Festival domače hrane: Lepše diši, če je domače

Denis Živčec Denis Živčec
04.09.2020 17:00

Ulični festival lokalne hrane v Cafovi ulici je pospremila razprava o viziji domače pridelave in realnosti, ko podeželje še vedno nima dobrega interneta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ulični festival lokalne hrane v Cafovi je potekal v okviru projekta Urbana zemljina za hrano.
Andrej Petelinšek

Lahko bi šlo tudi mehkeje, a je bila pandemija novega koronavirusa tista, ki nas je spomnila, kako pomembna je za naše zdravje, življenje in obstoj nasploh lokalno pridelana hrana. In po tej je dišalo v mariborski Cafovi ulici, kjer se je vsemu, kar raste iz slovenske zemlje, poklonil Ulični festival lokalne hrane v okviru evropskega projekta Urbana zemljina za hrano, ki poteka pod evropsko iniciativo Urban Innovative Action.

Projekt Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021 je po besedah razpravljavcev na okrogli mizi (od leve Tamara Šnofl, David Klobasa, Franc Bogovič, Alenka Iskra in Blaž Cvar) priložnost, da se okrepi verige lokalne preskrbe s hrano.
Andrej Petelinšek

Pohorski pisker, šmorn z jurko, pira ...

Povezali so pridelovalce lokalne hrane in ljubitelje kulinarike, kulinarične niti pa so v rokah držali na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. Študentje so ustvarjali izključno iz lokalnih sestavin in pri stojnicah ponudili pohorski pisker, šmorn z jurko, piro in druge dobrote. Pomemben del projekta Urbana zemljina za hrano predstavlja vzpostavljanje urbanih mestnih vrtov in dvig ravni samooskrbe, zato je živahno ulično dogajanje v sejni sobi pospremila strokovna razprava o nas, naši hrani in prihodnosti, sploh v koronskih časih, ko ni samoumevno prav nič.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Da bi mlade generacije prevzemale domačije

​Mariborska podžupanja Alenka Iskra je izpostavila problem omejene oskrbe z lokalno hrano, katere izbira je še najboljša na tržnici. Prihodnost vidi v ekološko pridelani hrani, decentralizacija pa nam je pri tem pisana na kožo, saj veliko ljudi ne živi v središču mesta in imajo tako možnost pridelovati hrano. Težave vidi v nabavnih verigah, saj je v velikih trgovskih centrih lokalno pridelane hrane premalo. Svetotrojiški župan David Klobasa meni, da je glavna težava v Sloveniji premajhna zavest o tem, kaj jemo, kaj smo in kaj počnemo. Kmetije so razdrobljene, stroški pridelave previsoki, hrano pa večinoma ponujajo večje, v veliki meri že industrializirane kmetije. Mladi se selijo v mesta in postajajo odjemalci, ne pridelovalci. Ključno za razvoj lokalne pridelave se mu zdi dobra internetna povezava, ki je v velikem delu slovenskega podeželja bolj izjema kot pravilo. Kako sanjati o spletni prodaji brez optičnega omrežja? Sam si želi, da bi občani bili bolj drzni, saj jih je občina pripravljena spodbujati in usmerjati. Želi si, da bi mlade generacije prevzemale domačije.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta