zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

(FOTO) Kako sta Svoboda in SDS v Mariboru ustavila val podražitev in kaj bo zdaj storil župan Arsenovič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Nezmožnost sestave koalicije je županu Saši Arsenoviču eksplodirala v obraz na zelo pomembni, tako imenovani podražitveni seji mestnega sveta. Svetniki Gibanja Svoboda in SDS, te je po združitvi z NLS prvič vodil Franc Kangler, so namreč skupaj z LPR in nekaterimi drugimi že v uvodu demonstrirali moč večinske opozicije in z dnevnega reda umaknili praktično vse predlagane podražitve, od vrtcev, čiščenja odpadnih voda, mestnega avtobusnega prometa in gondole. Stojan Auer (LPR) je ob tem izračunal, da bi uvedba vseh podražitev povprečno štiričlansko družino mesečno stala 154 evrov. "Tega marsikatera družina ne bi prenesla," je pojasnil.

Franc Kangler je na seji prvič govoril v imenu NLS in SDS, ki imata skupaj dvanajst glasov, toliko kot lista Arsenovič za Maribor. 
Igor Napast

Arsenovič: Svoboda in SDS polarizirata Slovenijo

Po umiku točk je svoj izračun predstavil tudi župan Arsenovič, ki je uvodoma sam z dnevnega reda umaknil spremembo odloka, ki bi uvedla plačevanje parkirnine ob sobotah: "Skupaj ste obremenili proračun za pet milijonov evrov." Kje jih bodo v proračunu našli oziroma katere vsebine bodo morali zaradi tega črtati, še ni jasno. "Vztrajali bomo na poti razvoja, ki je bila potrjena na volitvah. Zato je treba včasih sprejemati tudi politično neljube odločitve," je zunaj dvorane komentiral Arsenovič in še dodal: "Je pa zanimivo, da danes ni bilo niti razprave, priča smo bili prezentaciji moči

Iz varnostnih razlogov so svetniki na občino vstopali pri zadnjem vhodu. Kakih protestnikov sicer ni bilo opaziti.  
Igor Napast

Župan je še poudaril, da ga veseli, "da je Maribor kot prvi uspel povezati dve nasprotujoči si stranki, ki uspešno polarizirata Slovenijo že dalj časa, torej Gibanje Svoboda in SDS".

Na vprašanje, kako bo zdaj zakrpal proračun, je župan žogo znova usmeril k Svobodi: "Imajo finančnega ministra, ministra za javno upravo, premiera, ki rešuje zdravstvo. In ne vidim, zakaj ne bi bila na meniju reševanja zadev tudi druga največja občina, za katero vsi vemo, da je podfinancirana." Proračuna ne bo spreminjal, je še napovedal.

Za gondolo predlagali 30-odstotni popust za Mariborčane

Mestna uprava je sicer tik pred sejo spremenila predlagani cenik voženj s pohorsko vzpenjačo - za občane s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor bi veljal 30-odstotni popust za nakup enosmerne in povratne vozovnice. Na primer, občani Hoč bi za enosmerno vozovnico plačali redno ceno 10,50 evra, Mariborčani pa subvencionirano 7,35 evra, za povratno pa bi Hočani plačali 19,90 evra, Mariborčani pa 13,93 evra.

Igor Napast

Nekateri svetniki so ob tem opozorili, da prevoz potnikov z gondolo ne more imeti dvojne cene, saj da je to v nasprotju z evropsko zakonodajo, a je vršilec dolžnosti direktorja mestne uprave Srečko Đurov zatrdil, da je predlog v skladu z zakonodajo. Cenik z dvojnimi cenami ima tudi gondola na Sljeme v bližini Zagreba, je dal za primer. "Lokalna samouprava ima možnost, da subvencionira storitve za svoje občane," je pojasnil Đurov. A kot rečeno, o tem predlogu mestni svet ni niti razpravljal niti glasoval.

Kdo je zaklal kuro z zlatimi jajci?

Najdaljšo razpravo smo spremljali ob načrtovani prodaji 83,35-odsotnega deleža v družbi Farmadent. Po soglasjih manjšinskih lastnikov mariborskega veletrgovca z zdravili (občin Hoče - Slivnica, Starše, Miklavž na Dravskem polju, Duplek in Rače - Fram) se je tudi mariborski mestni svet z rezultatom 24:14 strinjal, da se Farmadent proda Salusu za 8,46 milijona evrov. Od tega bo mariborska občina dobila 7,05 milijona evrov. Posel morata zdaj odobriti še Javna agencija RS za varstvo konkurence in skupščina družbe Salus.

Srečko Đurov, Saša Arsenovič in Jurij Pivka
Igor Napast

Veliko pomislekov in tudi kritik na račun uprav in nadzornih svetov podjetja smo slišali, saj je Farmadent v minulih letih prišel v situacijo, ko brez strateškega lastnika obstaja visoko tveganje za stečaj. "Izgubili smo pogodbe z dobavitelji, nimamo dovolj velikega skladišča, tržni delež pada," je razloge za vedno slabšo poslovno situacijo nizal direktor Farmadenta Jurij Pivka. "To je kriminalna zgodba," je bil kritičen Auer, kako je veletrgovec stisnil malega. Karin Jurše (Svoboda) je menila, da je bila strateška napaka, da podjetja nismo prodali že pred dvema letoma, "ko bi kupnino lahko celo dobili". Opozorila je namreč, da občina denarja nikoli ne bo videla, saj ima kupec v prodajni pogodbi močne varovalke.

"Smo izčrpali vse druge možnosti?" je bil nad prehitro predajo razočaran Marko Slavič (Svoboda), prepričan, da je v mestu dovolj znanja, da bi podjetje znova lahko postalo perspektivno. Župan je odvrnil, da je podobno razmišljal pred leti, da so si prizadevali, da bi se zgodilo prestrukturiranje, toda "trg se je razdelil pred desetimi leti in tega ni bilo mogoče rešiti".

Kdo je zaklal kuro z zlatimi jajci, je Kangler izpostavil, da bi morali iskati odgovornost, ker se je Farmadent znašel v tako težkem položaju. Svetniki so na koncu sprejeli tudi sklep, ki ga je predlagal Stojan Auer, da župan ustanovi posebno komisijo, ki bo preučila poslovanje Farmadenta in ugotovila odgovornost.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?