Tako bo lesena terasa uporabna še desetletja

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
15.05.2023 12:00

Pri zaščiti lesa z naravnimi olji poudarimo njegove lastnosti: naravno barvo, estetski videz in toplino. Olja prodirajo globoko v strukturo lesa in poudarijo njegov naravni videz, površina pa je na dotik prijetno mehka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Masivni les deluje vedno domače in toplo ter hkrati prestižno. Lahko ga uporabimo za konstrukcijo ali kot okras zunanje stene hiše, ga oblikujemo v lep kos pohištva, položimo kot parket ali teraso. Pravilno izbran, obdelan in vzdrževan je uporaben desetletja.

Olja za terase

Za zunanje površine najpogosteje uporabljamo olja za terase ali s tujko, 'decking' olja (npr. Belinka Oil Decking). Terase so izpostavljene zahtevnim vremenskim razmeram, kot so zastajanje meteorne vode na horizontalni podlagi, močno sonce in škodljivi UV žarki. Podvržene pa so tudi napadom lesnih škodljivcev (insekti, glive in plesni) in obrabi zaradi pohodnosti (razenje s peskom pod čevlji). Za zunanje površine zato uporabljamo lesne vrste, ki so že brez zaščite zelo odporne na vremenske razmere in škodljivce, na primer sibirski macesen, kostanj, akacija, tik … 

Arhiv naročnika

Terase in ostale oljene elemente, ki bodo izpostavljeni bolj senčnim mestom in področjem z višjo vlago, je priporočljivo dodatno predhodno zaščititi z biocidno zaščito (npr. Belinka Belles), kar zmanjšuje nastanek črnenja lesa zaradi rasti gliv modrivk in plesni. Terasa naj bo na mestu z dobro drenažo (odvodom meteorne vode/dežja), ki poskrbi, da je prostor pod teraso dobro zračen in brez prisotnosti povišane vlage. 

Arhiv naročnika

Pravilno nanašanje olja 

Olje za terase najlažje nanašamo z valjčkom ali čopičem. Zaradi nizke viskoznosti se olje dobro vpije v lesno strukturo in njegove razpoke. Sodobni premazi vsebujejo modificirana olja, s katerimi opazno izboljšamo lastnosti 'decking' olja (boljša vremenska odpornost, nizka viskoznost, hitro sušenje ...). Za celostno zaščito običajno zadoščata dva nanosa na površini. Tako oljena površina je v celoti zasičena in odporna na obrabo, vodo in ostale tekočine, deloma tudi na UV žarke. Pri tem boljšo UV zaščito nudijo temnejše nianse.  

Zaradi odsotnosti zaščitnega filma olja niso sposobna ščititi lesne površine tako kot lazure, ki imajo zadostno debelino filma. Vendar pa ravno zaradi te lastnosti pri uporabi olj ne pride do pokanja in luščenja filma. Propadanje oljene površine je zelo odvisno od izpostavljenosti lesa vremenskim vplivom. Pri zelo izpostavljenem lesu se prvi znaki propadanja lahko pojavijo že po nekaj mesecih, še posebej v deževnem obdobju.  

Ko les pričenja pridobivati sivkast videz, je čas za njegovo osvežitev. Oljeno površino moramo redno pregledovati in jo po potrebi obnoviti s tankim slojem osvežilnega olja. V praksi terasne površine zaščitimo vsaj enkrat letno, običajno spomladi, ko so pogoji najugodnejši. To je zlasti pomembno prvo leto po vgradnji, ko se les dimenzijsko prilagaja novim okoliščinam in pri tem na nekaterih mestih tudi poka. Pri osveževanju olje te razpoke zalije. S tem preprečimo vdor vode v les in posledično nadaljnjo degradacijo lesa. Les, glede na potrebo, lahko osvežujemo tudi le na nekaterih bolj iztrošenih in izpostavljenih mestih. Če je površina samo iztrošena in še ni začela propadati, je potrebno pred vsakim osveževanjem površino le dobro očistiti ter presušiti, nato jo osvežimo še z nanosom olja.  

Arhiv naročnika

Olje pustimo na površini, dokler se vpija (10 – 20 min), nato višek temeljito obrišemo s suho vpojno krpo. Pri optimalnih pogojih (zračen prostor, T = 23 °C, 50 % relativna zračna vlažnost) se olje po aplikaciji površinsko posuši v nekaj urah, vendar po njem ne hodite 24 ur, da se v celoti tudi globinsko utrdi. Če zamudite interval obnavljanja in površina že propade, je potrebno površine dobro mehansko očistiti.  

Arhiv naročnika

Za čiščenje lahko uporabite posebno čistilo Belinka Belfresh, ki s površine odstrani sivino, sočasno pa z vtiranjem in drgnjenjem z grobo krtačo mehansko odstranite propadel les. Pred ponovnim oljenjem take površine po sušenju obrusimo do zadostne gladkosti. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine