Temperaturno udobje doma: Ne pretoplo ne prehladno in brez pretiranih stroškov

Časi navideznega obilja, ko so bili energenti poceni, varovanje okolja pa zapostavljeno, so minili. Danes vemo, da je energija dragocena in da njena raba bremeni okolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Po energetski vojni, ki jo je Rusija sprožila proti EU, so cene energije silovito narasle, energijsko odvisne države prelagajo te težave na potrošnike.

Vsak ogrevalni sistem naj bo usklajen s stavbo, stavba naj bo energijsko učinkovita, potrošniki pa energetsko ozaveščeni. To je pot k energetski samooskrbi.

Bivalno udobje ob majhnih stroških

Stanovalci potrebujemo topel dom ob zmerni ceni, država pa spodbuja prehod na domače obnovljive vire energije. To je izvedljivo v energijsko učinkoviti stavbi z ustrezno kurilno napravo, ob primerni rabi.

Osnova energijsko učinkovite stavbe so dobra toplotna izolacija stavbnega ovoja, energijsko učinkovita zasteklitev, prezračevanje z vračanjem toplote, učinkovita razsvetljava, primerno senčenje ... Vsakdo si lahko pripravi načrt celovite prenove stavbe s pomočjo energetskih svetovalcev, celovito sanacijo pa lahko izvede po fazah.

Priporočamo meritve vsaj treh parametrov notranjega zraka: temperaturo, relativno vlago in delež CO2.

Djd/minol/getty Images

Prijetna temperatura

V ogrevalni sezoni ni dovolj, da je v prostoru toplo, tudi stene morajo biti tople. Toplotna izolacija obodnih ploskev je osnova za zagotavljanje toplotnega udobja. Ogrevanje naj bo čim bolj enakomerno, do 18 °C v spalnici, do 20 °C v bivalnih prostorih in do 22 °C v kopalnici. Nočna prekinitev ogrevanja je neučinkovita. Nočni prihranki energije se porabijo takoj ob zagonu. Poleg tega se konstrukcija ohladi pod temperaturo rosišča, pojavita se vlaga in plesen.

Shutterstock


Bivalne prostore je treba prezračevati, da se onesnažen notranji zrak zamenja s svežim. Prezračevanje je kompromis med želeno kakovostjo notranjega zraka in dopustnimi toplotnimi izgubami. Primernejše kot prezračevanje z odpiranjem oken je mehansko prezračevanje z vračanjem toplote.

Djd/initiative Gute Luft



Shutterstock

Dolgoročne rešitve

Stavbnih sistemov ne moremo menjavati kot sezonskih oblačil. Usklajeni morajo biti z lastnostmi stavbe in danostjo lokacije vse leto. Poudarjamo potrebo po rabi domačih, obnovljivih virov energije, zlasti v času energetske krize. Vendar ukrepov ne načrtujte v paniki, ne nasedajte ponudnikom s čarobnimi instantnimi rešitvami. Energija ne bo nikoli več tako poceni, kot je bila. Poiščite rešitev za energetsko oskrbo svoje stavbe z lastnimi, obnovljivimi viri.

Energetsko učinkovito stavbo je lažje ogreti kot potratno, torej naj bo prvi ukrep energetska učinkovitost, zmanjšanje energijskih potreb. Naslednji ukrep naj bo prehod na domače, obnovljive vire energije, predvsem je primerna vgradnja sončne elektrarne v samooskrbi.


Shutterstock

Razvoj energetsko učinkovitih tehnologij

Zakonodaja na področju gradbeništva se zaostruje. Graditi je dovoljeno le stavbe, ki so energijsko učinkovite, podobno velja pri prenovi stavb.

• Za novogradnje in prenove je prepovedana raba kurilnega olja.

• Elektrika je prepovedana za direktno ogrevanje, z redkimi izjemami.

• Obvezno je učinkovito prezračevanje z vračanjem toplote.

Gradnja učinkovite stavbe je lahko cenejša od potratne, saj nima niti kurilnice niti kleti. Stroški učinkovite prenove so višji kot v tradicionalni, dobrodošla je pomoč Eko sklada.

Primerna je kombinacija toplotne črpalke in sončne elektrarne. Novejši sistemi bodo združevali toplotne črpalke in prezračevalne naprave. Informacijsko bodo povezane v zasnovo pametnih hiš in pametnih omrežij. Sončnim elektrarnam bodo dodani hranilniki elektrike za podporo elektromobilnosti in zagotavljanje stabilnosti energetskega sistema. Pametna hiša bo elektriko oddajala v omrežje v času visokih cen in jo sprejemala iz omrežja, ko bo cena nizka. Potrošniki elektrike se bodo iz pasivnega odjemalca spremenili v aktivnega, sprejemali ali oddajali bodo elektriko.

Djd/ewe Tel/hermann - Stock.adobe.com

Hlajenje prostorov

V pravilno projektirani, zgrajeni in uporabljeni stavbi je možno zagotavljati primerne bivalne pogoje brez klimatizacije, zgolj s senčenjem oken in intenzivnim nočnim prezračevanjem. K manjši toplotni obremenitvi stanovanj pripomorejo zmanjšanje notranjih toplotnih virov, kuhanje na balkonu ali vrtu, izklapljanje vseh nepotrebnih električnih trošil … Če to ne zadošča, je dovoljeno mehansko hladiti.

Pravilno in učinkovito ohlajen dom

Pasja vročina, ko se pregrejejo stanovanja, traja manj kot štiri tedne. Takrat lahko uporabite klimatsko napravo za znižanje zračne vlage in za hlajenje. Hlajenje naj bo konstantno, zmerno, ne pod 25 °C. Naprava naj obratuje z manjšo močjo in intenzivnostjo, da enakomerno ohlaja zrak in stene. Vključevanje klimatskih naprav zgolj takrat, ko so stanovalci doma, je manj učinkovito.

Shutterstock



Shutterstock

Izbira energentov

Ne le, da raba fosilnih energentov bremeni okolje, uvoženi energenti ustvarjajo odvisnost. Zato imajo prednost domači obnovljivi viri.

• Za novogradnje velja, da mora biti stavba učinkovita, prednost ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami, z lesno biomaso ali z učinkovitim daljinskim ogrevanjem. Kot smo že zapisali, gradnja kotlov na kurilno olje je v novogradnji prepovedana. Neposredno ogrevanje na elektriko ni dovoljeno, razen redkih izjem. Zemeljski plin pa prav tako postaja cenovno manj prijazen energent.

• Pri prenovah upoštevajte naslednje: kurilno olje je dovoljeno uporabljati, dokler je kurilna naprava še uporabna. Dotrajanega kotla na kurilno olje se ne sme nadomestiti z drugim, temveč je treba zamenjati tudi energent.

Raba fosilnih energentov bremeni okolje, uvoženi energenti ustvarjajo odvisnost. Zato naj imajo prednost domači obnovljivi viri.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta