Aktualno

Firbcanje po mestu: Ob krizi v tridesetih letih 20. stoletja: Maribor naj bo kot Solnograd

Vid Kmetič
10.10.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski sejem je leta 1961 že prerasel v sejemski dogodek, s katerim se je Lent spremenil v zabavišče. 
Danilo Škofič/Arhiv Večera

Leta 1929 je bila ukinjena mariborska oblast, ostal je le še sedež okrožnega inšpektorata, dokler ni bil ukinjen še ta. Udarila je še huda gospodarska kriza. Maribor je bil v začetku tridesetih let dvajsetega stoletja na kolenih. A niso zgolj stali križem rok. Da bi popestrili poletno dogajanje, privabili turiste in predstavili razvoj in potenciale mesta, so se domislili gospodarske in zabavne prireditve. "Mariborski teden mora postati stalna vsakoletna prireditev našega mesta in Maribor mora postati v Jugoslaviji to, kar je v sosednji Avstriji Solnograd," so pisali časniki.

Prvi Mariborski teden je bil od 6. do 15. avgusta 1932. Njegov pričetek je ob 20. uri naznanila salva topičev s Piramide in pisk tovarniških siren. Nato je v Mestnem parku sledil otvoritveni koncert železničarske godbe Drava. Naslednji dan je bila slavnostna povorka skozi skrbno okrašeno in očiščeno mesto, ozaljšano s trobojnicami in "okusno aranžiranimi izložbami". Pred zbrane na Glavnem trgu je na balkon rotovža ob deseti uri stopil mestni načelnik (župan) dr. Franjo Lipold in jih nagovoril: "Današnje mogočno zborovanje naj bo dokaz naše energije, volje in hotenja po napredku. V težkih časih si moramo pač sami z lastno močjo pomagati naprej."

Na prvem Mariborskem tednu je bilo za vsakega nekaj. Koncerti, športni dogodki, razstava konj. Odmevna je bila razstava jadralnega letalstva kluba Naša krila, v Aškerčevi je bilo mogoče videti razstavo Dom in ženska domača obrt. Najbolj zveneč dogodek prvega Mariborskega tedna je bila nedvomno predstava Prodane neveste na Trgu svobode, zaključek je zaznamoval veličasten ognjemet na Mariborskem otoku.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?