Firbcanje po Mariboru: Ob odhodu laboda je mesto zajela velika žalost

Vid Kmetič
22.03.2021 05:25
Leta 1928 je Mariborsko olepševalno društvo, ki je skrbelo za Mestni park, kupilo dva laboda, samca in samico, da bi še dodatno ozaljšali ribnike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje z labodi v Mestnem parku, 18. septembra 1955 Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

Čez celo leto sta bila vsem v veselje, na zimo pa so ju morali umakniti v vrtnarijo v današnji Mladinski ulici 25, saj so ribniki zamrznili. "Tam so ju vsak dan puščali za nekaj časa na prosto, dokler se ni včeraj zmislil gospod samec, da bi bilo dobro, ako se dvigne v zračne višave in pogleda v druge kraje. Za njim je sfrčala tudi zvesta samica, ki pa je kmalu omagala, padla na tla in ostala v posesti presenečenega vrtnarja. Olepševalno društvo trpi na dezertaciji labuda več tisoč dinarjev škode in prosi morebitnega najditelja, naj vrne redko ptico proti nagradi," so pisali o pobegu v Mariborskem večerniku Jutra 11. marca 1929.

Med Mariborčani je zavladala velika žalost, saj sta se živalici meščanom zelo prikupili, najbolj pa so bili žalostni otroci. "Ko so naši malčki, občudovalci lepe labudje dvojice, doznali za ta nedostojen odhod bele ptice, so se najprej malo pojezili na labuda, potem jim je ostala za njim le še težka žalost. Dve noči ni mogla spati mariborska deca ob misli na to, da ne bo več drugega labuda na ribnik."

Tako pa so leta 1999 morali zaradi ledu premestiti labode z zamrznjenega ribnika. 
Sašo Bizjak

A zgodba ima srečen konec. Pobegli labod je mogoče začel pogrešati svojo užaloščeno nevesto. Ob vračanju je bila že trda tema, zato je pristal nedaleč od vrtnarije olepševalnega društva, kamor so ga vrnili naslednje jutro. "Veselje je popolno: 'Ona' se je oddahnila, Mariborčani stari in mladi pa se tudi radujemo. Za take romantične ekskurzije navdušenemu labudu bo pa vendarle treba privoščiti v bodoče na eni strani malo več vode, na drugi pa tudi varnostnih ukrepov!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta