Ogromno cestišč je poškodovanih. Primarno intervenirajo gasilci, nato se vključuje civilna zaščita. Tu so tudi komunalna podjetja in zunanji izvajalci, s katerimi imamo dogovore za takšne primere. Odziv je bil precejšen. Zadeve urejamo tudi danes, da omogočimo prevoznost in dostope do objektov. Morda je kakšna stavba še nedostopna, a verjamem, da nam bo kmalu uspelo urediti vse. Nevarnost plazov še ni mimo in upamo, da se ne bodo dodatno sprožali," je dejal.

Sašo Bizjak

Župan Arsenovič se je za pomoč zahvalil gasilcem, pripadnikom civilne zaščite, javnim podjetjem in someščanom. "V primeru nesreč znamo stopiti skupaj. Narava nam je lani dajale izzive s sušo, letos pa je vode preveč. Vsak dan prinese nekaj novega, zato je še toliko bolj pomembno, da bi država za zahvalo, spodbudo in izobraževanje nadaljevala z izgradnjo izobraževalnega centra za zaščito in reševanje v Pekrah, namenjenega strukturam za pomoč. Naši someščani si to več kot zaslužijo. Soočamo se s podnebnimi spremembami in na to se bo treba odzivati, predpogoj pa je, da imaš dobre pogoje izobraževanja, to pa je izobraževalni center s poligonom," še pravi župan.

Za sanacijo bo potrebna projektna dokumentacija

O nastali škodi in sanaciji je spregovoril podžupan Samo Peter Medved. "V Kamniški Grabi je gradbišče, saj se dela kanalizacija. Na srečo še ni prišlo do asfaltiranja, sicer bi bi bila škoda še večja. Imamo pa vedno znova odprto dilemo, ko se cesta približuje vodotoku, ki ga upravlja Direkcija RS za vode, lokalne ceste pa upravlja občina. Pozivam k boljšemu vzdrževanju vodotokov, pred leti je morala občina namenjati sredstva za njihovo vzdrževanje, čeprav za to nismo pristojni. Za ta namen bi bilo treba povečati državna sredstva in primerno upravljati vodotoke."

Sašo Bizjak

Kar zadeva plazove, ki so pretekli teden divjali po mariborski občini, je Medved dejal, da je bil reakcija vlade hitra. "Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in pristojni so si ogledali terene. Dogovorili smo se, da civilna zaščita naredi primarne ukrepe, kar so že storili, občina pa bo pripravila preliminarni del strokovnih podlag oziroma idejnih zasnov sanacije. Do določene kvote, okoli 600 tisoč evrov, stroške krije mariborska občina, ker pa je kvota že zapolnjena, bo morala pomagati vlada. Morali pa bomo imeti urejeno projektno dokumentacijo. Sanacija ne bo potekala iz danes na jutri, kot kratkotrajni ukrepi civilne zaščite, ampak je za sanacijske ukrepe treba urediti projektno dokumentacijo, narediti razpise za izvajalce del in gradbena dovoljenja, čeprav ne gre za gradnjo, temveč za sanacijska dela. Veliko dela nas čaka," je še dejal podžupan Medved.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta