FAK je odgovor, ne kompromis

Jaša Lorenčič
04.01.2019 16:21

Druga izvedba Festivala alternativne kulture je potrdila, da ima Udarnik še naprej potencial, a tudi zahteve. Koncert Magnifica in večer Staying Alive razširila ciljno občinstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival alternativne kulture 2018
Janez Klenovšek

Slon je res postal bik. Če so še lani organizatorji Festivala alternativne kulture (FAK) ob krstni izvedbi pazili, da bi "razbili čim manj porcelana", so se letos predstavili kot neustrašni biki. "Poskusili smo, saj še vedno ne veš, ali bo uspelo ali ne. Pač, pri tem moraš vedno imeti jajca. Očitno smo se pravilno odločili, sreča spremlja hrabre," je ocenil Miha Kager iz organizacijske ekipe. FAK je v svoji drugi izvedbi ne samo postal stalnica, ampak tudi deloval je tako. Čeprav še vedno obratuje tudi na entuziazem in v Udarniku, ki ima svoje izzive, prednosti in pomanjkljivosti. "Nekateri prispevajo tudi svoj spanec," je potrdil Andrija Šulić, član zasedbe Tekochee Kru.

Koncert zasedbe Tekochee Kru je bil eden od vrhuncev drugega FAK-a.
Janez Klenovšek

Želijo, da so slišani

Miren potek festivala in da nikomur ne bodo dolžni. Takšna je bila želja organizatorjev pred festivalom, ki je s silvestrovanjem vred trajal enajst dni in bil dobro obiskan: lani 2500 obiskovalcev, letos 3200. "Ugotovili smo podobno kot lani: v tem času ljudje potrebujejo tudi pester, zanimiv program," je povzel Kager. Udarnik je bil nabit na koncertih Magnifica in Tekocheega Kruja, Rožmarin je bil disko, Wetrinsky pa alter, mešanica žanrov, od elektronske glasbe prek trapa in rocka do hiphopa, je znova našla svoje občinstvo.

Udarnik je bil nabit na koncertu Magnifica.
Janez Klenovsek

Nikomur nič ni težko

Če kdo, potem Andrija Šulić, član ekipe Tekochee Kru, producent in sinonim za elektronski večer Hodnik, ki je nastopil na FAK-u že lani, dobro pozna Udarnik. "Pred našim nastopom je bilo treba urediti še kar nekaj zadev, sploh ker smo želeli, da projekcije izpadejo čim boljše. Tu se najbolj pozna, da nikomur nič ni težko - tudi za ceno spanca. Jokić, Jandl in ekipa so res poskrbeli, da je bilo v nulo urejeno."
Za Šulića je Udarnik tisti prostor, kjer je vselej prisotna dobra energija obiskovalcev. Enako velja po njegovi oceni za FAK. "Meni bi se zdelo zelo dobro, če FAK ostane, kakršen je. FAK je čisto druga igra, je odgovor, ne kompromis. Letos je pokazal, da ni vezan nujno le na Udarnik, predvsem pa naj ohrani to, kar nosi njegovo ime."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta