(FOTO) Ste opazili nekoliko drugačen avtobus na mariborskih ulicah? Gre za električno vozilo, plod slovenskega znanja

Gregor Grosman Gregor Grosman
20.08.2020 15:54

TAM-Europe, proizvajalec električnega avtobusa Vero, vidi priložnost za uporabo njihovega izdelka prav v majhnih mestih, kjer so ulice ožje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po mariborskih ulicah je že nekaj dni mogoče opaziti nekoliko drugačen avtobus. Električni avtobus Vero so izdelali pri TAM-Europe in je po navedbah proizvajalca v celoti plod slovenskega razvoja in domače proizvodnje. Mesto ob Dravi je tako za kratek čas bogatejše za električni avtobus, ki bo do konca tedna vozil na mestni avtobusni liniji 6 Vzpenjača, v prihodnjem tednu pa na liniji 1 Tezno. 

Tadej Regent

Majhen obračalni krog za ozke mestne ulice

Vozni park mariborskega mestnega potniškega prometa trenutno obsega 68 vozil, od tega je 47 dizelskih, 17 avtobusov poganja CNG (stisnjen zemeljski plin - metan, op.p.), tri vozila so popolnoma električna, eno pa hibridno. Povprečna starost voznega parka je trenutno 6,8 leta, je pojasnil Marprom. Električni avtobus VERO, ki je v lasti družbe TAM-Europe, lahko Marprom uporablja do konca meseca avgusta. "V prihodnje je v Mariboru načrtovano vključevanje električnih vozil v javni potniški promet," je povedal Marprom in dodal, da se tudi električni avtobusi lahko dobro obnesejo v mestnem potniškem prometu.

Andrej Petelinšek
Tadej Regent

Napolnjen v treh urah ali prej

Doseg in čas trajanja polnjenja je odvisen od količine baterij, ki so nameščene v vozilo. Trenutno ponujajo tri možnosti 140, 280 in 420 kWh, razloži proizvajalec, in dva načina polnjenja. Prvi, s polnilcem na avtobusu, omogoča hitrost polnjenja do 22 kW/h, hitrost polnjenja drugega pa je odvisna od polnilne postaje, pri čemer 150 kW polnilna postaja napolni baterije v 1 do 3 ur. Z enim polnjenjem lahko vozilo prevozi do 250 km.
V testnem obdobju bodo električni avtobus preizkusili v danih prometnih razmerah s potniki na krovu. "Skozi vožnjo po najpomembnejših in najzahtevnejših poteh upamo, da bomo bolje razumeli njegovo učinkovitost in zbrali dragocene informacije, ki nam bodo v prihodnje koristile pri sodelovanju med Marpromom in TAM-Europe," je zaključil proizvajalec.

Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta