Člani Fotokluba Maribor za letno razstavo v objektive lovili mrtvo naravo

Anita Kirbiš
26.12.2022 03:20

Člani Fotokluba Maribor se predstavljajo na letni pregledni razstavi, tokrat na temo Natura morta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotogalerija Stolp

Člani Fotokluba Maribor se vsako leto predstavijo na letni pregledni razstavi, ki je vedno dobro obiskana. Po otvoritvenem dnevu kaže, da bo tudi letos tako. Tema razstave, ki je na ogled v Fotogaleriji Stolp, je tokrat Natura morta/Mrtva narava. Vsak avtor sodeluje z dvema barvnima ali črno-belima fotografijama. Svoja tihožitja razstavlja kar 28 avtorjev (Bosiljka Ambrož, Anita Kirbiš, Anja Cigala, Bojan Hajdu, Bojan Šenet, Bojan Golčar, Branimir Ritonja, Branko Koniček, Branko Zorović, Breda Prešeren, Dušan Gajšek, Gero Angleitner, Gregor Radonjič, Ivo Čerle, Ivo Rode, Ivo Usar, Janja Cizelj, Jože Marinič, Matjaž Malenšek, Maja Modrinjak, Miha Kacafura, Mihael Brunčko, Rasta Vrečko, Rasto Pušauer, Suzana Pušauer, Teodor Veingerl, Vinci Oblak in Zvonko Strmšek).

Na odprtju razstave (z leve): novinarka Jana Ujčič, Branimir Ritonja, predsednik
Anita Kirbiš

"Tihožitje v najožjem pomenu predstavlja sopostavitev predmetov. Natura morta pa predstavlja mrtvo naravo. Na prvi pogled gre pri tovrstni fotografiji za preprosto estetiko, v resnici pa motivi variirajo, pravzaprav smo priča unikatni zgodbi, kako posamezni fotografi vidijo svet v malem. Gre za vračanje k naravi in opominjanje na to, da se ne moremo oklepati nečesa minljivega. Vsaka fotografija v tokratni razstavi prikazuje fotografov odnos do življenja, pa naj bo ta igriv, domišljav, zapeljiv, skrivnosten ali prikazan z določeno mero skepse. Pred oči so nam postavljene zgodbe, ki so lepe, misteriozne, pretkane in globoke," je med drugim zapisala kustosinja razstave, umetnostna zgodovinarka Rebeka Tašič.

Vse je bilo nekoč živo
Fotogalerija Stolp

"Osnovna poanta razstave je, da je zemlja živa, da je živ planet, da je vse na Zemlji nekoč bilo živo, je živelo in raslo, in umrlo, se skozi milijone let spremenilo v kamen, nafto, premog, rodovitno prst. Vse to je mrtva narava," je dodal predsednik kluba Branimir Ritonja, ki je razstavo tudi odprl. Izdali so katalog fotografij s kratkimi biografijami avtorjev, razstavo sta pripravila Dušan Gajšek in Ritonja, postavil Mladen Orbanič. Na ogled bo do 14. januarja. Galerija je odprta med torkom in petkom med 16. in 18. uro, v soboto med 10. in 12. uro Vstopnine ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta