Iz Štajerca: Fotografija ga spremlja od otroštva. Posebno rad fotografira svoj rodni Maribor

Anita Kirbiš
09.01.2020 04:58

Gero Angleitner je šel po stopinjah svojega očeta in strica ter je prav tako postal strasten ljubiteljski fotograf. Zadnja razstava fotografij, za katero je izbral svoje fotografije ter fotografije očeta Huberta in strica Zmaga, se je sicer ravnokar iztekla, a gotovo bo kmalu spet kaj razstavil. Sedanjega podpredsednika Fotokluba Maribor fotoaparat namreč spremlja na vseh poteh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gero Angleitner na razstavi fotografij v Fotografskem muzeju, ki se je iztekla minuli torek
Anita Kirbiš

Mariborčana z vsem srcem Gerharda - Gera Angleitnerja, gospoda z manirami dunajske šole, pogosto srečujemo po mestu. Njegova drža je pokončna, pozdrav vedno spremlja veder nasmeh. In običajno je njegov spremljevalec tudi fotoaparat. V Fotografskem muzeju na Koroški cesti je minuli torej še zadnjič popeljal po razstavi, ki jo je poimenoval 3 A. Gero se je predstavljal s podobami Maribora v zimskem času. V vitrini pa je bilo na ogled tudi nekaj primerkov njegovih fotoknjig.

Posebno rad fotografira Maribor

Fotografija mu je bila torej položena v zibelko. Njegov oče in tudi stric sta že pred njegovim rojstvom veliko fotografirala. Tako ima ohranjene fotografije vse od svojega rojstva. Prve fotografije je sam posnel že pri 15 letih, še s stričevim fotoaparatom iz leta 1936. Leta 1962 si je kupil prvi fotoaparat. To je bila rabljena praktica IV s tessarjevim objektivom 2,8/50. Začetki so bili seveda v črno-beli tehniki. Ko je prevladala barvna, so najprej nastajali diapozitivi, od leta 1975 pa negativi in barvne fotografije. Že 17 let fotografira z digitalnim fotoaparatom, nato dodatno obdela fotografije, kar mu vzame ogromno časa, so pa zato izdelki lahko bolj všečni. Glavni motivi so narava, utrinki s potovanj in reportaže kulturnih dogodkov. Posebno rad fotografira svoj rodni Maribor z Mestnim parkom, Lentom in Pohorjem.

Kot otrok ob bombi iz druge svetovne vojne
Osebni Arhiv
Bil je član skupine Korali.
Osebni Arhiv

Tehnika ga je prevzela

Radoveden je bil že kot otrok, zanimala ga je tehnika. Ni se ustrašil bombe, ob katero ga je oče postavil kot dveletnega fantiča, tudi ne protiletalskega topa v bližini Betnave, kjer so živeli. Njegovo rano otroštvo sega namreč v čas druge svetovne vojne, rojen je bil leta 1943. Angleitnerjevi so se nato umaknili iz mesta v bolj varno Jarenino, kjer je mali Gero z družino (ima še mlajšo sestro Brigito) na znani domačiji Črnko dočakal konec vojne. Osnovno in srednjo šolo je končal v Mariboru, študij pa nadaljeval na Višji tehniški šoli v Mariboru, kasneje pa na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, saj ga je radio kot medij tako prevzel, da je bila elektronika edina smer, ki si jo je izbral za nadaljevanje strokovnega izobraževanja.

Gero Angleitner na razstavi fotografij v Fotografskem muzeju, ki se je iztekla minuli torek
Anita Kirbiš
Anita Kirbiš
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta