Zasnova otroške sobe: Brezskrbno igrišče, kjer ima tudi red svoje mesto

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
12.07.2020 02:00

Najboljša otroška soba je prostor, ki raste z otrokom, spodbuja domišljijo in budi željo po ustvarjanju, je svetla, domišljeno opremljena, ima topla tla in kakovosten zrak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

Pri opremljanju otroške sobe je treba biti pozoren na marsikaj, a arhitektka Sanja Pavičič iz podjetja Akron opozori zlasti na pomen materialov opreme v tej sobi, ki naj bodo čim bolj trpežni, stabilni, a hkrati prijazni do zdravja. "Pohištvo v otroški sobi naj bo kakovostno, naravno in enostavno za čiščenje," poudari Pavičičeva. In doda: "Če pogosto menjamo pohištvo, proizvajamo veliko smeti oziroma odpadnega materiala in s tem vzpodbujamo izdelavo novih izdelkov, kar povzroča onesnaževanje okolja. Zato izberimo kakovostno in trpežno pohištvo, s tem bomo pomagali naravi, naslednjim generacijam in na dolgi rok tudi naši denarnici." In kako zasnovati sobo, da bo prijetna za bivanje? Najbolje je že na začetku malčku izbrati funkcionalno pohištvo, ki ga lahko skozi leta dopolnjujemo oziroma nadgrajujemo, tako se sobica z manjšimi prilagoditvami razvija in raste skupaj z otrokom, meni sogovornica.

Maksimalen in preudaren izkoristek prostora

Otroško sobo smiselno zapolnimo s pohištvom in z vso ostalo opremo, vendar je ne zatrpajmo preveč. Otrok namreč potrebuje prostor za brezskrbno gibanje. Pavičičeva svetuje, da pri načrtovanju otroške sobe stremimo k maksimalnemu, a preudarnemu izkoristku prostora. To lahko zagotovimo z ustreznimi omarami, pravi, kot najboljši primer pa izpostavi vgradno omaro. "Če omara, narejena po meri, sega od tal do stropa, bomo z njo izkoristili prav vsak centimeter stene," opozori arhitektka. Dodatno pa prostora ne bomo omejevali z omaro z drsnimi vrati. Pavičičeva namreč pravi, da z odpiranjem drsnih vrat ne bomo posegali v prostor in ga omejevali, tudi ko se bo otrok igral v neposredni bližini omare.

Naravna svetloba je v otroških sobah nujno potrebna. Po slovenskih predpisih mora biti v bivalnih prostorih najmanj 20 odstotkov okenskih površin glede na tloris prostora.
Velux

Vgradna omara: vse v enem

Ne glede ne to, ali je omara namenjena odraslemu ali otroku, ali stoji v garderobi ali otroški sobi, je v njej pomemben red, ki ga lahko zagotovi le ustrezna razporeditev polic in predalnikov, poudari Sanja Pavičič. Pri tem v ospredje ponovno postavi vgradno omaro. "Je pač omara, ki nudi vse v enem: od predalov za spodnje perilo do obešalnih palic za obešanje oblačil in polic za shranjevanje zloženih oblačil." Pavičičeva priporoča obešalno palico na spodnji višini omare, da jo lahko otrok brez težav tudi sam doseže. "Starejši kot je otrok, več prostora za obešanje potrebuje. S tem pa dosežemo tudi bolj pospravljeno omaro, saj se oblačila ne mečkajo z zlaganjem. Predali so namenjeni manjšim kosom oblačil, kot so spodnje perilo in nogavice, poleg tega z izvlečnimi predali lažje dostopamo do vsebine v celoti," razmišlja arhitektka.

Na delovni mizi naj bo nastavljiva namizna svetilka z gibljivim vratom, ki omogoča obračanje tako, da ne sveti v oči in se ne blešči.
Furniture Choice

S čim motivirati otroka

Pri izbiri pohištva naj otrok sodeluje, vsekakor pa naj pri odločitvi o tem nima zadnje besede, saj znamo odrasli veliko bolje oceniti kakovost materialov in ustreznost postavitve pohištva v prostor. Je pa sodelovanje otroka pri izbiri opreme za njegovo sobo vsekakor določena motivacija, da se bo v sobi dobro počutil, vprašanje pa je, ali je to tudi motivacija, da bo v sobi sam vzdrževal red. "Verjetno imajo vsi starši za svoje otroke svoje pristope, s katerimi jih navajajo na pospravljanje," razmišlja Sanja Pavičič. In nadaljuje: "Mogoče samo namig: otroka lahko motiviramo z barvami ali nalepkami junakov, ki jih obožuje. Barvite ličnice ali nalepke na predalih lahko spodbudijo otroka, na primer k igri pospravljanja. Otrok naj barve v svoji sobi izbere sam, vendar samo na nekaterih delih pohištva. Ti deli pohištva se lahko čez nekaj let zamenjajo v drugo barvo in tako soba raste z otrokom."

Pisalna miza naj se daljša po triadi

Eden od pomembnih kosov pohištva v sobi, kjer biva odraščajoč otrok, ki bo denimo že v jeseni zakorakal v šolo, je pisalna miza. Dilema o tem, kakšno izbrati, da bo ustrezna, otroku prijazna in dovolj prostorna za vse - tudi za računalnik na njej, je med starši velika. Arhitektka pravi, da šoloobvezni otrok potrebuje predvsem pisalno mizo in prostor za shranjevanje šolskih potrebščin. Predlaga, da se pri tem vseeno ohrani čim več prostora za igranje, vsaj v prvi triadi osnovne šole: "Šele kasneje naj bo pisalna miza daljša. Takšna, da bo omogočala delo otroku tudi skupaj s sošolci ali starši, ki mu občasno priskočijo na pomoč pri nalogah in učenju. Miza naj bo primerno globoka, da bo pisalna površina zadoščala za računalnike, zvezke in učbenike. Pri tem zelo prav pride tudi pomični predalnik, kjer otrok lahko shrani vse šolske potrebščine. Predalnik na kolesih po končanih nalogah enostavno potisnete pod mizo, s čimer se pridobi prostor za igranje."

Krtačeni parket je manj občutljiv za poškodbe oziroma praske, povzročene ob igri otrok. Priljubljen za otroško sobo je tudi laminat, vendar je v primerjavi s parketom nekoliko hladnejši.
Alpod/Floor-experts.si

Pograd - rešitev za dva otroka v eni sobi

Vsekakor bi bilo najbolj idealno, če bi prav vsi imeli veliko, prostorno otroško sobo, po možnosti z balkonom ali lastnim straniščem, v kateri bi bilo dovolj prostora za igralni kotiček, posteljo, spalni del, pa še kakšen udoben kavč s televizijo. A realnost v slovenskih domovih je po navadi povsem drugačna. Otroške sobe so srednje velike, pogosto si en prostor delita dva otroka. V takšni situaciji načrtovanje sobe postane še večji zalogaj za starše. Vendar naša sogovornica pozna rešitev: "V majhnih sobah, kjer bivata dva otroka, so idealna rešitev pogradi. Danes obstaja že več različic: pograd z dvema ležiščema, eno pod drugim, pograd z zamaknjenim ležiščem in pograd, pod katerim je garderobna omara ... Pod pogradom lahko otroku ustvarimo tudi kotiček za igranje ali pa tja postavimo pisalno mizo. Otroci takšne kotičke obožujejo. Ležišče na pogradu zavarujemo z varovalno ograjo, dostop do ležišča pa omogočimo po lestvi ali stopničkah, ki so obenem predali za shranjevanje igrač. Stopnice so lahko tudi sedišče, ko pridejo na obisk sošolci, sošolke ali prijatelji. Če prostor omogoča, lahko pod posteljo postavimo do dve višini predalov. Tako nastane visoka postelja in otroci se počutijo kot kralji, ker spijo na višjem ležišču."

Šoloobvezni otrok potrebuje pisalno mizo in prostor za shranjevanje šolskih potrebščin. V višjih razredih osnovne šole bi bilo dobro, da se miza podaljša, da bo omogočala delo otroku tudi skupaj s sošolci.
Akron

Topla tla za brezskrbno raziskovanje

Ker malček v svojem razvoju raziskuje tudi tla in se kasneje pogosto igra na njih, izberimo topla tla, svetujejo v podjetju Alpod. "Običajno izbiramo med različnimi vrstami parketov. Najpogosteje je uporabljen lakirani ali oljeni parket v lesu hrasta, ki je med tršimi drevesnimi vrstami. Krtačeni parket je manj občutljiv za poškodbe oziroma praske, povzročene ob igri otrok. Oljeni parket je bolj naravnega videza kot lakirani: poškodbe so manj vidne kot na lakiranem parketu. Manjše poškodbe na površini lahko pri oljnem parketu z olji in voski skrijemo in tako še dodatno zaščitimo površino." Cenovno ugodnejši so laminati: "So pa v primerjavi s parketom nekoliko hladnejša talna obloga. Na laminatu so poškodbe in praske manj vidne. Kupci se za prva otroška leta odločajo za izvedbo talne obloge z laminatom, potem ko otroci odrastejo, pa laminat enostavno odstranijo in položijo leseno talno oblogo (parket) ali vinil. V zadnjih letih v otroške sobe vse pogosteje vgrajujemo vinil v ploščah. Gre za PVC talno oblogo v lesnih dekorjih ali pa v dekorju keramike. Lahko se polaga plavajoče na klik z obveznimi dilatacijami med posameznimi prostori ali pa se polno površinsko lepi na izravnano podlago. Če primerjamo s parketi oziroma laminati, gre za talno oblogo, ki ji prevelika vlaga oziroma izliv vode bistveno ne škodi. Za izbor pride v poštev tudi vinil ali pluta na trdi vlakneni plošči, ki je zelo topla; zaradi plasti plute na spodnji strani zagotavlja še dodatno toplino in zvočno izolacijo."

Dvajset odstotkov okenskih površin

Poleg opreme in tal je v otroški sobi velikega pomena tudi svetloba. Še zlasti to velja, če se ta prostor nahaja pod poševno streho. Marsikdo reče, kaj pa je takega narediti otroško sobo v mansardi. Glavno je, da sobo okrasimo z nekaj junaki iz risank, in je zadeva zaključena. Res je to najlažje, vendar s tem ne ustvarimo kakovostne otroške sobe, opozori Katja Ličen Pajenk iz podjetja Velux. Kako lahko sploh izkoristimo ves prostor, ki ga ponuja podstrešna otroška soba? "Premalokrat se zavedamo, koliko časa preživijo otroci v svojih sobah. Naravna svetloba je v otroških sobah nujno potrebna. Po slovenskih predpisih mora biti v bivalnih prostorih najmanj 20 odstotkov okenskih površin glede na tloris prostora," opozori Pajenkova.
Dovolj svežega zraka v prostorih je še eden od pomembnih vidikov, ki jih je treba upoštevati pri zasnovi otroške sobe, opozori Ličen Pajenkova. "Zračenje z odpiranjem okna na nagib je energijsko potratno, sploh zato, ker ga otroci pogosto pozabijo zapreti. Strešna okna je mogoče opremiti z elektromotorjem, kar poenostavi odpiranje in zapiranje. Za primer dežja so takšna okna opremljena s senzorjem, ki samodejno zapre okno, ko nanj pade že nekaj kapljic dežja. Naslednji korak pri nadgradnji je sistem za avtomatsko uravnavanje kakovosti zraka, ki meri temperaturo, vlago in količino CO2 ter po potrebi odpira in zapira okna." Pri strešnih oknih sta pomembni tako orientacija kot osončenost. "Pri obstoječih zgradbah je najpomembnejše, da izkoristimo dano situacijo, kolikor je le mogoče. Treba je premišljeno postaviti okenske odprtine glede na strani neba. Še posebno danes, ko poskušamo izkoristiti čim več obnovljivih virov energije, je dobro vedeti, da nam sonce pozimi lahko znatno dogreva prostore preko okenskih odprtin," pravi sogovornica in sklene, da je pri načrtovanju prostorov v mansardi otroške sobe najbolje umestiti na jug ali zahod.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta