Tri zlata pravila, če opremljate dom z lesom

Jasna Marin Jasna Marin
09.05.2021 04:00
Les najbolje učinkuje v prostoru z umirjenim ozadjem, poleg tega potrebuje svetlobo in zračnost, da njegova naravna lepota pride do prave veljave. Vsekakor pa vedite, da preveč lesa marsikdaj ni najboljša rešitev. Se sprašujete, zakaj?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voglauer

Bodite pazljivi, da zaradi pretirane uporabe lesa ne boste v stanovanju povzročili učinka savne. Ta se pojavi, ko so stene, strop, tla in notranja oprema izključno v lesu.
{api_embed_photo}658456{/api_embed_photo}

Naj ga ne bo preveč

Če bivate v brunarici ali leseni hiši, poskrbite, da stene ne bodo v celoti lesene. Morda se odločite za dodatne stene, zidane iz opeke ali kamna, v notranjosti pa si omislite tudi stene iz mavčno vlaknenih plošč. Prav tako lahko izberete pohištvo iz drugega materiala (kovina, iveral) ali tla denimo iz brušenega betona.
{api_embed_photo}658461{/api_embed_photo}

Oči vam bodo hvaležne, če boste stene v lesenem domu prepleskali v bele, antracitne, peščene, pastelne ali druge umirjene odtenke. Ušesom pa bo prav tako delo dobro, če lesa ne bo preveč, kajti tako bo manj pokljanja, ki ga je moč slišati v prostorih z veliko lesa, ker material ostaja "živ" in se krči ter razteza.
{api_embed_photo}658457{/api_embed_photo}

Ena ali več vrst

Pri opremljanju z lesom je bilo nekoč zaželeno, da se v celotnem prostoru uporabi ista vrsta lesa, torej če je bil na tleh hrastov parket, mu je kmalu v isti prostor sledilo še hrastovo pohištvo in vrata iz iste vrste lesa. Opustite to pravilo. Smo v dinamičnem obdobju, ko se radi poigravamo z barvami, materiali in raznolikim lesom. Pomembno je, da je prostor harmoničen kot celota. Svetla javorjeva miza se lahko lepo ujema s temnim parketom, v kotu pa je lahko tudi kakšna imenitna dedkova omara iz slivovega lesa. Navsezadnje veliki večfunkcionalni in zračni prostori dopuščajo oblikovanje otočkov, vsak tak otok pa lahko pripoveduje svojo leseno zgodbo.
{api_embed_photo}658460{/api_embed_photo}

Kaj pa kopalnica?

Da les in voda ne gresta skupaj? Kako da ne, le pomislite na ladje, ki so jih nekoč gradili - vse so bile iz lesa in so, če so bile dobro vzdrževane, dolga desetletja plule po morju. Za kopalnico je treba izbrati les, ki ne reagira močno na nihanje vlage. Poleg tega les ne sme biti pretirano občutljiv na vodne kapljice in pogosto čiščenje. Na hrastovem lesu se lahko, če pride v stik s čistili, zaradi visokega deleža tanina v materialu pojavijo madeži. Ne glede na to, kateri les izberete za kopalnico, bodite pazljivi, da na njem ne zastaja vlaga - mokra brisača naj nikdar ne ostane na lesenih tleh ali omarici. Če vam uspe sostanovalce prepričati, da bo vsak po prhanju dal sušiti brisačo na stojalo ali jo odnesel v pralnico ter da po uporabi kopalnice odpre okno, da se prostor prezrači in vlaga izpuhti, bo tudi lesena kopalnica dolgo sijoča in lepa.
{api_embed_photo}658459{/api_embed_photo}

Priporočene vrste lesa za kopalnico so jelša, bukev, kanadski javor, češnja, oreh, brest, jesen, tikovina. Če je les na tleh, je priporočljivo, da je strojno voskan, ker bo preprostejši za vzdrževanje.
{api_embed_photo}658464{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta