(FOTO) Kaj se gradi, obnavlja in načrtuje v Mariboru: Prenova Lenta že zamuja, bodo ujeli 30. maj?

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
01.02.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdaj bo zaključena obnova Lenta, je pomembno tudi za organizatorje Festivala Lent. 
Igor Napast

Kljub temu, da je župan Saša Arsenovič z zadnje seje mestnega sveta umaknil točko o proračunu Mestne občine Maribor za leto 2023, ni pričakovati, da se bo ta do izredne seje 16. februarja bistveno spremenil. Finančni načrt pa že razkriva tudi širše ambicije novega mandata. Sestavni del, 690 strani dolge "občinske biblije", je namreč tudi Načrt razvojnih programov (NRP) 2023-2026, v katerem so odhodki prikazani v obliki konkretnih projektov oziroma programov z načrtom financiranja za prihodnja štiri leta. Pogledali smo, kakšni so okvirni plani za nekatere večje investicije.

Eno večjih gradbišč v mestu je trenutno na Taboru, kjer kopljejo gradbeno jamo za novo Zdravstveno postajo Magdalena. 
Igor Napast

ZP Tezno 24,6 milijona evrov

Eno večjih gradbišč v mestu je trenutno na Taboru, kjer po rušitvi stare zdravstvene stavbe v Jezdarski ulici kopljejo gradbeno jamo za novo Zdravstveno postajo Magdalena. Ta naj bi prve paciente sprejela v prvi polovici leta 2024, vrednost projekta se ocenjuje na 12,7 milijona evrov.

Gradbišče za Zdravstveno postajo Magdalena
Igor Napast

Precej bolj zaostaja druga pomembna investicija na področju zdravstvenega varstva, Zdravstvena postaja Tezno. Načrt razvojnih programov razkriva, da je vrednost investicije ocenjena na kar 24,6 milijona evrov. Oceno stroškov gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del projektanti trenutno optimizirajo s pripravo podrobnejše analize ob upoštevanju trenutnih razmer na trgu, odgovarjajo na občini. Za projekt načrtujejo prijavo na razpis ministrstva za zdravje, tako da bo višina sofinanciranja znana šele po objavi razpisa. Po NRP bi večina stroškov investicije padla na leto 2025, ko naj bi z deli že tudi končali.

Trg na Taborskem nabrežju

Nova vrednost ureditve nabrežja Drava-Lent je 8,2 milijona evrov, a bolj kot manjša podražitev iz načrtovanih 7,7 milijona evrov skrbi, ali bo izvajalec uspel pravočasno zaključiti z delom. Rok za zaključek investicije, 30. maj, je pomemben tudi za organizatorje Festivala Lent, ki je načrtovan slab mesec dni kasneje. Da že prihaja do časovnih odstopanj, priznavajo na občini, a poudarjajo, da v tem trenutku skupaj z izvajalcem usklajujejo, na kakšen način bodo dosegli pogodbeni rok.

Gradbišče na Lentu
Igor Napast
Gradbišče na Lentu
Igor Napast

Nekoliko se je podražila tudi razvpita brv Lent-Tabor, iz 4,5 milijona evrov na 5,2 milijona evrov, pridobitev uporabnega dovoljenja se načrtuje v marcu. Na ta projekt je navezana tudi prenova Taborskega nabrežja v višini 4,5 milijona evrov. Cilj ureditve trga na Taborskem nabrežju je namreč "povezati Tabor, Trg republike, Medicinsko fakulteto in Taborsko nabrežje preko nove načrtovane brvi čez reko Dravo z Lentom na drugi strani Drave," piše v NRP.

Gradbišče na Lentu
Igor Napast
Gradbišče na Lentu
Igor Napast

Časovna stiska tudi na Poljanah

Največja investicija na kulturnem področju je gradnja Centra Rotovž na Rotovškem trgu, kjer bodo prostor dobili Mariborska knjižnica, Umetnostna galerija Maribor in mestni kino. Kljub zamudi je zaključek investicije še vedno predviden v letu 2024. Vrednost investicije je ocenjena na 25,4 milijona evrov, a je po skoraj letu dni gradbenih del že jasno, da bo končna vrednost višja. Za koliko, še ni znano.

Atletska ogrevalna dvorana na Poljanah mora biti dokončana do julija, ko Maribor gosti Olimpijski festival evropske mladine. 
Igor Napast

Po prenovi dvorane Tabor za 6,2 milijona evrov ostaja odprto vprašanje, kdaj bo sledila še druga faza investicije. Po NRP nič ne kaže, da bi se to lahko zgodilo v tem mandatu. Na športnem področju je prioriteta vsekakor izgradnja atletske ogrevalne dvorane na Poljanah v vrednosti 5,7 milijona evrov, ki mora biti dokončana do julija, ko Maribor gosti Olimpijski festival evropske mladine.

Gradbišče na Atletskem stadionu Poljane
Igor Napast

Do konca februarja naj bi se na osrednji tržnici na Vodnikovem trgu zaključila prenova objekta, kjer bo zaživela pokrita tržnica (vrednost projekta je 665 tisoč evrov).

V načrtu promenada Josipa Primožiča - Toša

Na pogorišču vrtca Pobrežje v Brezju je občina začela z gradnjo novega vrtca. "Z novim šolskim letom bo stavba, ki bo priključena k predhodno izgrajenemu novemu prizidku, ponovno sprejela otroke," so napovedali na občini. Vrednost projekta je 911 tisoč evrov. Med investicijami v osnovne šole velja izpostaviti prenovo OŠ Tabor I (investicija v vrednosti 2,5 milijona evrov ravno poteka), prizidavo in rekonstrukcijo OŠ Angela Besednjaka (2,8-milijonska investicija se planira v letih 2024, 2025), zaključuje pa se 2,3-milijonska investicija na OŠ Franceta Prešerna (preureditev prostorov za pouk športne vzgoje in ureditev zunanjih površin).

Načrt razvojnih programov razkriva tudi okvirno vrednost in časovnico obnove Langerjeve vile v kompleksu Ljudskega vrta, vzporedno je predvidena tudi ureditev zunanjih površin, ureditev promenade Josipa Primožiča - Toša, ki bo kot linearen park povezovala severno in južno območje Ljudskega vrta. Vrednost prenove je ocenjena na 5,2 milijona evrov, zaključek investicije pa se načrtuje v letu 2025.

V teku je izgradnja krožišča Kardeljeva-Streliška.
Andrej Petelinšek

V naslednjem letu se načrtuje ureditev parka ob Pekrskem potoku v dolžini 2,3 kilometra v vrednosti 2,5 milijona evrov. Prav tako je v letu 2024 predvideno nadaljevanje projekta Ureditev Gregorčičeve ulice - druga faza v vrednosti 1,5 milijona evrov zajema odsek med Trubarjevo in Tyrševo, odsek Tyrševe med Gregorčičevo in Krekovo ter odsek Gregorčičeve mimo Trga generala Maistra do Krekove.

Andrej Petelinšek

Kdaj bodo zgradili vodovodno omrežje

Na področju komunale je pomembno vprašanje, kdaj je predvidena gradnja vodovodnega omrežja Kozjak v krajevni skupnosti Bresternica - Gaj, kjer so še vedno mnogi brez vode iz mestnega vodovoda. "Projekt je bil na sofinanciranje prijavljen v letu 2022 z dopolnitvami s strani pristojnega Ministrstva za okolje in prostor, ki pregleduje našo vlogo v vsebinskem in formalnem pogledu. V tem letu se pričakuje pozitiven sklep na našo vlogo ter podpis pogodbe o sofinanciranju. Po pridobitvi teh dokumentov bo MOM pristopila k izvedbi javnega naročila za izbiro izvajalca za izvedbo vodovoda. Začetek gradnje in finančni odhodki so tako predvideni v realizacijo za leta 2024 do 2026," so pojasnili na občini. Letos se načrtuje tudi pričetek del na vzpostavitvi vodovodnega omrežja v zaselku Habakuk (del Razvanja), zaključil pa naj bi se obsežen projekt gradnje 24 kilometrov kanalizacije.

Andrej Petelinšek

Na prometnem področju je v teku izgradnja krožišča Kardeljeva-Streliška (1,8 milijona evrov). Do maja naj bi bila zaključena izgradnja podaljška Ceste proletarskih brigad oziroma tako imenovana Limbuška obvoznica (okvirna vrednost projekta je 11,5 milijona evrov).

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta