Fotogalerija Stolp: Gero Angleitner se je na svoj 80. rojstni dan predstavil s pregledno razstavo

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
14.10.2023 04:40

Samostojna razstava Govorica rok Mariborčana, ki se že vrsto let ukvarja s fotografijo, pa tudi filmom, bo na ogled še do 11. novembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritev razstave Govorica rok (od leve): Klara Zadravec, Maja Modrinjak, Miha Kacafura in Gero Angleitner
Anita Kirbiš

Pred nekaj dnevi je v Fotogaleriji Stolp na ogled postavil samostojno razstavo Govorica rok 80-letni Gero Angleitner, ki velja za enega najbolj aktivnih in kvalitetnih mariborskih fotografov, osredotočenega na mesto Maribor. S fotografijo se ukvarja več kot 60 let. Sprva je razvijal filme in izdeloval fotografije sam, kasneje je prešel na barvne diapozitive in od leta 1975 na barvne negative. Profesionalno se je ukvarjal z elektroniko, zato je s prihodom digitalizacije prešel na elektronske medije in že več kot 20 let fotografira z digitalnimi fotoaparati. Od leta 1996 je član Fotokluba Maribor. Leta 1995 je imel prvo samostojno razstavo z motivi zimskega Pohorja. Temu je sledilo 43 samostojnih razstav z različno tematiko, sodeloval je tudi na več kot 30 skupinskih razstavah. Od leta 2008 oblikuje fotoknjige. Umetniško strast teši z obiski kulturnih dogodkov, potovanji in zahajanjem v naravo, kar so poleg mestnih glavni motivi njegovih fotografij.

Gero Angleitner s svojo družino na odprtju razstave
Galerija Stolp

"Roka, ki nas potreplja kot sočloveka, roka kot povzročitelj fizične bolečine ni zgolj organ manipulacij, ampak na različne načine govori. Govori o preteklosti, govori univerzalni jezik našega notranjega počutja ter z gestikulacijami kot narativno izpovedni podaljšek možganov ustvarja njegovo neizpodbitno, jasno podobo. In ta narativna lastnost rok je tista, ki je sprožila avtorjevo navdušenje nad opazovanjem in izdelovanjem hipnih posnetkov rok v najrazličnejših pozicijah in okoliščinah. Zato v seriji fotografij roke zavzemajo osrednjo pozicijo posameznih ali linearno pripovednih skupkov fotografij bodisi med petjem, doživetim predavanjem ali umetniškim ustvarjanjem," je med drugim zapisala kustosinja Klara Zadravec.

Z razstave Govorica rok 
Galerija Stolp

Obiskovalce sta nagovorila predsednik kluba Miha Kacafura in vodja Fotogalerije Stolp Maja Modrinjak. Avtorju sta tudi prva čestitala, Gero Angleitner je namreč za otvoritev razstave izbral dan, ko je praznoval 80. rojstni dan. Razstava je na ogled do 11. novembra. Vstopnine ni. V galerijo ste vabljeni od torka do petka od 15. do 18. ure, v soboto, od 10. do 12. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta